Ο κωμικός Διονύσης Ατζαράκης μας παρακαλεί να «Cineλθουμε»

«Είναι μοναδικό να ακούς το γέλιο του κόσμου»

Από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΙ, στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων»

Με τρελά κέφια και διάθεση απομυθοποίησης κάθε «μαγειρεμένης» πραγματικότητας που μας σερβίρεται τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στη μεγάλη οθόνη της ζωής, ο Διονύσης Ατζαράκης και ο Θωμάς Ζάμπρας ανεβαίνουν απόψε στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» για να μας κάνουν με το χιούμορ τους να «Cineλθουμε».

Σε μιάμιση ώρα ασταμάτητου γέλιου, οι δύο κωμικοί μιλούν για την καθημερινότητα, τις σχέσεις, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τα Τρίκαλα, τα σχολικά τους χρόνια, το facebook, τα ψυχολογικά τους, τον Batman και τις πρώην τους.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» ο Διονύσης Ατζαράκης αναφέρεται στη μεγάλη του αγάπη για τις ταινίες, την καυστική ματιά με την οποία εξερευνά το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό τοπίο στις μέρες μας αλλά και στα μελλοντικά σχέδιά του.

Έχοντας διανύσει μία πορεία τόσο στο stand-up comedy όσο και στην τηλεόραση (MTV – ΣΚΑΙ), υπάρχει κάποιο είδος που αισθάνεστε ότι σας συγκινεί περισσότερο;

«Δεν μπορώ απαραίτητα να κάνω τη διάκριση, γιατί με το stand-up ασχολούμαι πολλά χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη και ουσιαστική επαφή μου με την κωμωδία. Το stand-up έχει μια αμεσότητα που δεν την έχει η τηλεόραση. Είναι μοναδικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν λες ένα αστείο και ακούς επί τόπου το γέλιο του κόσμου από κάτω. Αυτό δε συγκρίνεται με τίποτα. Από την άλλη, το γύρισμα, το μοντάζ και όλα τα εκφραστικά μέσα όταν στήνεις και γυρίζεις κάτι στην τηλεόραση, σου δίνουν πολλούς περισσότερους τρόπους για να είσαι αστείος εκτός από τον συμβατικό τρόπο. Μπορείς να παίξεις με το μοντάζ, τη μουσική, τη σκηνοθεσία. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνεται κάτι αστείο με πολύ περισσότερους τρόπους και να εξερευνάς την κωμωδία σε άλλες διαστάσεις. Οπότε έχουν και τα δύο την γοητεία τους».

Πέρα από τη σχέση του με το κινηματογραφικό είδος που αποτελεί κορμό της δουλειάς σας, το «cineλθετε» ως τίτλος λειτουργεί και ως ένα μέσο αποδόμησης όλων αυτών που μας σερβίρονται;

«Μέσα από το χιούμορ και τη γενικότερη δομή της εκπομπής μας στον ΣΚΑΙ, μας ενδιαφέρει να αποδομήσουμε κάποια πράγματα, το «στήσιμο» που επικρατεί στην τηλεόραση, τον τρόπο που είναι γραμμένα τα σενάρια ή το πώς μιλάει ο παρουσιαστής στην κάμερα. Από τη μία έχει να κάνει με αυτού του είδους την απομυθοποίηση, να κοροϊδέψουμε λίγο το ίδιο το είδος μέσα από έναν ιδιαίτερο τρόπο που είναι σαν να κοροϊδεύουμε την ίδια τη φόρμα. Από την άλλη, έχει να κάνει και με την παρωδία των ταινιών, τις οποίες απομυθοποιούμε, βρίσκοντας λάθη και προβλήματα και γενικότερα κάνοντας μια χιουμοριστική παρουσίαση για αυτό που μπορεί να μας δείξει μια σοβαρή ταινία».

Μέσα από τον τρόπο με τον οποίο σχολιάζετε τις ταινίες, σχηματίζετε την εικόνα της ιδανικής παρέας στον κινηματογράφο. Είστε ένας άνθρωπος που δεν θα αφήσει να πέσει τίποτα κάτω;

«Καταρχάς, δεν αντέχω να μου μιλάνε μέσα στο σινεμά. Λατρεύω να βλέπω ταινίες και για μένα η ώρα μέσα στον κινηματογράφο είναι ιερή. Οπότε, ως επί τω πλείστον, παραμένω σιωπηλός και θέλω να μη μου μιλάνε ούτε οι διπλανοί μου, ειδικά όταν με ενδιαφέρει πολύ μία ταινία. Θέλω να είμαι εκεί 100%. Πολύ συχνά θα σκεφτώ κάτι αστείο, βλέποντας μια ταινία, αλλά θα φροντίσω να το μοιραστώ με τους φίλους μου την κατάλληλη στιγμή. Προσπαθώ δηλαδή να το κρατάω σε ένα μέτρο γιατί με ενοχλεί πάρα πολύ όταν κάποιος άλλος μιλάει. Χάνω τον ειρμό».

Έχοντας σπουδάσει τόσο Επικοινωνία και ΜΜΕ, όσο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, θα σας ενδιέφερε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε αποκλειστικά με κινηματογραφική κριτική;

«Σε έναν βαθμό ασχολούμαστε στο «Cineλθετε» με κριτική ταινιών, αλλά αυτό γίνεται περισσότερο με τη μορφή σάτιρας για να αναδείξουμε την κωμική πλευρά τους. Δεν είναι κάτι που απαραίτητα θα κυνηγούσα. Εκτιμώ πάρα πολύ τους κριτικούς, αλλά δεν νιώθω ότι είμαι αρμόδιος για να το κάνω. Εγώ το καλύτερο και το πιο σωστό που θεωρώ ότι μπορώ να κάνω για μια ταινία είναι να πω την άποψή μου, αλλά θα δίσταζα να πάρω τον ρόλο του ειδήμονα και να πω «παιδιά μην το δείτε, ή δείτε το». Ως κωμικός αντιμετωπίζω και στο «cineλθετε» την παρουσίαση ταινιών, παρά ως ειδήμων και κριτικός. Από κει και πέρα, μου αρέσει το σινεμά και θα με ενδιέφερε να γυρίσω ταινίες και να κάνω κάτι σε αυτό το χώρο».

Υπάρχουν ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στο απυρόβλητο και δεν τις αγγίζεις εύκολα;

«Σίγουρα υπάρχουν ταινίες, στις οποίες δεν θα βρούμε κάτι να πούμε. Πάρα πολλές φορές έχουμε σκεφτεί σε ποια ταινία να κάνουμε review και λέμε «αυτή δεν θα μας δώσει αρκετό κωμικό περιεχόμενο». Μας αρέσει να ψάχνουμε και να παρουσιάζουμε την κωμική πλευρά των ταινιών, αρκεί να μας δίνουν το κατάλληλο υλικό. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της παρωδίας του «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Κάποιοι στα σχόλιά τους μας χαρακτήρισαν «βλάσφημους», όμως δε θεωρώ ότι κάναμε κάτι προσβλητικό ή χυδαίο. Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει τον Ιησού και τους μαθητές του να κάνουν παιδικές φάρσες, δεν είναι κάτι που έχει δολιότητα μέσα. Με τα δικά μου μέτρα και σταθμά δεν νομίζω ότι είναι κάτι προσβλητικό. Από κει και πέρα ο καθένας έχει την άποψή του και εννοείται ότι η πίστη διαφορετικό για τον καθένα αι πώς το αντιλαμβάνεται».

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

«Αυτό είναι μια καλή ερώτηση. Γενικά στον χώρο αυτό, είναι δύσκολο να λες τι υπάρχει παραπέρα γιατί μέχρι και τη μέρα που θα βγει κάτι να παίξει στην τηλεόραση ή κάπου αλλού, δεν ξέρεις αν τελικά ισχύει ή όχι. Ωστόσο, είμαστε σε συζητήσεις για τη δεύτερη σεζόν του «Cineλθετε» και από κει και πέρα, σκεφτόμαστε και κάποια άλλα μεγαλύτερα πρότζεκτ. Κάτι που θα μας ενδιέφερε είναι να κάνουμε το «Cinelθετε live» με προτζέκτορα και σχολιασμό ζωντανό πάνω στη σκηνή».