Μουσικός επίλογος του «Σύρος – Πολιτισμός 2016» με το 4ο Syros Jazz Festival

Jazz καταστάσεις στη Σύρο

Η Σύρος είναι jazz κι όχι μόνο δεν το κρύβει, αλλά έχει και σκοπό να το βροντοφωνάξει μέσα από τις τριήμερες εκδηλώσεις του 4ου Syros Jazz Festival, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016».

Αύριο στις 21:00 οι φίλοι της τζαζ μουσικής δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Απόλλων για να απολαύσουν το Sera Bellos Quartet σε μια μοναδική συναυλία. Ο Σεραφείμ Μπέλλος με σπουδές στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη είναι ένας από τους πιο έμπειρους και δραστήριους ντράμερ στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς. Με το Serra Bellos Quartet που πλαισιώνεται από Ελληνοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια Ξένια Ντάνια, την κιθαρίστρια Κυριακή Βιδάλη και τον μπασίστα Γιώργο Ρούλο, έχοντας επιρροές από την παραδοσιακή και τη μοντέρνα τζαζ, αλλά και από τα gospel και τη soul, ερμηνεύει με διαφορετικές προσεγγίσεις γνωστά και αγαπημένα κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριο.

«Sacred ’n’ Blue»

Μετά την πρόσφατη, ύστερα από σιγή δεκαετιών, ιστορική επαναλειτουργία του εκκλησιαστικού του οργάνου, ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, φιλοξενεί για πρώτη φορά τους ήχους της τζαζ με ένα ρεσιτάλ του βιρτουόζου Δημήτρη Κεραμιδάκη, ο οποίος θα ερμηνεύσει γνωστές συνθέσεις του Duke Ellington, του Chick Corea, του Kenny Dorham, του Charlie Parker και πολλών ακόμη μεγάλων μορφών της τζαζ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 20:00. Το κοινό του φεστιβάλ θα απολαύσει αγαπημένα κομμάτια όπως το «The A train», το “Caravan”, το «Freedom»του Oscar Peterson, το «Summertime» και μία προσωπική σύνθεση του καλλιτέχνη, που ενώνει την κλασσική μουσική, του εκκλησιαστικού οργάνου και της τζαζ.

Δ. Κεραμιδάκης: «Με συναρπάσουν οι προκλήσεις»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Κεραμιδάκης σημείωσε ότι αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση του σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Χρήστου Παρασκευόπουλου να παίξει στο προσφάτως επισκευασμένο όργανο του Αγίου Γεωργίου. Όπως εξήγησε, στόχος του είναι να αποδώσει στο όργανο τον ήχο της ορχήστρας που του ταιριάζει περισσότερο. «Έχω εντυπωσιαστεί τόσο από το ίδιο το όργανο, όσο και από την ακουστική που έχει μέσα στην εκκλησία». Πρόσθεσε μάλιστα πως η πρόκληση είναι ένα στοιχείο που τον συναρπάσει και τον παροτρύνει να δοκιμαστεί σε καινούρια πράγματα. «Λόγω των μπάσων του, το εκκλησιαστικό όργανο στερείται ακουστικής και ρυθμικότητας και δεν μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του πιάνου που ταυτόχρονα είναι και κρουστό όργανο. Το να ανακαλύψω πώς δουλεύει το καθένα και να προσαρμόσω κάποια τζαζ κομμάτια στο εκκλησιαστικό όργανο ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση», κατέληξε.

Συναυλία µε τους TriCoolOre από την Κύπρο

Οι συναυλίες του Syros Jazz Festival 2016 ολοκληρώνονται με τους TriCoolOre την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Απόλλων. Οι TriCoolOre σχηματίστηκαν το 2013 στη Λευκωσία και από τότε έχουν κάνει εμφανίσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «.Oregano Infused», που περιλαμβάνει αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις. Η μουσική τους είναι ένα fusion που συνδυάζει εκρηκτικούς ρυθμούς και νοσταλγικές μελωδίες που μυρίζουν παράδοση με στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη, με αποτέλεσμα ένα κοσμοπολίτικο ταίριασμα της τζαζ και των ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Μαζί τους ο σπουδαίος τρομπετίστας Παντελής Στόικος.

«Off the Road»

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Off the Road» του Laurence Petit-Jouvet για τον µεγάλο Γερµανό µπασίστα Peter Kowald. Ο Peter Kowald είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής free jazz, που έχει συμμετάσχει σε πολλές ιστορικές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα γνώριμος στο ελληνικό κοινό, αφού έζησε στη χώρα μας και συνεργάστηκε με πολλούς ντόπιους μουσικούς (τον Φλώρο Φλωρίδη, τον Ηλία Παπαδόπουλο, τη Σαβίνα Γιαννάτου και πολλούς ακόμη). Η σπάνια ταινία του Laurence Petit-Jouvet ακολουθεί το οδοιπορικό του στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ανατολική ως τη δυτική ακτή και τη συνεύρεση του με ονόματα όπως ο William Parker, ο George Lewis, ο Fred Anderson, ο Hamid Drake κ.ά., λίγους μόλις μήνες πριν τον πρόωρο θάνατό του το 2002.

Σεμινάριο κιθάρας

Τέλος, την Παρασκευή 7/10 διοργανώνεται διαδραστικό σεµινάριο κιθάρας µε τίτλο «Κάνε τον ήχο σου προσωπικό» µε τον κιθαρίστα Παντελή Γκέρτσο, εκπρόσωπο του University Of West London στην Ελλάδα, που θα γίνει στο Θέατρο Απόλλων. Στο σεμινάριο αναλύεται ο ρόλος της κιθάρας ως σόλο όργανο αλλά και ως μέρος ενός μουσικού συνόλου, με αναφορά σε διάφορα στυλ (blues, jazz, rock-fusion κ.ά.) και προτείνονται τρόποι βελτίωσης της τεχνικής και του αυτοσχεδιασμού.

Το σεµινάριο απευθύνεται σε όλους τους κιθαρίστες ανεξαρτήτως επιπέδου, που µπορούν να δηλώσουν συµµετοχή µε ένα µήνυµα στο syrosjazzfestival@gmail.com (link sends e-mail). Η συµµετοχή στο σεµινάριο είναι δωρεάν και η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

Ετικέτες: