Συνέντευξη του απερχόμενου προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Μάρκου Ρούσσου

«Κρατήσαμε ψηλά τον πήχη για 17 χρόνια»

Νέα σελίδα στη μακρά ιστορία του γυρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών», ο οποίος, έπειτα από 17 συνεχή χρόνια, αποχαιρετά από το «τιμόνι» του τον δραστήριο Μάρκο Ρούσσο, υποδεχόμενος στη θέση του προέδρου τον Δημήτρη Νταλαχάνη, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας.

Σε μια απολογιστική συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Ρούσσος εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση για την απόφασή του να αποσυρθεί από το διοικητικό συμβούλιο του «Ποσειδώνα», καθώς και την υπερηφάνεια του για την επίτευξη όλων των στόχων που είχε θέσει ο Σύλλογος κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Αναφερόμενος στην αγάπη και την εμπιστοσύνη τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και όλων των τοπικών συλλόγων και φορέων της Σύρου, ο απερχόμενος πρόεδρος δίνει τον λόγω του ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται -ψυχή τε και πνεύματι- στο πλευρό του «Ποσειδώνα», στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ποια είναι τα συναισθήματα που γέννησε στην καρδιά σας η απόφαση να βάλετε τέλος σε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σας, που είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική αναβάθμιση μιας ολόκληρης γεωγραφικής ενότητας του νησιού;

«Μετά από 17 χρόνια στο «τιμόνι» του Πολιτιστικού Συλλόγου ως πρόεδρος και 29 χρόνια συνολικά ως μέλος από το 1989, αισθάνομαι λίγο αμήχανα, που βρίσκομαι εκτός του «Ποσειδώνα» που αγάπησα και στήριξα με αφοσίωση και πολλή δουλειά. Βέβαια, οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις αλλάζουν, η ηλικία δυστυχώς αρχίζει να μας δημιουργεί προβλήματα. Επομένως, πήρα την απόφαση να αφήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ το νέο διοικητικό συμβούλιο».

Κοιτάζοντας πίσω σας, ποιες λαμπρές στιγμές του Συλλόγου σας γεμίζουν με υπερηφάνεια, αποτελώντας τον «καρπό» της πολυετούς προσπάθειάς σας, που θα κουβαλάτε συνεχώς μέσα σας;

«Ο Σύλλογος ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Καταφέραμε να στήσουμε διάφορες εκδηλώσεις που γνώμονα είχαν πάντα την προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αυτό για μένα ήταν η κορωνίδα του καταστατικού μας συλλόγου, πάνω στο οποίο βασιστήκαμε και κινηθήκαμε με ανιδιοτέλεια και πολλή αγάπη για τον πολιτισμό γενικότερα. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος ανέβασε πολύ υψηλά τον πήχη, γιατί εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις (20-25 ετησίως), προσπάθησα με πολλή θέρμη και αγάπη να εξασφαλίσουμε και την ποιότητα αυτών. Όχι απλά να κάνουμε μια δράση, αλλά εκδηλώσεις που θα έχουν βάση. Χωρίς φανφάρες προσπαθήσαμε να κρατήσουμε υψηλά τον πήχη για τον σύλλογό μας και αυτό πιστεύω ότι το καταφέραμε τα τελευταία χρόνια. Ανταμοιβή των κόπων μας ήταν η προβολή του Συλλόγου μας μέσω του ΕΟΤ, ο οποίος συμπεριέλαβε το «Σπίτι του Αι-Βασίλη» μέσα στις δέκα πρώτες φωτογραφίες που έστειλε σε όλη τη γη. Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά και το συμβούλιο του συλλόγου, που προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει ψηλά τον πήχη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό επιτεύχθηκε πάντα με τη συνεργασία και των υπόλοιπων συλλόγων, του Δήμου, με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι άριστες μέχρι και σήμερα, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία μας στήριζε και οικονομικά τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε κάποιες εκδηλώσεις χωρίς χρήματα».

Στα χρόνια αυτά, ο «Ποσειδών» κατάφερε να καθιερώσει αρκετούς θεσμούς, οι οποίοι σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Αυτό είναι αλήθεια. Πολλές μεγάλες εκδηλώσεις έχουν γίνει πια θεσμός και η συνέχισή τους αποτελεί βασικό στόχο μας. Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου έχει ενημερωθεί για όλες αυτές τις δράσεις, ενώ είχα ήδη στείλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, τις δράσεις του 2017, οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνεται να αναιρεθούν από τη μία χρονιά στην άλλη. Νομίζω ότι είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον και τον ίδιο τον σύλλογο. Μία εξ’ αυτών είναι το «Σπίτι του Αϊ-Βασίλη», για το οποίο μας τίμησε ο ΕΟΤ, προβάλλοντας τον Σύλλογο και το νησί μας. Η εξαήμερη αυτή εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες είχε πάρα πολύ μεγάλη απήχηση και πιστεύω πως χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνεται στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων που θα υπάρχουν. Σημειώνεται επίσης ότι, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος επιδιώξαμε και πετύχαμε τη συνεργασία με άλλους συλλόγους για τη δημιουργία μίας συμπαγούς ομάδας που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τον καθαρισμό των ακτών και της ευρύτερης περιοχής της νότιας Σύρου. Παράλληλα, ο σύλλογος πραγματοποιεί μεμονωμένα δυο και τρεις φορές το χρόνο δράσεις καθαρισμού στις παραλίες, που αποτελεί τον καθρέφτη της περιοχής και του νησιού μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε και το τράβηγμα της πεζότρατας, μια παράδοση 15-16 χρόνων, που θα συνεχίσει να υπάρχει. Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Πολύς κόσμος περιμένει αυτή τη γιορτή. Είναι μια ιδιόρρυθμη εκδήλωση, όπου ο καθένας απολαμβάνει καταρχήν το τράβηγμα της τράτας, που σε πολλούς επισκέπτες είναι άγνωστο. Εκεί στηριχτήκαμε και εκεί έχουμε επικεντρωθεί. Στη συνέχεια, προσφέρουμε δωρεάν στους επισκέπτες διάφορους μεζέδες, κρασί και ούζο δωρεάν. Δεν είναι μια εκδήλωση με καρέκλες και τραπέζια. Ο καθένας είναι ελεύθερος να απολαύσει τη γιορτή, καθισμένος στην άμμο. Αυτές είναι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν σίγουρα και φυσικά υπάρχουν κι άλλες μικρότερες, όπως η Καθαρά Δευτέρα, για την οποία προετοιμάζεται ήδη το νέο συμβούλιο του συλλόγου».

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των εκδηλώσεών σας είναι η «οικογενειακή ατμόσφαιρα». Οι δράσεις του συλλόγου σας αποτέλεσαν, όλα αυτά τα χρόνια, «γέφυρα» μεταξύ των κατοίκων της Ποσειδωνίας και όλης της Σύρου εν γένει;

«Μία εκδήλωση, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει να έχει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να αγγίζει τον επισκέπτη, που θα ξέρει ότι θα βρει ένα περιβάλλον ευχάριστο και από την άλλη είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών για να υπηρετήσουμε σωστά τον ρόλο μας. Δηλαδή πώς θα πλησιάσεις τον επισκέπτη, πώς θα του μιλήσεις και πώς θα του προσφέρεις αυτό που έχεις. Είναι σημαντικά πράγματα που διαφοροποιούν την εκδήλωση ενός συλλόγου από ένα εστιατόριο όπου παραγγέλνεις φαγητό και σου φέρνουν μπροστά σου ένα πιάτο. Είναι άλλος ο τρόπος επαφής και επικοινωνίας με τους ανθρώπους και πιστεύω πως είναι και ο λόγος που έχουμε πάντα επιτυχίες στις εκδηλώσεις και αθρόα προσέλευση κόσμου».

Εκτός από την πολυετή θητεία σας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας, μέχρι σήμερα είχατε ενεργή παρουσία και σε μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού, όπως το Συριανό Καρναβάλι. Θα σας λείψουν όλα αυτά;

«Πιστεύω πως ναι. Εγώ βέβαια συνεχίζω να είμαι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, οπότε συμμετέχω στο οργανωτικό κομμάτι. Σαν Σύλλογος για πρώτη φορά φέτος δεν θα συμμετέχουμε στο Καρναβάλι λόγω της αλλαγής του Δ.Σ. του συμβουλίου μας, το οποίο δεν μπορούσε να είναι προετοιμασμένο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά ελπίζω ότι τον επόμενο χρόνο θα είμαστε πάλι μπροστάρηδες και θα συμμετέχουμε με κάποια ομάδα στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, η οποία προβάλλει όλη τη Σύρο».

Η αποχώρησή σας από τον «Ποσειδώνα» αποτελεί προπομπό της γενικότερης αποχώρησής σας από τα κοινά;

«Ακριβώς. Υπάρχουν προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να αποχωρούμε από τα κοινά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δύσκολα που έρχονται στο μέλλον. Η συγκυρία δεν επιτρέπει πολλές δυνατότητες για κινήσεις, ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας με το πόδι μου δυσκολεύει τη μετακίνησή μου και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίους δεν μπορούσα να συνεχίσω στον σύλλογο. Ο «Ποσειδών» σημαίνει δουλειά σε καθημερινή βάση. Εγώ σαν πρόεδρος ήμουν σε συνεχή κίνηση σε όλα τα επίπεδα και αυτός ήταν ο λόγος που με έκανε σιγά σιγά να αποχωρήσω. Αυτό είχε συζητηθεί στον σύλλογο και στις προηγούμενες εκλογές, κανείς όμως δε δέχτηκε να αναλάβει την ηγεσία. Ο κόσμος ήθελε και απαιτούσε να συνεχίσω να είμαι πρόεδρος, το έκανα για άλλα δύο χρόνια, αλλά η περίοδος αυτή κύλησε γρήγορα. Και πιστεύω πως ο Δημήτρης Νταλαχάνης, ένας νέος άνθρωπος, πολύ φιλόδοξος και δυναμικός, θα καταφέρει να ανταποκριθεί. Εγώ δήλωσα ότι θα είμαι δίπλα του κι όταν λέω κάτι, το εννοώ. Δεν παίρνω αποφάσεις στο πόδι. Είμαι δίπλα του, πρόθυμος να βοηθήσω σε οργανωτικό επίπεδο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Όλα τα στοιχεία των εκδηλώσεων που έχω στον υπολογιστή μου θα τα διαθέσω σιγά σιγά, για να συνεχίσουν οι εκδηλώσεις να έχουν την ποιότητα των χρόνων, καθώς για μένα το «α και το ω» των εκδηλώσεων είναι η ποιότητα».