Ανδρέας Αλεξανδρίδης: ο άνθρωπος πίσω από το λογότυπο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου και της επετειακής ταυτότητας των 10 χρόνων του

Το animasyros βαδίζει υπερήφανο

Το λογότυπο του αniμαsyros, με τη μικτή ελληνολατινική γραφή, κατάφερε από την πρώτη κιόλας στιγμή να μαγνητίσει τα βλέμματα και να «ταξιδέψει» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτιστικού χάρτη. Σχεδιαστής του, ο αρχιτέκτων Ανδρέας Αλεξανδρίδης, ο οποίος το 2008 σύστησε το δημιουργικό γραφείο ΟΝΟΜΑ Αrchitects με την Γεωργία Τσιγάρα.

Ο εμπνευστής της οπτικής ταυτότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων με έδρα τη Σύρο γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα και μεγάλωσε σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του, με τελευταίο σταθμό και μεγάλη αγάπη πριν την ενηλικίωση, την Αλεξανδρούπολη.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ δίπλα σε σπουδαίους καθηγητές όπως ο αείμνηστος Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του "αρχιτεκτονικού" μου χαρακτήρα, στενός συνεργάτης του οραματιστή Αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτου. Παράλληλα με τη δράση του γραφείου ΟΝΟΜΑ Αrchitects με την Γεωργία Τσιγάρα, από το 2013 εργάζεται στο εξωτερικό ως Senior Architect για την RMJM, διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία τρία χρόνια διαμένει μόνιμα στο Ντουμπάι, έχοντας ολοκληρώσει το σχεδιασμό δύο πολυτελών ξενοδοχείων τα οποία βρίσκονται ήδη στην φάση της κατασκευής. Ταξίδια ανά τον κόσμο αποτελούν την κύρια πηγή συλλογής εμπειριών και γνώσης του Ανδρέα Αλεξανδρίδη, τα οποία μεταφράζονται σε κάθε μορφή δημιουργίας.

«Το κοινό και ο χρόνος επιβεβαίωσαν τις προθέσεις μας»

Ως μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές στη μέχρι σήμερα επαγγελματική πορεία του, ξεχωρίζει τη συνεργασία του με τους διοργανωτές του επιτυχημένου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός». «Είναι μεγάλη τιμή να πιστώνομαι τον σχεδιασμό του λογοτύπου του Animasyros» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη». Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη στιγμή της έμπνευσής του, εξηγεί ότι, το όραμα των εμπνευστών του φεστιβάλ ήταν αυτό που οδήγησε στο συγκεκριμένο λογότυπο. «Θέλαμε να απευθυνθούμε σε όλον το κόσμο, δηλώνοντας ξεκάθαρα την καταγωγή του εγχειρήματος, απεικονίζοντας στο σήμα που τότε αναζητούσαμε, την ελληνικότητα, χωρίς όμως να γίνουμε γραφικοί. Έτσι επιλέξαμε γραμματοσειρά του Έλληνα σχεδιαστή Κωνσταντίνου Σπαλιάρα και χρησιμοποιήσαμε το εύρημα με τη μίξη ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων, χωρίς να δυσκολεύουν το θεατή να το αναγνώσει». Εκφράζει δε, την αμέριστη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κοινό και ο χρόνος επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους.

Εις τον αφρό της θάλασσας και των αιγαιοπελαγίτικων κυμάτων

Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο κ. Αλεξανδρίδης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση των διοργανωτών να σχεδιάσει την επετειακή ταυτότητα του φεστιβάλ, δίνοντάς της μία εορταστική, παιχνιδιάρικη και φυσικά κυκλαδική διάσταση. «Οι πρώτες σκέψεις μου για το Animasyros είναι ότι, ακόμα και μετά από 10 χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει φρέσκο με συνεχώς ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες συνεργασίες και εργαστήρια, με κοινό από όλες τις ηλικίες και αεικίνητο, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο έτη έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία το Animasyros tour», υπογραμμίζει. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οπτικοποιήθηκαν από τον ίδιο μέσα σε πολλές φυσαλίδες, που μαρτυρούν ότι η φετινή ταυτότητα του φεστιβάλ έχει αναφορές στον αφρό της θάλασσας και των όμορφων κυμάτων του Αιγαίου, στο γαλάζιο των Κυκλάδων. Συστατικό στοιχείο της είναι το αρχέγονο σχήμα του κύκλου, σε αποχρώσεις του γαλάζιου σε πρωτότυπους συνδυασμούς. Ωστόσο, ο κ. Αλεξανδρίδης σημειώνει πως, από το Animasyros 1.0 μέχρι το 10, βασικό αξιολογητή στο σχεδιασμό αποτελεί και η τοπική κοινωνία της Σύρου. «Η αφίσα για παράδειγμα του φεστιβάλ, θέλουμε να αρέσει στον συριανό έμπορο πριν του ζητήσουμε να την αναρτήσει στο κατάστημα του, επομένως φροντίζουμε ό,τι σχεδιάσουμε να ταιριάζει με την αισθητική του νησιού πριν από όλα» προσθέτει, με την ελπίδα η φετινή ταυτότητα να  αγαπηθεί και να αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Το animasyros “φοράει” τη διαφορετικότητα

Τέλος, το animasyros, που κατά το παρελθόν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του ταινίες κινουμένων σχεδίων με θεματικό άξονα την ταυτότητα φύλου και την προσωπική έκφραση, δεν θα μπορούσε να λείπει από το «Athens Pride 2017» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα με το σύνθημα «Θέμα Παιδείας». Την παρουσία του στο φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας θα συνοδεύσει η μπλούζα που σχεδίασε ο κ. Αλεξανδρίδης. Πρόκειται για μία προσαρμογή της φετινής οπτικής ταυτότητας του φεστιβάλ, που μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα. «Η διαφορετικότητα στην χώρα μας, αν και έχουν γίνει σπουδαία βήματα μπροστά, έχει πολύ δρόμο για την πλήρη αποδοχή της. Έτσι το όποιο κοινωνικό στίγμα εμείς το "μεγαλώσαμε", το κάναμε ένα μεγάλο σημάδι, του δώσαμε χρώμα, και...το φορέσαμε υπερήφανοι! Είναι μία πρωτότυπη μπλούζα που φιλοδοξούμε να φορεθεί και εκτός φεστιβάλ, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα παντού. Ελπίζω να αγαπηθεί και...να φορεθεί», καταλήγει ο δημιουργός της.