Παρουσίαση του βιβλίου «…σε άγονη γη – 9+3 διηγήματα» του Αντώνη Ανυφαντάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης

Ιστορίες ζωής

Η πρώτη ολοκληρωμένη και συγκεντρωμένη σ’ έναν τόμο, συλλογή δώδεκα διηγημάτων του Αντώνη Ανυφαντάκη με τίτλο «…σε άγονη γη - 9+3 διηγήματα», παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης από τον Νεανικό Επιμορφωτικό Όμιλο Σύρου.

Για το έργο του συγγραφέα με τον οποίο τη συνδέουν συγγενικοί δεσμοί και πολλά άλλα κοινά θέματα όπως, η αγάπη για τη λογοτεχνία και την Κρήτη, μίλησε στην έναρξη της βραδιάς η εκπαιδευτικός κ. Βίκυ Τερεζάκη.

Έμπνευση από την καθημερινότητα

Ο Αντώνης Ανυφαντάκης, γεννημένος στην Κρήτη, άφησε την πατρίδα του σε ηλικία 8 ετών, όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το ρεύμα της αστυφιλίας εκείνης της εποχής. Στο περιβάλλον της πόλης αυτής μεγάλωσε, μορφώθηκε, αγάπησε και αγαπήθηκε, έγινε κομμάτι της ζώντας καθημερινά στο κέντρο της, διατηρώντας εκεί το τοπογραφικό του γραφείο στην Τσιμισκή, κοντά στα Λαδάδικα που του προσέφερε και το σκηνικό τριών διηγημάτων του βιβλίου «….σε άγονη γη». Η καθημερινότητά του αποτέλεσε για τον ίδιο μια μοναδική ευκαιρία παρατήρησης ανθρώπων και γεγονότων που τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν δημιουργικά. «Οι δρόμοι, τα μαγαζιά, η αγορά είναι μια θεατρική σκηνή, τα φώτα της δεν χαμηλώνουν ποτέ και πάνω της εξελίσσονται ιστορίες που αναζητούν μάτια να τις δουν και αυτιά να τις ακούσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τερεζάκη.

Τρία από τα διηγήματα του βιβλίου του, «ο Φιλέας», «το ταξίδι» και «η τραμπάλα» εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης. Άλλα τρία, «ο τελευταίος Μίνωας», «ο Τάλως» και «η χορεύτρια» στη γενέτειρά του, την Κρήτη, την οποία προσπαθεί να προβάλει με κάθε τρόπο. Έτσι, τη δεκαετία του ‘80 παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στην ΕΡΤ  «Τα κρητικά μηνύματα».

Ο ίδιος, πάντα έγραφε και ταυτόχρονα ενδιαφερόταν, συμμετέχοντας στη δημόσια ζωή της πόλης. Κείμενα για εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές με θέματα κυρίως ιστορικά και λαογραφίας, δύο παιδικά θεατρικά έργα, αποτελούν την απόπειρα μεταφοράς σε θεατρικό λόγο κλασικών παραμυθιών και κάμποσα κείμενα και διηγήματα που βρίσκονται σκόρπια σε περιοδικά και εφημερίδες.

Ιστορίες που βλαστίζουν… σε άγονη γη

Στο βιβλίο του «…σε άγονη γη» περιλαμβάνονται 9 + 3 ιστορίες μικρές, μεγάλες, σημερινές και παλιές, εγγύτερες και απώτερες. Ιστορίες τωρινές, που συμβαίνουν γύρω μας, μπλέκονται στα πόδια μας, ζούνε μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να ρίξουμε μα ματιά πλάι μας και θα τις δούμε. Είναι τόσο κοντά μας, που θα μπορούσαμε να τις αγγίξουμε και να τις ακούσουμε. Το χρώμα τους σκοτεινό ή φωτεινό, λαμπερό ή ξεθωριασμένο. Άλλες πάλι, είναι ιστορίες παλιές. Τόσο παλιές, που έχουν ξεφύγει από τα δεσμά της μνήμης και πετούν στην ελευθερία του μύθου. Για να τις πει κανείς, δεν χρειάζονται ντοκουμέντα, δεν έχει ανάγκη από στοιχεία, ούτε πρέπει να ψάξει σε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αρκεί να «λύσει» την φαντασία του και να ξεκινήσει με το «μια φορά και έναν καιρό». Με μόνο οδηγό την «άγια υποκειμενικότητα», αυτή που μας ξεχωρίζει και που χρωματίζει όσα λέμε με τα χρώματα που μας ταιριάζουν. Ιστορίες ξέχειλες με τα σπουδαία και τα ευτελή, με τ’ αληθινά και τα ψεύτικα. Ιστορίες ζωής, γεμάτες με την αρχέγονη αγωνία να βλαστήσουν… σε άγονη γη.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Παπαλαζάρου και Άννα Καραμανλή και η υπεύθυνη εκπαιδευτηρίου ενηλίκων Νίνα Λεμποτέση. Μουσικές πινελιές ανάμεσα στα αναγνώσματα χάρισε η παρέα του «Μυστικού Μπουζουκιού», αποτελούμενη από τους Λαυρέντη Στρατή, Αλέξανδρο Χαλαβαζή, Θεόφιλο Ζερβό, Γιώρχο Παχή και Παντελή Ρούσσο.

Στον χαιρετισμό του, ο συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά όσους τον τίμησαν με την παρουσία του, σημειώνοντας ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, η τέχνη καταφέρνει να επιβιώνει και να ενώνει τους ανθρώπους.

Επόμενη εκδήλωση

Σημειώνεται ότι, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:45 θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το βιβλίο παιδαγωγικών ιστοριών της κ. Μαριλένας Γιαννούλη, Διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με τίτλο "Ιστορίες για να λέμε...", η εικονογράφηση του οποίου ανήκει στην κ. Ι. Αγγελοπούλου.

Προλογίζει ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης και συνταξιούχος εκπαιδευτικός Παναγιώτης Λίτσας. Το κείμενο σχολιάζει η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ειρήνη Τσαβαλά και τις εικόνες ο εικαστικός κ. Γιάννης Δανέλης. Αποσπάσματα διαβάζουν οι: Α. Φέρμελη και Σ. Σκουργιά. Επιλογή μουσικής: Ι. Ρηγούτσος.