Συμμετοχή της ΚΔΕΠΠΑΜ στο συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη»

Μακριά από μουσεία «φαντάσματα»

Την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου των Μουσείων με στόχο τόσο την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και την καθοριστική συμβολή τους στην τουριστική αγορά αγκαλιάζει ο Δήμος Μυκόνου, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ.

Εκπρόσωποι του φορά παρευρέθηκαν στο ολοήμερο συνέδριο με θέμα «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη» που συνδιοργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, έφερε κοντά ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξετάσουν πώς η επένδυση στα μουσεία και στον πολιτισμό μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα και πώς μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στους τομείς Πολιτισμού και του Τουρισμού. Επιπλέον εξετάστηκε η σημασία συνεργειών με τοπικούς φορείς, τουριστικές ενώσεις και άλλους σημαντικούς δρώντες για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, καθώς και ο ρόλος της τεχνολογίας στην επικοινωνιακή προώθηση αυτής της προσπάθειας.

Ο ρόλος των Μουσείων στην τουριστική αγορά

Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι Jim Broughton (Natural History Museum London), John Giurini (The J.Paul Getty, Los Angeles) και F. Manacorda (Tate Liverpool) , αναφέρθηκαν στην ευκαιρία των μουσείων να διεισδύσουν περαιτέρω στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

«Φανταστείτε ένα μουσείο χωρίς εκθέματα, αλλά μόνο με δράσεις, ψηφιακή λειτουργία, καινοτόμες δημόσιες δράσεις σε εξωτερικούς χώρους και περιοδικές θεματικές εκθέσεις. Ένα μουσείο που να εμφανίζεται εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξη της ΚΔΕΠΠΑΜ, μακριά από μουσεία "φαντάσματα" όπως κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζονται τα ιστορικά μουσεία σήμερα. Τόλμη, εξωστρέφεια, πρωτοτυπία» δηλώνει η Διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μυκόνου.

Μέσα από την καινοτόμο δράση της και την ουσιαστική συμμετοχή της στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της Μυκόνου, η διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ, εκφράζει τα πνεύμα του Δήμου για πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή του νησιού.

Στόχος η αισθητική, μορφωτική και πολιτιστική αναβάθμιση

Όπως τονίζεται «η Μύκονος οφείλει ως πρωτοπόρος του τουρισμού στη Χώρα μας, να είναι και ο τόπος που θα συνδυάσει δυναμικά την τουριστική ανάπτυξη με την πολιτιστική αναβάθμιση. Με πρωτότυπους και καινοτόμους τρόπους δράσης, η διοίκηση επιδιώκει να παρέμβει αποτελεσματικά στην αισθητική, μορφωτική και πολιτιστική άποψη των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων».

Σύμφωνα με την ΚΔΕΠΠΑΜ, το καλύτερο μουσείο είναι η δράσεις και όχι μόνο οι αίθουσες εκθεμάτων. Τα εκθέματα και οι χώροι που φιλοξενούνται, αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές ως χώροι περιορισμένου ενδιαφέροντος, χωρίς σύγχρονα ερεθίσματα. «Έτσι λοιπόν η θέση της νέας διοίκησης είναι πως, από τη μια οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τα μουσεία μας αισθητικά και τεχνολογικά, αλλά και από την άλλη, πως κάθε μουσείο μπορεί να δημιουργείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τόπου. Πώς; Με δράσεις είναι η απάντηση. Δράσεις και γεγονότα σε δημόσιους χώρους, όπου αντικείμενα ενδιαφέροντος ψηφιοποιημένα και με σύγχρονη αισθητική παρουσίαση θα προκαλούν το κοινό να αντιδράσει μαζί τους. Μόνο έτσι τα εκθέματα, θα δραπετεύσουν από την σιωπή των μουσείων».

Κίνδυνος οι πολιτιστικές διοικήσεις - νάρκισσοι

Σημειώνεται μάλιστα πως σε αυτή τη λογική κινούνται όλες οι εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης που διοργανώνονται σε συνεργασία με φορείς όπως η ΑΣΚΤ αλλά και πολλές άλλες μορφωτικές, μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού, θέατρο, εργαστήρια, γαστρονομία και πολλές ακόμα πολιτιστικές δράσεις της ΚΔΕΠΠΑΜ. Φωτεινό παράδειγμα η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η οργάνωση μουσειακής δράσης στο χώρο του Φάρου Αρμενιστή της Μυκόνου. Εκείνο που προέχει για την ΚΔΕΠΠΑΜ είναι η αποτελεσματικότητα μιας δράσης και η υποδοχή της από το κοινό. «Οι πολιτιστικές διοικήσεις νάρκισσοι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολιτισμού» καταλήγει η διοίκηση.


Σχόλια

Δομινικος Κουκας Κυρ, 18 Δεκ. 2016 - 14:20

Το ενδιαφέρον άρθρο σας περί αξιοποίησης κ λειτουργικοτητας των ΜΟΥΣΕΙΩΝ, βρίσκει συμφωνους τους αναγνώστες που αγνοούν,εφόσον δεν έχουν πληροφορηθει πόσο δύσκολα επιτυγχανεται η λειτουργία και κυρίως η συντήρηση ενός Μουσείου... Αλλά, είναι απαράδεκτο, να χρησιμοποιείτε χωρίς άδεια, φωτογραφία ενος Μουσείου που αγωνίζεται να επιβιώσει.Ηεπιλογή της φωτογραφίας, συνοδευτικά με το άρθρο σας,στοχοποιει και προσβάλλει κάθε Ιδρυτή και κάθε Διαχειριστή μιας Λαογραφικής Συλλογής, όπως η συγκεκριμένη στην Μύκονο,του αειμνήστου Καθηγητή Βασίλη Κυριαζοπουλου. Εκ μέρους, μιας ομάδας ανθρώπων που κοπιαζει, τα τελευταία δύο χρόνια, με δράσεις κι εκδηλώσεις, με πολλές ώρες προγραμματισμου και συνέλευσης, για να καλύψει βασικά λειτουργικά έξοδα, εφόσον δεν έχει κανένα άλλο έσοδο, πέρα από το πωλητήριο που δημιουργήθηκε πρόσφατα,με αντίγραφα τκάποιων αντικειμένων του Μουσείου. Τώρα που έχει επιτευχθεί, (η προσπάθεια ετών), για δημιουργίας των "Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου",έχει γίνει μια καλή αρχή.Το σωματείο μας, λοιπόν, σας γνωστοποιεί ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει αναριθμητα τα προβλήματα, που ζητούν λύση.Η πρόθεσή μας κι η αποκλειστική μας αφιέρωση καλούνται να κρατήσουν τα Μουσεία ως φορείς Πολιτισμού, Ζωντανά! Για να διώξουν μακριά τα φαντάσματα μάχονται τα μέλη-υποστηρικτες του Μουσειου μας, που ευτυχώς, αυξάνονται συνεχώς. Κι έτσι κοιτάμε τον σχεδιασμό ενός καλύτερα κι αρτιοτερα οργανωμένου στο μέλλον Σύγχρονου Μουσείου.Στόχος μας είναι συνεργαζομενοι με τον πάντα πρόθυμο, Δήμο Μυκόνου και τον ευαίσθητο σε θέματα Πολιτισμού κ Παράδοσης Δήμαρχο Μυκόνου, να πετύχουμε όλοι μαζί, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε κ στην δική σας συμβολή κι ενίσχυση, κι εμείς με την σειρά μας, σας υποσχομαστε την δημοσίευση του έργου μας στην "Κοινή Γνώμη" ώστε να έχουν σωστή ενημέρωση οι Αναγνώστες και Φιλοι των γύρω Νησιών. Η απόδοση τιμής στην ιστορία κ στον πολιτισμό επιτυγχανεται μόνο με αλληλεγγύη,κι ένα υπέροχο δείγμα είναι το πόσα προσφέρει η ιδιωτική πρωτοβουλία κι ο εθελοντής κάθε νησιού, στους διάφορους τομείς Πολιτισμού, αυτού του μοναδικού Αρχιπελαγους,που δεν έχει καμία συγγένεια με ΝΑΡΚΙΣΣΟΥΣ. Με σεβασμό στην ελευθεροτυπια και φιλικά, ο Εφορος επικοινωνίας κ Δημοσίων σχέσεων των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, Δομινικος Κουκας.