Συμμετοχή της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου στο «Eye’s Walk Digital Festival 2017»

Δότες θαλπωρής

Μικρές εστίες θαλπωρής θα δημιουργήσουν αυτό το καλοκαίρι σε διάφορα σημεία της Ερμούπολης, τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και η εικαστικός Eileen Botsford.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Eye’s Walk Digital Festival 2017, οι δύο πλευρές ξεκινούν έναν νέο δυνατό κρίκο συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός site-specific public art intervention.

Διακριτικές εικαστικές παρεμβάσεις

Μέσα από μια σειρά εικαστικών εργαστηρίων που θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου, τα παιδιά της Στέγης θα πραγματοποιήσουν διακριτικές εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Ερμούπολης και με τη χρήση μεταφορικών συνδέσμων, θα προσφέρουν "Θαλπωρή" στους επισκέπτες του φεστιβάλ όπως και στους κατοίκους της Σύρου.

Το πολλά υποσχόμενο project της Συριανής καταγωγής εικαστικού, αποτελεί τον δεύτερο καρπό συνεργασίας της με τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων, η οποία ξεκίνησε πέρυσι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Χωρίς Σύνορα».

Έρευνα της Συριανής ιστορίας και καθημερινότητας

«Ο χώρος του public art είναι ο τομέας μέσα στον οποίο κινούμαι» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Botsford. Για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων, η εικαστικός θα ασχοληθεί με την έρευνα της τοπικής ιστορίας, της ζωής και των καθημερινών αναγκών των κατοίκων και θα συνδέσει τη δουλειά της με την αισθητική της περιοχής στην οποία αυτή θα διεξαχθεί.

Η ιδέα της «Θαλπωρής» πηγάζει από τη σημασία και την ανάγκη όλων μας για θαλπωρή, ανεξαρτήτων προσωπικών συνθηκών διαβίωσης. «Η θαλπωρή είναι κάτι το οποίο μπορεί να δώσει, συνήθως πιο εύκολα, όταν έχει καταλάβει την ανάγκη της σε προσωπικό επίπεδο» εξήγησε η καλλιτέχνης, προσθέτοντας πως, η έννοιά της αν και λεπτή, συγχρόνως είναι πολύ ουσιώδης.

Η κ. Botsford και τα παιδιά της Στέγης θα κάνουν μικρές παρεμβάσεις με χρυσό, πηλό, οι οποίες θα παραπέμπουν στις χρυσές επιδιορθώσεις kintzuki, των κινέζικων αγγείων του 15ου αιώνα και ταυτόχρονα, θα ακουμπούν τα στοιχεία του πλούτου της ιστορίας της Ερμούπολης.

«Τα παιδιά δεν είναι παθητικοί δέκτες»

Πέρα από το υλικό σκέλος του project, τα παιδιά θα δουλέψουν επίσης για τη δημιουργία μια ηχητικής εγκατάστασης στην οποία θα προσφέρουν λόγια θαλπωρής προς τους κατοίκους της Σύρου και τους επισκέπτες του φεστιβάλ. «Μέσα από το συγκεκριμένο project θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως τα παιδιά δεν είναι παθητικοί δέκτες, αλλά δότες στην κοινωνία. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως των συνθηκών μας ανθίζουμε περισσότερο όταν είμαστε δότες», καταλήγει η κ. Botsford.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από την πρώτη συνάντηση της κ. Botsford και των παιδιών της Στέγης, πατώντας εδώ.