«Ζυμώσεις» στην Πάρο για τη διοργάνωση της 29ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

«Ο πολιτισμός είναι το κερασάκι στην τούρτα της ζωής μας»

Τη διοργάνωση της 29ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017 διεκδικεί δυναμικά ο Δήμος Πάρου.

Σε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου Μαρία Βενέτη, τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δεσύπρη και τα μέλη Δημήτρη Βαμβακούση και Κώστα Ματθαίου, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος εξέφρασε την επιθυμία του Δήμου να φιλοξενήσει για πρώτη φορά το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Πλούσια θεατρική δράση

Σημειώνεται ότι, η Πάρος έχει ενεργή παρουσία στις συναντήσεις των ερασιτεχνικών θιάσων, καθώς κάθε χρόνο συμμετέχει με μεγάλο αριθμό παραστάσεων, που αποδεικνύουν την έντονη θεατρική δραστηριότητα στο νησί.

Στο πλαίσιο της 28ης Συνάντησης που διεξήχθη φέτος στην Κάλυμνο, παρουσιάστηκαν συνολικά τρία θεατρικά έργα από την Πάρο και συγκεκριμένα «Το αταίριαστο ζευγάρι» του Νηλ Σάιμον από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου, το «Μόλις Χώρισα» του Βασίλη Μυριανθόπουλου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τα «4 δωμάτια» σε διασκευή Ασπασίας Κωβαίου από τον «Νηρέα Πάρου».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Δημαρχείο Πάρου παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου, ο Πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Θανάσης Μαρινόπουλος, ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Μαλινδρέτος, η Πρόεδρος του Πάρκου Πάρου Ελισάβετ Παπαζώη και εκπρόσωποι των θεατρικών ομάδων του νησιού που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου Γιώργος Γεμελιάρης, Ελένη Δερμεντζόγλου, Μαρία Κορδονέλλη, Μαργαρίτα Μαλαματένιου και Μαρία Περαντινού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της υποψηφιότητας της Πάρου ως τόπου διεξαγωγής της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου 2017, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σημείο – σταθμός για τον πολιτισμό του νησιού

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τους θεατρικούς συλλόγους του νησιού έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διεκδίκηση της διοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία θα αποτελέσει σημείο-σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Όπως σημειώνει ο κ. Κωβαίος «η Πάρος πληροί τις προϋποθέσεις για μία τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση, όντας ένα νησί όπου οι τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο ανθούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ένα νησί με αξιόλογο αριθμό ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων καθώς και θεατρικών χώρων μα πάνω από όλα ένας τόπος γεμάτος ιστορία και πολιτισμό».

Στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού, οι οποίοι θα διατεθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός                                

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Δήμαρχος εξηγεί πως αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι διαθέσιμοι πολιτιστικοί χώροι του νησιού από τον αρχιτέκτονα της Ομοσπονδίας προκειμένου να θέσει τις παρατηρήσεις του στον Δήμο και να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις. «Ως ένα νησί με πλούσια θεατρική δράση, υποστηρίζουμε θερμά αυτή την πρωτοβουλία που θα θέσει τις βάσεις για μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και τέχνης στο νησί μας, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα φέρει ζωντάνια στον τόπο.

«Το 2017 είναι η χρονιά μας»

Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι η Πάρος διαθέτει συνολικά 10 θεατρικές ομάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ενεργές παρουσιάζοντας κάθε χρόνο και μία νέα δουλειά. «Είμαστε ικανοποιημένοι που το νησί μας παρουσιάζει στις Συναντήσεις τον ίδιο αριθμό παραστάσεων με άλλα νησιά, μεγαλύτερα και πιο πολυπληθή όπως η Σύρος».

Προσθέτει μάλιστα ότι η φιλοξενία του θεσμού στην Πάρο ήταν μία μεγάλη επιθυμία τόσο των κατοίκων, όσο και των ανθρώπων του νησιού που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου. «Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η Συνάντηση έχει φιλοξενηθεί 2 και 3 φορές, ενώ στην Πάρο καμία. Θεωρούμε ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες και είμαστε έτοιμοι με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στους χώρους μας να αγκαλιάσουμε τη διοργάνωση» καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Πάρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του πολιτισμού, διοργανώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων. «Ο πολιτισμός είναι το κερασάκι στην τούρτα της ζωής μας», επισημαίνει.

Στο «παιχνίδι» και η Άνδρος

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάλογο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση της 29ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων έχει εκδηλώσει και το νησί της Άνδρου. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν και θα ανακοινωθούν στην προσεχή ετήσια συγκέντρωση των μελών της Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στόχοι των Συναντήσεων είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της Αιγαιοπελαγίτικης Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, Πολιτιστικής Αποκέντρωσης και της Αυτοδύναμης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, η γνωριμία, η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ηθική στήριξη των ερασιτεχνών του Αιγαίου και ο καλώς εννοούμενος συναγωνισμός μεταξύ των θεατρικών ομάδων, που βοηθάει στην ποιοτική εξέλιξη του ερασιτεχνικού θεάτρου στο Αιγαίο.