Όλες οι πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

  • Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 1 Σεπ. 2015 - 7:22

Αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών από όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα συμμετέχουν στη μεγάλη κυκλαδική γιορτή γεύσεων που διοργανώνεται από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο νησί της Σίφνου.

Φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος.

To φετινό φεστιβάλ τιμούν επίσης με τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, η Ελληνική  Ακαδημία Αρχιμαγείρων.   

Οι οικοδεσπότες…

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, σας προσκαλούν και σας περιμένουν στη μεγάλη αυτή «γιορτή».

Συμμετοχή ολλανδικής αντιπροσωπείας…

Στο φετινό Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία από την Ολλανδία.

Την ολλανδική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο κ. Marco van den Bos, αρχιμάγειρος και διευθυντής της εταιρείας Luxurious Catering Exquisine, που έχει εργαστεί σε δύο Michelin 1 star εστιατόρια στην Ολλανδία, ο κ. Danny Vermue, που έχει εργαστεί σε εστιατόρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία, και η κυρία Anneloes Schaafsma, bilingual delegation coordinator.

Με τη συμμετοχή αυτή “ανοίγει” μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση, αφού η ολλανδική αντιπροσωπεία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πέραν των ελληνικών, ενώ παράλληλα δίνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την παραδοσιακή γαστρονομία, η δυνατότητα διεύρυνσης της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ευχαριστούμε την κα Denise Vergaelen από το Βέλγιο και τον κ. Χρυσοβέργη Κρήτα, χάρη στις πολύμηνες φροντίδες των οποίων επιτεύχθηκε η συμμετοχή της ολλανδικής αντιπροσωπείας, καθώς και το Οικονομικό και Εμπορικό Τμήμα της Ολλανδικής Πρεσβείας για την ευγενή συμπαράστασή του.

Θαλασσομαγειρέματα…

Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι των παραθαλάσσιων οικισμών Κάστρου, Χρυσοπηγής, Καμαρών, Πλατύ Γιαλού, Φάρου και Βαθιού “ανοίγουν την αγκαλιά τους” στις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων περιοχών, σε φίλους και επισκέπτες του νησιού μας και τους προσκαλούν σε …θαλασσομαγειρέματα.

Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων θα γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και θα προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Πέμπτη 3/9: Κάστρο – Χρυσοπηγή

Παρασκευή 4/9: Καμάρες – Πλατύ Γιαλός 

Σάββατο 5/9: Φάρος – Βαθύ 

Κάθε απόγευμα από τις 18.00 στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα…

-Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών έξω από την πλατεία του Αρτεμώνα. Κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά – περιοχές παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους.

-Παρουσιάσεις βιβλίων:

  • του νέου βιβλίου “Με κρασί και Ελληνικά” της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη) από το chef Ανδρέα Λαγό, 
  • του βιβλίου “Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο” από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου (έκδοση της Ι.Μ. Παναχράντου).

-Παιδομαγειρέματα, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών μας φίλων στην υγιεινή διατροφή, και πολλές ακόμα δραστηριότητες για παιδιά.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε:

-Αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού - παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού

-Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων

-Επίδειξη παραδοσιακών τεχνών

-Παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου 

-Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και χειροτεχνίας 

Κάθε βράδυ,  μετά το πέρας των επιδείξεων μαγειρικής, μουσικές – χορευτικές εκδηλώσεις…

  • Την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη: Αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών από τις φιλοξενούμενες περιοχές -Η “Σίφνος” τους καλωσορίζει.
  • Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον.
  • Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, -μετά την εξαιρετική παρουσία τους στο 8ο φεστιβάλ- θα είναι κοντά μας και πάλι ο Νίκος Οικονομίδης και οι συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρης Ψαθάς και Παναγιώτης Βέργος, που θα “κλείσουν” μουσικά τη φετινή διοργάνωση με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας.

H Σίφνος όλη μια «αγκαλιά» αγάπης για τους καλεσμένους μας!

Σας περιμένουμε!