Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, σε Πύργο και Πάνορμο Τήνου

Παραγωγή νέου πολιτισμού

  • Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 1 Οκτ. 2016 - 1:00

Οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που έλαβε χώρα, στον Πύργο και τον Πάνορμο, από 17-28 Σεπτεμβρίου 2016 έληξαν την Τετάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, με μεγάλη επιτυχία και καταγραφή σημαντικών συμπερασμάτων για την τηνιακή μαραμαροτεχνία.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής έγινε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, που διοργανώνει για Τρίτη χρονιά στην Τήνο και στους χώρους του Δήμου Τήνου, το παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό «9 ΜΟΥΣΣΕΣ», με Πρόεδρο την Ειρήνη Τοσάτζε-Αναστασιάδη και καλλιτεχνικό Δ/ντή, τον γλύπτη Janis Strupulis.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Janis Strupulis και διοργάνωσε το Συμπόσιο Γλυπτικής στα Έξω Μέρη της Τήνου, διάρκειας δύο εβδομάδων, με τέσσερις Ευρωπαίους γλύπτες, στα εργαστήρια των Λάμπρου Διαμαντόπουλου, Αντώνη και Γιάννη Χονδρογιάννη και Μάκη Τριγώνη, μετά, από επιλογή του επιθυμητού όγκου μαρμάρου, στο εργοστάσιο μαρμάρων, Αντώνη Καραγιάννη.

Οι καλλιτέχνες-γλύπτες που εργάστηκαν στο Συμπόσιο Γλυπτικής και παρέδωσαν τα γλυπτά καλλιτεχνήματά τους, στον Τηνιακό λαό, μέσω του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Δήμου Τήνου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, στην τελετή λήξης, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ήταν οι Janis Strupulis (Λετονία), Stanislav Netsvolodof (Εσθονία), Paul Huybrechts (Βέλγιο) και Algirdas Bosas(Λιθουανία)

Συμπεράσματα του Συμποσίου

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία δίκαια εντάχθηκε στους καταλόγους της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γιατί, συνεχίζει την παράδοση αιώνων στη Μαρμαρογλυπτική, την διατηρεί ζωντανή, την προβάλει και διαδίδει, όπως οφείλει να πράττει.

Η Τήνος διαθέτει το έμψυχο προσωπικό, με το κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να παράγει νέο πολιτισμό, χωρίς να εγκαταλείπει την παράδοσή της.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για διοργάνωση του Συμποσίου Γλυπτικής, δείχνοντας αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά , τις δυνατότητές  και τον δυναμικό του ρόλο προσφοράς στον πολιτισμό της Τήνου.

Η επιλογή των όγκων μαρμάρου έγινε άμεσα, από τους καλλιτέχνες-γλύπτες, όπως και η εγκατάστασή τους, στους χώρους δουλειάς, των εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής της περιοχής.

Οι καλλιτέχνες-γλύπτες, σε διάστημα δώδεκα ημερών φιλοτέχνησαν το έργο τους, το οποίο, σήμερα παρέδωσαν στον Τηνιακό λαό, μέσω του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, του οποίου η διοίκηση, ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός και τα μέλη του Δ.Σ. θερμά τους ευχαριστούν και συγχαίρουν για τα αριστουργήματά τους.

Από το Δήμο Τήνου, προτείνεται, η κατ' έτος διοργάνωση του Συμποσίου Γλυπτικής στην Έξω Μεριά της Τήνου, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, που οργανώνει στο νησί το περιοδικό «9 ΜΟΥΣΣΕΣ».

Ευχαρίστως, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου, αποδέχεται την πρόταση του καλλιτεχνικού Δ/ντή Janis Strupulis, για συμμετοχή Τηνίων καλλιτεχνών σε Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, στο εξωτερικό.

Τέσσερα μαρμάρινα γλυπτά-καλλιτεχνήματα για την Τήνο.

Το ένα από αυτά είναι μεγάλο-ογκώδες έργο και ο λαός του Πανόρμου, πρέπει να αποφασίσει, συνυπολογίζοντας και την επιθυμία του δημιουργού του, για τον χώρο τοποθέτησής του.

Τα άλλα τρία, μικρότερα σε μέγεθος, το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου θα αποφασίσει ποιοι χώροι του θα κοσμηθούν με αυτά. Τα δύο έργα έχουν θέμα τους, τον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως ο ΑΙΟΛΟΣ, η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ και τα άλλα δύο προφίλ προσώπου και την φυσική δύναμη της δίνης που δημιουργείται από αναρρόφηση νερού θαλάσσης σε κακοκαιρία.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει ο Δήμος Τήνου και στην Βελγίδα καλλιτέχνη Monic Huybrechts, που χάρισε στο εκστασιασμένο κοινό, μοναδικές στιγμές κλασσικής μουσικής στο πιάνο.