Πρεσβευτές της Σύρου στην Ελασσόνα 20 μικροί χορευτές της «σοφίας της παράδοσης»

Η Σύρος ταξιδεύει παντού

Τη Σύρο πρόβαλε και εκπροσώπησε στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών και εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων στην Ελασσόνα ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης».

Είκοσι χορευτές του Ομίλου από 8 – 15 ετών, οι οποίοι βρέθηκαν στη νότια πλευρά του Ολύμπου μαζί με την υπεύθυνη Σοφία Λούβαρη, παρουσιάσουν νησιωτικούς χορούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Το πρόγραμμα δόθηκε από τους διοργανωτές και περιελάμβανε τους χορούς: «Μες του Αιγαίου» (συρτός), Ίσσος Καλύμνου, Μέρμηγκας Κεφαλονιάς και Θειακός Λευκάδας.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν χοροί της Ηπείρου (Πωγωνίσιος, Φυσούνι, Παραμυθιά, Νερατζιά, Παλαμάκια, Ζαγορίσος κ.α.), της Θεσσαλίας (Μπεράτι, Τασιά, Τσάμικος), της Θράκης (Ξέσυρτος, Τρεμουλιαστός, Ζωναράδικος, Μπογδάνος, Ποδαράκι), της Μικράς Ασίας (Κόνιαλης, Γιατζηλαριανή, Έχε γεια Παναγιά), της Μακεδονίας (Τσουράπια, Ζάραμο, Χασαπομακεδόνικος, Τρεχάτος, Κόρη Ελένη, Λυτός) και του Πόντου (Ομάλ του Καρς, Σερενίτσα, Τρυγώνα, Τικ Διπλό, Κότσαρι).

Χορευτικό αντάμωμα 88 ομίλων

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου από την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας με τη συμμετοχή συλλόγων από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η συνάντηση απευθυνόταν σε πολιτιστικούς συλλόγους εκμάθησης παραδοσιακών χορών, χορευτές, μουσικούς και φίλους των παραδοσιακών χορών και της παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών” ιδρύθηκε με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελασσόνας. Πρωτεργάτης και βασικός συντελεστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο κ. Κόκκινος Ιωάννης, καθηγητής φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλος και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας.

Άμεσος στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών – τραγουδιών – εθίμων - ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, να συμβάλλει στη διατήρηση τους. Με τη μεθοδική έρευνα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση αυτών των πολιτισμικών στοιχείων, η έκδοσή τους αργότερα και προπάντων η μελέτη και η συνέχειά τους.

Στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών και εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων έλαβαν μέρος συνολικά 2200 χορευτές από 88 ομίλους.

Προβολή του νησιού

Τα παιδιά της «σοφίας της παράδοσης» παρουσίασαν εκτός από τις ξεχωριστές χορευτικές ικανότητές τους και το ίδιο το νησί της Σύρου, διανέμοντας έντυπο υλικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με πρωτοβουλία του Ομίλου, ο οποίος συμμετείχε για δεύτερη φορά στη διοργάνωση.

Τα μέλη έγιναν πρεσβευτές του νησιού τους, με το κέφι, τα χαμόγελα και την ευγένεια που εμπνέει ο παραδοσιακός χορός. Το χορευτικό αντάμωμα ένωσε μουσικές, χορούς και μικρούς χορευτές της χώρας μας, που με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα έσμιξαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες χρονιές.