Διήμερο εκδηλώσεων στη Σύρο στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα

Του πνεύματος και της άθλησης συνοδοιπόρος

Τα 180 χρόνια από τη γέννηση του Δημητρίου Βικέλα στην Ερμούπολη της Σύρου γιόρτασε χθες το απόγευμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τιμώντας τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου 1835 ήρθε στη ζωή στο σπίτι του παππού του Γεωργίου Μελά, στη σημερινή πλατεία του Θεάτρου “Απόλλων”.

Η επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στον οικουμενικό αυτό Έλληνα, σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο και μεγάλο ευεργέτη της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Τουλούπης” στο συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα, παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημοτικών συμβούλων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θάνος Φώσκολος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και στο έργο του Δημητρίου Βικέλα, του εξαίρετου αυτού διανοούμενου, αξιόλογου πεζογράφου και λόγιου.

Πνεύμα φωτισμένο και οραματικό

Ο Βικέλας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες του 19ου αιώνα αλλά και των αρχών του 20ου αιώνα. Πνεύμα φωτισμένο και οραματικό, έτρεφε βαθιά αγάπη στην ευρύτερη έννοια του ελληνισμού και πίστευε ότι η πρόοδος της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το πνευματικό επίπεδο του λαού μας. Υπόδειγμα χαρακτήρα για τις προηγούμενες, αλλά και μελλοντικές γενεές, ενσάρκωνε όλες τις αξίες που περιγράφουν σήμερα τα αθλητικά ιδεώδη των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Σε ηλικία μόλις 16 ετών δημοσίευσε το πρώτο του έργο, μία έμμετρη μετάφραση της τραγωδίας του Ρακίνα “Εσθήρ”.

Τον Ιούνιο του 1894 ο Δημήτριος Βικέλας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρώτο συνέδριο αντιπροσώπων των αθλητικών οργανώσεων στο Παρίσι. Αντικείμενο του συνεδρίου ΄ταν η αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Δημήτριος Βικέλας εξελέγη το 1894 πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1896, οπότε τον διαδέχθηκε ο βαρώνος Ντε Κουμπερτέν.

Η ζωή και η προσφορά του στον αθλητισμό

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στις κεντρικές ομιλήτριες της βραδιάς, την αρχαιολόγο κ. Μαρία Ρώτα και την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Σκεύη Λακαταμίτου. Η κ. Ρώτα αφού αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στην εκπαίδευση των νέων της Σύρου για τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ευεργέτη, ανέπτυξε το θέμα “180 χρόνια από τη γέννηση του Δημητρίου Βικέλα από τη γέννησή του στην Ερμούπολη της Σύρου”. Τέλος, η κ. Λακαταμίτου παρουσίασε το θέμα “Της άθλησης συνοδοιπόρος. Εθνικός Ευεργέτης. Υπέρμαχος του Αρχαίου Ελληνικού Θησαυρού”, αναφερόμενη στην πολύτιμη προσφορά του Δημητρίου Βικέλα στον αθλητισμό.