Η παραίτηση της Αρχιμουσικού Alice Labarche φέρνει κλυδωνισμούς στη λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προβληματισμός για τη «νέα μέρα» της Φιλαρμονικής

Την παραίτησή της, τόσο από τη θέση της Αρχιμουσικού, όσο και από δημοτική υπάλληλος, ζήτησε εγγράφως η Alice Labarche, η μαέστρος, που ανέβασε, κατά γενική ομολογία, στα ύψη το επίπεδο της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Η βούληση της κ. Labarche, να αποδεσμευτεί από τη θέση της Αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επιβεβαιώθηκε, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, να επισημαίνει το «κενό» το οποίο δημιουργείται στη λειτουργία του οργανισμού.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιαλόγλου ζήτησε επιβεβαίωση, «αν ισχύει η πληροφορία που έχουμε, ότι παραιτήθηκε η Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου, κ. Alice Labarche, και αν η παραίτηση αυτή οφείλεται στο σημείο απόγνωσης που είχε φτάσει, δεδομένου, ότι ήταν αναγκασμένη, πέραν των εκπαιδευτικών της καθηκόντων να κάνει τη γραμματέα, να κάνει τον εισπράκτορα και χίλια-δυο άλλα», υπογραμμίζοντας, τη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού, σε ό,τι αφορά στην ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου, και ερωτώντας την Αντιδήμαρχο, σχετικά με το «τι σκοπεύετε να κάνετε και αν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της, τόσο για τις επερχόμενες εκδηλώσεις, όσο και γενικότερα».

 

«Κεραυνός εν αιθρία» η ανακοίνωση της παραίτησης

Στην απάντησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μενδρινού, τόνισε πως η παραίτηση της κ. Labarche είναι γεγονός, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα, που προκύπτει από την αποχώρησή της. Όπως εξήγησε η κ. Μενδρινού, η κ. Labarche ενημέρωσε με έγγραφό της σχετικά με την πρόθεσή της να παραιτηθεί των καθηκόντων της, «για λόγους υγείας και για άλλους λόγους, όπως είναι τα προβλήματα καθαριότητας, και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα του Δήμου».

Σε αυτό το σημείο, η Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την κ. Labarche «για την προσφορά της στο κομμάτι του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια», αναγνωρίζοντας, πως «αδιαμφισβήτητα ανέβασε σε πολύ υψηλό επίπεδο τη Φιλαρμονική του Δήμου».

Όπως τόνισε η κ. Μενδρινού, «στόχος μας είναι η ορθή λειτουργία της Φιλαρμονικής», καθώς, όπως εξήγησε, «αυτή η παραίτηση θα φέρει πολλά προβλήματα, και δε θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική, έχουμε την παραίτηση», ενώ διευκρίνισε, πως αυτό αναφέρεται «μόνο από άποψη χρονικού περιθωρίου», σημειώνοντας, ότι «μας δένει τα χέρια», αφού όπως τόνισε, «μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε πρόσληψη μουσικού για τα κρουστά και ήδη έχουν ξεκινήσει εγγραφές για το φλάουτο»

«Αξίζει να αναφέρουμε», συμπλήρωσε η Αντιδήμαρχος, «πως όταν είχε γίνει συνάντηση με εκείνη αρχές καλοκαιριού, συζητούσαμε για το πού θα εμφανιστεί, σε ποιο χωριό η Φιλαρμονική τα Χριστούγεννα. Ουδέποτε σε αυτή τη συνάντηση μου είχε αναφέρει το ενδεχόμενο παραίτησής της. Παρ’ όλα αυτά, στη συζήτησή μας είχαμε αναφέρει, ότι μετά τον κανονισμό λειτουργίας τον οποίο έκανε ο Δήμος, είχε βοηθήσει πάρα πολύ στη λειτουργία του Τμήματος».

Ενημερώνοντας περαιτέρω, η κ. Μενδρινού σημείωσε πως, από την πλευρά του Δήμου, ολοκληρώθηκε το έργο από την τεχνική υπηρεσία, που αφορά τη μόνωση της αίθουσας της Φιλαρμονικής, ενώ και το θέμα της καθαριότητας έχει λυθεί, μετά τη σύμβαση την οποία έχει κάνει ο Δήμος με ανάδοχο. Παράλληλα, ανέφερε, πως στις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής, «όπου θα βρεθούμε με τους γονείς για να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα, αλλά και το πώς θα κινηθούμε από δω και έπειτα».

«Ήδη έχουν γίνει επαφές και από τον κ. Αθανασίου, με το υπουργείο, όπου εξαντλήσαμε όλα τα ενδεχόμενα του κατά πόσον μπορεί να γίνει πρόσληψη άλλου ατόμου, στη θέση της κ. Labarche, καθώς δεν υπάρχει από το κράτος αυτή η δυνατότητα», επεσήμανε, τέλος, η Αντιδήμαρχος, αφήνοντας αναπάντητο, ωστόσο, το ερώτημα του κ. Γιαλόγλου, όσον αφορά στο κατά πόσον η απουσία της Αρχιμουσικού, θα επηρεάσει τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου.

 

Δομές που στηρίζονται σε ένα άτομο

Επί της ουσίας τοποθέτηση, ωστόσο, πραγματοποίησε και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος, αφού, με τη σειρά του, ευχαρίστησε την κ. Labarche, για την προσφορά της στη Φιλαρμονική, δηλώνοντας, πως «η Alice Labarche είναι ένα στέλεχος του Δήμου μας, το οποίο τη Φιλαρμονική, νομίζω είναι κοινά αποδεκτό, την απογείωσε. Έφτασε σε ένα επίπεδο η Φιλαρμονική που δεν το είχε», και καταλήγοντας, ότι «πραγματικά λυπούμαστε πάρα πολύ για τη συγκεκριμένη εξέλιξη», δεδομένου ότι, «στα θέματα υγείας δεν μπορεί κανείς να πιέσει τον άλλον και να του πει “μείνε”», τόνισε, πως «έχουμε κάνει συναντήσεις επί συναντήσεων, έχουμε ανταλλάξει τηλεφωνήματα, τόσο η Αντιδήμαρχος όσο και εγώ μαζί της, σε μία προσπάθεια να την μεταπείσουμε και να τη βοηθήσουμε», κάτι, που κατέστη αδύνατον.

Περνώντας στο κυριότερο θέμα της παρέμβασής του, ο κ. Αθανασίου εξήγησε, ότι «ορισμένες δομές, τελικά, οι οποίες δεν είχαν υπόβαθρο για να λειτουργήσουν, είτε τις βρήκαμε σαν δράσεις από παλαιότερα προγράμματα εταιρειών του δήμου είτε έμειναν χωρίς στελέχωση όλα αυτά τα χρόνια, είναι μοιραίο, όταν εξαρτώνται από έναν άνθρωπο, να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα όταν αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, είτε δεν θέλει άλλο να συνεχίσει, είτε οτιδήποτε»

Όπως επεσήμανε, «αυτό πρέπει να το δούμε, γιατί είναι πολλές δομές του Δήμου μας έτσι δομημένες όλα αυτά τα χρόνια και εξαρτώνται από 1-2 ανθρώπους».

Τέλος, ο κ. Αθανασίου τόνισε, πως όλοι οι αρμόδιοι του Δήμου, θα προσπαθήσουν για τη «νέα μέρα», άνευ A. Labarche, της Φιλαρμονικής.