Σε Παιδικό Φεστιβάλ Κυκλάδων «μεταμορφώθηκε» ο Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αυτόβουλη πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Η αρπαγή της Ωραίας «Δράσης»

«Μήλον της έριδος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία εκδήλωση, την οποία διεκδικούν δύο ή και περισσότεροι φορείς. Όταν όμως, μια δράση με την υπογραφή ενός φορέα οικειοποιείται και «μεταμορφώνεται» εν μία νυκτί από κάποιον άλλον, εύλογα θα σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται για «πρόθεση συνδιοργάνωσης», αλλά για «αρπαγή».

Υπογραμμίζεται ότι, τα δύο τελευταία χρόνια ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Βάρης διοργάνωσε Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα "Καθαρές Ακτές - Καθαρές Θάλασσες". Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην παραλία της Βάρης.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, ήταν η συνέχιση αυτής της δράσης, που στέφθηκε με επιτυχία και τα δύο χρόνια υλοποίησής της. «Η δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης και μάλιστα η Επιτροπή Πολιτισμού είχε εισηγηθεί και σχετική δαπάνη προς το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να στηριχθεί αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μενδρινού.

Σημειώνεται δε, ότι η υλοποίηση της δράσης γινόταν από το Γραφείο Δημάρχου. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, η Αντιδήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βάρης, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία να επαναλάβουν και φέτος την εκδήλωση, προκειμένου να εγκριθεί άμεσα και κάποια δαπάνη μέσω της εισήγησης του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Ωστόσο, «τρικλοποδιά» στον Δήμο έβαλε η πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα τη διοργάνωση του «SYROSKIDZ», του Πρώτου Φεστιβάλ στις Κυκλάδες με επίκεντρο αποκλειστικά το παιδί, που αποτελεί διεύρυνση και εξέλιξη της παραπάνω δράσης.

Καμία αναφορά στον πρώτο φορέα υλοποίησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να εξαπλωθεί στα περισσότερα νησιά του νομού, ξεκινά με πρωτοβουλία του τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κι έρχεται να προστεθεί σε όσα φεστιβάλ επιχορηγεί και συνδιοργανώνει στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών δράσεών της. Τονίζεται μάλιστα, πως «το φεστιβάλ είναι η φυσική και διευρυμένη συνέχεια μιας μεμονωμένης δράσης που έχει υλοποιηθεί ήδη με επιτυχία», στο πλαίσιο της οποίας, «70 καμβάδες μοιράζονταν σε παιδιά του νησιού και επέστρεφαν ως έργα ζωγραφικής που παρουσιάζονταν σε υπαίθρια έκθεση για ένα δεκαπενθήμερο, ενώ τα παιδιά βραβεύονταν για τη δημιουργική προσπάθειά τους». Για άγνωστους (;) βέβαια λόγους, δεν αναφέρεται πουθενά ο φορέας υλοποίησης της δράσης τα δύο προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αυτή ανήκε εξ’ αρχής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά τη λύση της συνεργασίας περιφερειακής συμβούλου με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η οποία, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι φεύγοντας από τον Δήμο, πήρε μαζί της τη συγκεκριμένη δράση (!).

 «Οι εκδηλώσεις δεν ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα και υπαλλήλους»

Σχολιάζοντας το γεγονός, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μενδρινού εκφράζει την άποψη ότι «στον πολιτισμό δεν χωρούν προσωπικές επιδιώξεις», υποστηρίζοντας ότι «οι εκδηλώσεις δεν ανήκουν στα πολιτικά πρόσωπα, και πόσω μάλλον σε υπαλλήλους, άσχετα αν δημιουργούνται με πολιτική βούληση από αυτά». Σύμφωνα με την ίδια, «τα πολιτικά πρόσωπα σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Οι εκδηλώσεις ανήκουν στους φορείς και γίνονται για τον κόσμο. Για την ανάπτυξη, τη συνέχεια και την καθιέρωσή τους προς όφελος των πολιτών και του νησιού, επιβάλλεται πάντα η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα μεταξύ των φορέων».

Προαποφασισμένο φεστιβάλ

Σχετικά με την ενημέρωση του Δήμου για την «πρωτοβουλία» της Περιφέρειας, η κ. Μενδρινού εξηγεί το Τμήμα Πολιτισμού έλαβε ένα διαμορφωμένο πρόγραμμα που απευθυνόταν ουσιαστικά στις Δημοτικές Κοινότητες Βάρης και Άνω Σύρου.  «Υπήρχε  μια σημείωση για υποστήριξη της δράσης, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο. Όταν θέλουμε να είμαστε συνδιοργανωτές, καθόμαστε σε ένα τραπέζι και θέτουμε από κοινού τους στόχους. Από κει και πέρα ήταν κάτι προαποφασισμένο, που έχει ήδη προχωρήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΝ.ΤΟ.ΠΟ.ΣΥΡΟ και το ANIMASYROS, διοργανώνει το «1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ» στη Σύρο στις 29,30 & 31 Ιουλίου 2017.

Το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και την καθιερωμένη πλέον 3η Υπαίθρια Έκθεση Ζωγραφικής των παιδιών, με θέμα τη θάλασσα και την έμπρακτη προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος από τον άνθρωπο, καθώς επίσης και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης από έμπειρους εμψυχωτές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ανοιχτά εργαστήρια για παιδιά με καλλιτεχνικές δημιουργίες με φυσικά υλικά, παραμύθια με ζωντανή αφήγηση από παραμυθάδες και ηλικιωμένους του νησιού και δημιουργία ιστορίας μέσα από τη διάδραση του κοινού, εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις, όπως διαγωνισμοί, κυνήγι θησαυρού και άλλα οργανωμένα δημιουργικά παιχνίδια με άξονα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και άλλα θέματα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις παραλίες της Βάρης και του Κινίου και στην πιάτσα της Άνω Σύρου. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, με το ίδιο πρόγραμμα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων με τη συνεργασία των Δήμων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, «πρόκειται για την πρώτη πιλοτική ολοκληρωμένη διοργάνωση του SYROSKIDZ που αποσκοπεί να προβάλει την πολιτιστική ιστορία και το σύγχρονο γίγνεσθαι της Σύρου, μια φιλοσοφία διοργάνωσης που θα εφαρμόζεται σε κάθε νησί στο οποίο το φεστιβάλ θα ταξιδεύει, αναδεικνύοντας την πολιτιστική εικόνα του εκάστοτε νησιού».

Άγνοια δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού

Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού εύχεται «καλή επιτυχία» στη διοργάνωση της Περιφέρειας, διευκρινίζοντας ότι ο Δήμος δεν είναι ενάντιος στη διεξαγωγή της. «Απλά οι εκδηλώσεις δεν ανήκουν σε κανέναν. Όπως κι εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να φύγω από το δήμο, να πάω σε έναν άλλον φορέα και να πάρω μαζί μου το Ρεμπέτικο ή το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι», καταλήγει η κ. Μενδρινού.

Όταν ρωτήθηκε από την «Κοινή Γνώμη»  για το «ιστορικό» της συγκεκριμένη δράσης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου τόνισε ότι η ίδια δεν είναι ενήμερη εκφράζοντας το ενδεχόμενο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να μην μπορούσε να τη στηρίξει οικονομικά, υπόθεση η οποία αποκλείστηκε κατηγορηματικά από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού.