Απονομή του Χρυσού Βραβείου "European Gastronomic Festival" 2016 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Υπερήφανες οι Κυκλάδες

Το χρυσό βραβείο καλύτερου Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Ευρώπης για το 2016 απονεμήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας στη Λισαβώνα.

Το βραβείο παρέλαβαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, ο οποίος μέσα από τον δεκαετή αγώνα του, το έργο των ακούραστων εθελοντών του, αλλά και τη θερμή συμμετοχή των γύρων νησιών και των φιλοξενούμενων περιοχών, εκτός Κυκλάδων, κατάφερε να αναδείξει σε θεσμό την κληρονομιά που άφησε στην ελληνική γαστρονομία ο θρύλος Νικόλαος Τσελεμεντές.

Επιβραβεύτηκε η συλλογική προσπάθεια

Με το μήνυμα ότι «η πίστη στην παράδοση και η αγάπη για τον τόπο μας φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα», η κ. Μαρία Ναδάλη σημείωσε ότι το βραβείο αυτό ανήκει τόσο στη Σίφνο, όσο και στις Κυκλάδες, που αγωνίζονται συλλογικά για να προβάλουν και να προωθήσουν τη μοναδική παράδοσή τους στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, δημιουργώντας παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, στέρεες γέφυρες  συνεργασίας και επικοινωνίας. Μια συνεργασία που είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. 

Όπως τόνισε, σημαντικές διακρίσεις, όπως αυτή, αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια, για ανταλλαγή απόψεων που θα οδηγήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, για διευρυμένες και γόνιμες συνεργασίες με ακόμα περισσότερους φορείς και συλλογικά όργανα.

Στην απονομή παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, υπογραμμίζοντας στον χαιρετισμό του ότι «η Περιφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει τις πρωτοβουλίες ανθρώπων με όραμα»

Διεθνής καταξίωση                       

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, επισημαίνοντας ότι τα μέλη τους έκαναν υπερήφανους όχι μόνο τη Σίφνο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη την Χώρα που δοκιμάζεται καθημερινά σε ένα κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων.

«Το χρυσό μετάλλιο καλύτερου Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Ευρώπης αποτελεί μία εξαιρετική διάκριση σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δυστυχώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων πέρασε στις δευτερεύουσες ειδήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα στην κρίση, με πολύ δουλειά καταφέρνουμε υψηλούς στόχους που κάποτε φαίνονταν αδύνατοι και αποδεικνύουμε ότι με δουλειά και όχι λόγια παράγουμε έργο...όλοι μαζί ενωτικά και δημιουργικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μήνυμά του, ο κ. Μπρίγγος ευχαρίστησε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου για την απίστευτη δουλειά που έκανε πριν και μετά το φεστιβάλ και που εμπιστεύτηκε τις προτάσεις που έγιναν από το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας. «Με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη καθώς και με αίσθημα ευθύνης δεσμεύομαι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι δίπλα στα καλύτερα που έρχονται τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Χρειάστηκε και να συγκρουστούμε εκεί που έπρεπε αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», τόνισε, προσθέτοντας ότι τέτοιες προσπάθειες αποδεικνύουν περίτρανα πως ο Πολιτισμός μας είναι το μοναδικό και αληθινό αναπτυξιακό δεδομένο. «Ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πώς αυτή η χώρα πτώχευσε με τόσο πλούτο. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί γιατί μόνο έτσι θα ξαναβιώσουμε στιγμές σαν αυτή», κατέληξε.

«Η Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα είναι ένας πραγματικός θησαυρός»

Για τη σημαντική διεθνή διάκριση που χάρισαν στη Σίφνο, στις Κυκλάδες και σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. Όπως τόνισε, το Χρυσό βραβείο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας, με τον πιο επίσημο, τον πιο ηχηρό τρόπο, επιβεβαιώνει ότι ο γαστρονομικός πλούτος των νησιών μας είναι μοναδικός και ανυπέρβλητος και η Aegean Cuisine, ένας πραγματικός θησαυρός. «Το Χρυσό Βραβείο που κερδίσατε, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο μας, στην εξωστρέφεια των νησιών μας και στην ανάδειξη της γαστρονομίας ως αναπόσπαστο στοιχείο της τουριστικής τους ταυτότητας. Ταυτόχρονα, είναι ο καλύτερος οιωνός για την μεγάλη διάκριση που διεκδικεί και περιμένει ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο Την ανάδειξή του ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, το 2019. Το Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ανοίγει το δρόμο και επιβεβαιώνει ότι η κουζίνα των νησιών μας, αυτή που έβαλε τις βάσεις για να διαμορφωθεί η σύγχρονη κουζίνα διεθνώς, όχι μόνο αξίζει, αλλά και δικαιούται την αναγνώριση».