Αιμοδοσία - Κοινωνία - Αιμοδότης

  • Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 20 Οκτ. 2016 - 7:25

Η δύναμη της αιμοδοσίας, όπως έχει αποδειχθεί, είναι μεγάλη. Το κύρος και η θεραπευτική αξία της βοήθησε να διασωθούν, να θεραπευθούν και να επιζήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όπως γράφει στο βιβλίο του ο Θεόδωρος Σπανός, Αιματολόγος: “...η ανάγκη διαθεσιμότητας αίματος δημιουργούσε ανάγκη εξεύρεσης αιμοδοτών. Ένας από τους ξεχωριστούς γιατρούς της εποχής, (αρχές 20 αιώνα) ο Μαθιός Μακκάς, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του, διαπιστώνοντας τη φύση του προβλήματος, τη δυσκολία δηλαδή κινητοποίησης των αιμοδοτών, ίδρυσε το 1935 την Αιμοδοσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είχε ένα ισχυρό σύμμαχο κύρους στην προσπάθεια αύξησης του όντως πολύ μικρού αριθμού διαθεσίμων αιμοδοτών εκείνη την εποχή. Παράλληλα, έλαβε και οργανωτικές πρωτοβουλίες προσφέροντας διευκολύνσεις και κίνητρα οικονομικά, αλλά και ηθικά στους δυνητικούς εθελοντές αιμοδότες...”

Εθελοντική Δράση Αιμοδοτών

Η εθελοντική προσφορά του αίματος είναι μια άριστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Η φράση: εθελοντική αιμοδοσία τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει και έχει γίνει αγαπητή από πολλές ομάδες και συλλόγους νέων ανθρώπων, όπως ομάδες φίλων της μουσικής ή φίλων της άθλησης, μέχρι τους προσκόπους και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και πολλούς άλλους. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι στη χώρα μας με συλλογική σχέση και δράση ώστε να χωρίζουν ζωή σε συνανθρώπους μας προσφέροντας λίγο από αίμα τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπανός “...τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα συγκροτήθηκαν αρκετοί αιμοδοτικοί σύλλογοι που καταφέρνουν να έχουν μεγάλη προσφορά αυτού του πολύτιμου αγαθού που σώζει ζωές. Και....προσθέτει ότι αν και είναι πολυάριθμοι οι ανώνυμοι εθελοντές αιμοδότες, οι... “ηγέτες” και φλογεροί αγωνιστές, οι “μπροστάριδες” της ιδέας και των σπουδαίων σκοπών είναι πολύ λίγοι. Η συνεργασία μαζί τους αποτελεί τιμή, εμπνέει αισιοδοξία και αίσθημα ασφάλειας. Η κάθε τους πρωτοβουλία προσφέρει ανακούφιση και ικανοποίηση. Η απόδοση τιμή, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, δεν θα ήταν υπερβολή ο χαρακτηρισμός: ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ για την κοινωνική αξία της προσφοράς...”

Θεωρεί σκόπιμο ο κ. Σπανός θα αναφερθεί και στη συνδρομή της εκκλησίας της Ελλάδος από την εποχή του Μακαριστού Σεραφείμ, που συνέβαλε στην προβολή της Εθελοντικής αιμοδοσίας, όσο και του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ώστε κληρικοί και ιερωμένοι να συνδράμουν στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλλά, όπως γράφει και η καθολική εκκλησία της Ελλάδος με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε σε έναν παλαιό και θερμό εθελοντή αιμοδότη, αλλά και εξαίσιο άνθρωπο με υψηλό ήθος και καλλιέργεια, το πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, καθολικό κληρικό από τη Σύρο, που υπήρξε πρωτοπόρος στο χώρο του, έχοντας ιδρύσει και προεδρεύσει για πολλά χρόνια ενός εύρωστου, δραστήριου και με ευρεία κοινωνική αναγνώριση, συλλόγου.

Από τους πιο παλαιούς, αν όχι η παλαιότερη σήμερα εν ζωή Ελληνίδα Εθελόντρια Αιμοδότρια, είναι η Μαρία Ναυπλιώτου από την Πάρο. Υπήρξε εθελόντρια αιμοδότρια από τα νεανικά της χρόνια έχοντας λάβει τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εδώ και πολλά χρόνια η ευγενής, αγέρωχη και αγωνιστική κ. Μαρία ίδρυσε το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Πάρου – Αντιπάρου και αγωνίζεται για την επιτυχία των στόχων του...”

Σαντορίνη. Το νησί με το υψηλό ποσοστό αιμοδοτών.

Η Σαντορίνη είναι το Ελληνικό νησί που εδώ και αρκετά χρόνια έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα εθελοντικής αιμοδοσίας.

“Οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν μια σπουδαία αιμοδοτική συνείδηση!” Είπε με ενθουσιασμό η κ. Γιώτα Τσολάκου, που βρίσκεται πάντα κοντά στους αιμοδότες της Σαντορίνης. Η κ. Τσολάκου είναι επισκέπτρια Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και έχει ειδικότητα στην αιμοδοσία. Είναι επισκέπτρια Υγεία περισσότερα από 20 χρόνια και πάντα βρίσκεται κοντά στους αιμοδότες της Σαντορίνης. “Οι οικογένειες αυτού του νησιού” είπε η κ. Τσολάκου” έχουν μια ιδιαίτερη αιμοδοτική συνείδηση και προσφέρουν πολύ περισσότερο αίμα από όλη την Ελλάδα, δυο φορές τον χρόνο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη Σαντορίνη Τράπεζα αίματος, επειδή υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό αιμοδοτών.

Υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες στο νησί που δουλεύουν με ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να δημιουργήσουν στους νέους την αιμοδοτική συνείδηση. Πολύ σπουδαίος και δραστήριος και αποτελεσματικός και πολύ κοντά στους αιμοδότες είναι ο Ευάγγελος Σιγάλας. Αισθάνομαι ότι είναι... “κτήμα του η αιμοδοσία!” Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εισάγει αίμα από το εξωτερικό. Σκοπός της αιμοδοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι να μην ζητάμε αίμα από άλλες χώρες. Η Σαντορίνη προσφέρει σημαντική ποσότητα αίματος στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου έρχονται ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ογκολογία περιστατικά, κακοήθειες κ.α”

Ο γιατρός κ. Σπανός γράφει: “....Ένας μεγάλος και γνήσιος μαχητής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως και υποστηρικτής της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ο Βαγγέλης Σιγάλας. Μαζί με τον Μηνά Μάινα και τη συνδρομή όλων των τοπικών παραγόντων και κυρίως των κατοίκων του όμορου και ξεχωριστού νησιού, ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν την αιμοδοσία της Σαντορίνης και την προήγαγαν σε πρωτοποριακό κοινωνικό θεσμό, επιτυγχάνονται μια πάνδημη συμμετοχή με μεγάλη επιτυχία και αξιοθαύμαστη οργάνωση.”

Οκτώβριος 2016

Η δεύτερη αιμοδοσία της χρονιάς

Προσελεύσεις 839 αιμοδότες, Απορρίψεις 94, Σύνολο μονάδων 745, Νέοι 145.

Ευχαριστώ θερμά τους αιμοδότες του νησιού για την προσφορά τους σε όσους φίλους χρειάστηκαν το αίμα τους.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα