Συνέντευξη του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη με αφορμή την παρουσία του στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου

«Στη Σύρο… ολοταχώς»

Με τη γλυκύτητα, την καλοσύνη και την ευγενική παρουσία του ο αγαπημένος Ηλίας Μαμαλάκης έκανε ακόμα πιο «νόστιμο» το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού «Syros GrEATings».

Οι δεσμοί της Σύρου με το διάσημο σεφ, που επί σειρά ετών «έμπαινε» σε κάθε ελληνικό σπίτι μέσα από την παρουσίαση και τη συμμετοχή του σε γνωστές τηλεοπτικές παραγωγές, είναι αρκετά ισχυροί, μα κάποιοι εξ’ αυτών, άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Από την τέχνη της μαγειρικής στη θεατρική «κουζίνα»

Πέρα από την τέχνη της μαγειρικής, ο κ. Μαμαλάκης «τρύπωσε» πριν από μερικά χρόνια και στη θεατρική «κουζίνα», ως συγγραφέας του παιδικού έργου «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα». Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του στο «Τρένο στο Ρουφ» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, το «Διαστημότρενο» προσγειώθηκε και στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, με οδηγό τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων». Τα παιδιά της Σύρου πήραν το διαγαλαξιακό τους διαβατήριο, φόρεσαν παπούτσια με χοντρές σόλες και ταξίδεψαν μαζί με τον καπετάνιο του Διαστημότρενου για να δώσουν απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα όπως: «Πού γεννήθηκε η σύγχρονη δημοκρατία; Πώς πήρε το όνομά του ο Γαλαξίας; Ποια ήταν η μεγάλη αδυναμία της Κλεοπάτρας;  Πώς ο Πυθαγόρας χάραξε στην άμμο τα πρώτα του σχήματα;».

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σύρου, ο Όμιλος διοργάνωσε μία μικρή γιορτή στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη για να τιμήσει και να ευχαριστήσει τον συγγραφέα του έργου, που τόσο πολύ αγαπήθηκε από τους μικρούς και μεγάλους φίλους του νησιού, τέσσερα χρόνια πριν.

“Χαίρομαι που εμπιστεύτηκα τον “Απόλλωνα”»

Ο κ. Μαμαλάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να παρακολουθήσει για πρώτη φορά πλάνα από την παράσταση, τα οποία τον εξέπληξαν και δικαίωσαν την επιλογή του να «εμπιστευτεί» τον «Ιγνάτιο Ροδόλφο ντε Λος Χούπα Γκλούπα» και την παρέα του στην έμπειρη ομάδα του Απόλλωνα.

Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η πρόταση του «Απόλλωνα» να ανεβάσει το πρώτο θεατρικό του έργο ήταν αρκετά τιμητική για τον ίδιο, γεγονός που τον έκανε να μη διστάσει ούτε στιγμή να το παραχωρήσει στον Όμιλο. «Σήμερα που πήρα και μια συγκεκριμένη εικόνα από το ανέβασμα του έργου, είδα ότι παρά την ερασιτεχνική ταυτότητα του Ομίλου, έγινε μία πολύ σοβαρή δουλειά και στα σκηνικά και στην ενδυματολογία και στη μουσική.. Αν κρίνω μάλιστα από τα γέλια και τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, σημαίνει ότι το έργο άρεσε πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεχίσει το ταξίδι του στο χώρο της θεατρικής συγγραφής, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων».

«Η ελληνική κουζίνα βασίζεται στα τοπικά προϊόντα»

Αναφερόμενος στις τριήμερες εκδηλώσεις του «Syros GrEATings», ο κ. Μαμαλάκης συνεχάρη τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την πρωτοβουλία τους να θέσουν τις πρώτες βάσεις για την ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Σύρου. «Το Επιμελητήριο έφτιαξε μια εξαιρετική διοργάνωση, πολύ στοχευμένη, που αφορούσε και στη δημοσιοποίηση του φεστιβάλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλώντας 30 δημοσιογράφους από πολύ μεγάλα έντυπα της Ελλάδος και παράλληλα δημιούργησε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα για να το χαρεί όλη η Σύρος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε μάλιστα πως η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, όσο και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Όπως τόνισε, «η πραγματική εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας βασίζεται πολύ στις τοπικές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Όταν με το καλό οι νέοι σεφ το πάρουν χαμπάρι αυτό και βασιστούν στην παράδοση τότε η τοπική κουζίνα θα λάμψει πραγματικά».

«Όλες οι Κυκλάδες έχουν τις νοστιμιές τους»

Πρόσθεσε δε, πως όλα τα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, αρκετά ενδιαφέρουσες για όσους κάνουν διακοπές και επιθυμούν ένα νόστιμο «πιάτο». «Μεταξύ όλων αυτών είναι και η Σύρος, η οποία διαθέτει μοναδικά προϊόντα, όπως το λουκούμι, η χαλβαδόπιτα κι άλλες σπεσιαλιτέ που γίνονται παραδοσιακά στα σπίτια και τώρα πια και στα εστιατόρια». Σύμφωνα με τον ίδιο, προωθητικές κινήσεις των τοπικών γεύσεων όπως το Best In Mykonos (Μύκονος), Food Paths (Τήνος), Φεστιβάλ Τσελεμεντέ (Σίφνος) και Syros GrEATings (Σύρος) μπορούν να φέρουν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στην επισκεψιμότητα των Κυκλάδων. «Δεν θα μείνει μόνο η Μύκονος η βασίλισσα των Κυκλάδων, αλλά ο τουρισμός θα αρχίσει να αναπτύσσεται εξίσου και στα υπόλοιπα νησιά», επεσήμανε.

Έκρινε μάλιστα ότι η στροφή του κοινού στην τοπική κουζίνα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς οι επισκέπτες ενός τόπου επιθυμούν να δοκιμάσουν τοπικές συνταγές, να πιουν τοπικά κρασιά και να απολαύσουν την ιδιαιτερότητα κάθε μέρους.

Ισχυρές «γαστρονομικές δυνάμεις» της Σύρου, αποτελούν για τον ίδιο το τυρί Σαν Μιχάλη, τα τοπικά βότανα και φυσικά τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού, το λουκούμι και η χαλβαδόπιτα, τα οποία σιγά σιγά εξελίσσονται και ταξιδεύουν και εκτός Σύρου.