ΑΝΩ Χριστούγεννα 2017: Συνέντευξη του τενόρου Αναστάσιου Στέλλα και της σοπράνο Μαρίας Λυμπεράκου

Μουσικός αποχαιρετισμός

Με έργα μεγάλων συνθετών, αλλά και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουργουνδία, τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» και οι φίλοι του αποχαιρετούν μαζί το χρόνο που φεύγει.

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ με τη μουσικό Ελένη Κεβεντσίδου (εκκλησιαστικό όργανο), τη σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου και τον τενόρο Αναστάσιο Στέλλα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Στο περιεχόμενο του γιορτινού προγράμματος που θα παρουσιάσουν, στη σχέση τους με το νησί της Σύρου, καθώς και στις προοπτικές εξέλιξης της σημαντικής πολιτιστικής διοργάνωσης με τη σφραγίδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους στην «Κοινή Γνώμη», οι ερμηνευτές Α. Στέλλας και Μ. Λυμπεράκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στο νησί μας. Μιλήστε μας λίγο γι αυτό και για τη σχέση σας με τη Σύρο.

Αναστάσιος Στέλλας: «Η πρώτη φορά που ήρθαμε στη Σύρο ήταν το 2013, στο Φεστιβάλ Αιγαίου, όπου και παρακολουθήσαμε κάποιες συναυλίες και παραστάσεις. Εκείνη τη χρονιά γνωριστήκαμε και με τον μαέστρο Peter Tiboris και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Eilanna Lapalainen. Την επόμενη χρονιά ήμουν ένας από τους συντελεστές του Φεστιβάλ, συμμετέχοντας σε αρκετές παραγωγές του, όπως και στη μεγάλη συναυλία στην πλατεία».

Πως ήταν η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στην όπερα για παιδιά του Νίκου Κυπουργού «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει», που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή πριν μερικά χρόνια;

Α. Στέλλας: «Η συμμετοχή μου αυτή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη μνήμη μου. Ήταν η αρχή της συνεργασίας μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή και ταυτόχρονα, η συμμετοχή μου σε ένα έργο το οποίο πραγματικά ήθελα να κάνω. Ήμουν στη δεύτερη διανομή τον δεύτερο χρόνο της παρουσίασης της όπερας από την ΕΛΣ και ήδη την παράσταση την είχα δει από τον πρώτο χρόνο. Εκτός του ότι το έργο ήταν εξαιρετικό σε όλα τα επίπεδα, ο Νίκος Κηπουργός είχε καταφέρει ένα σπάνιο πράγμα: ο λόγος να είναι σε μια τόσο φυσική ροή, που όταν το παρακολουθείς να μην αισθάνεσαι ότι κάποιος τραγουδάει. Αυτό για μένα ήταν εξαιρετικό, αλλά και τα παιδιά που το παρακολουθούσαν πραγματικά «ρουφούσαν» κάθε λέξη του κειμένου. ‘Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πραγματικά ήθελα να κάνω το έργο ήταν η μοναδικότητα του ρόλου του τενόρου - γουρουνιού! Ναι, παρόλο του ότι και ο πρίγκιπας ήταν τενόρος, αυτό που εγώ πρόσεξα ήταν το γουρουνάκι. Μια απίθανη σύλληψη του συνθέτη και του λιμπρετίστα: να υπάρχουν τρία γουρουνάκια σε χοιροστάσιο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, που σχολίαζαν, προκαλούσαν πράγματα να συμβούν, αλληλοεπιδρούσαν με τους άλλους χαρακτήρες. Και μάλλον ο Θεός - γιατί δεν πιστεύω στον παράγοντα τύχη - απλά θέλησε να μου χαρίσει την ευκαιρία να το κάνω. Ήταν και είναι μια από τις ομορφότερες παραγωγές που έχω κάνει ποτέ»!

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της «Όπερας Νέων» της οποίας είστε εμπνευστές και ιδρυτικά μέλη και ποια τα σχέδια σας για το μέλλον της; 

Μαρία Λυμπεράκου: «Η ΟΠΕΡΑ ΝΕΩΝ γεννήθηκε επισήμως το 2007 από μια ομάδα «ρομαντικών» ανθρώπων, που αποφασίσαμε πως τα πράγματα στην όπερα και γενικά στον χώρο του μουσικού θεάτρου πρέπει να αλλάξουν. Αποφασίσαμε πως πρέπει να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό και νέο. Νέο σε παρουσίαση, νέο σε ανθρώπους, νέο κοινό και γενικά, μια νέα ματιά γύρω από το μουσικό θέατρο. Άλλωστε το ΝΕΩΝ στον τίτλο της εταιρείας υποδηλώνει όλα τα παραπάνω, πέρα από το ηλικιακό επίπεδο. Μέχρι τώρα η πορεία της αν και δύσκολη, καθώς τα χρήματα στον συγκεκριμένο χώρο πάντα αποτελούν την κινητήρια δύναμη και συνήθως δεν υπάρχουν, είναι ικανοποιητική. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε αρκετά πράγματα γύρω από αυτό που οραματιστήκαμε. Καταφέραμε να βρούμε και να αναδείξουμε πολλούς νέους συνεργάτες (τραγουδιστές, πιανίστες, μαέστρους, ηθοποιούς), να κάνουμε παραστάσεις πραγματικού μουσικού θεάτρου χωρίς συμβιβασμούς, να παρουσιάσουμε όπερες με μια καθαρά θεατρική μορφή και το κυριότερο, να δώσουμε στον κόσμο (που έτυχε να παρακολουθήσει παραστάσεις μας) να καταλάβει πως η όπερα δεν είναι για τους λίγους, δεν είναι κάτι απρόσιτο, δεν είναι ελιτίστικο και κυρίως, είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να περάσει καλά κάποιος που πάει να δει όπερα».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας σας στον Σαν Τζώρτζη;

Μ. Λ: «Μια χριστουγεννιάτικη συναυλία και ιδιαίτερα με εκκλησιαστικό όργανο σε έναν τέτοιο χώρο, δεν θα μπορούσε να μην περιέχει αποσπάσματα από το πιο εμβληματικό Χριστουγεννιάτικο έργο που γράφτηκε στην ιστορία της μουσικής: το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του J. S. Bach. Έτσι, θα πούμε δύο άριες από αυτό, θα πούμε τα πασίγνωστα Ave Maria του Ch. Gounod και Fr. Schubert και από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε με ύμνους, κάλαντα και τραγούδια απ’ όλο τον Χριστιανικό κόσμο».

Ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για το Φεστιβάλ ΑΝΩ και πως βλέπετε την εξέλιξη του;

Α. Στέλλας: «Το Φεστιβάλ είναι αλήθεια πως το παρακολουθούμε μέσω του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Χρήστου Παρασκευόπουλου (εξαιρετικός οργανίστας και συνεργάτης μας) από την πρώτη στιγμή. Η αίσθησή μου είναι πως πραγματικά έχει μέλλον, πως ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και πως θα πάει μπροστά. Άλλωστε οι καρδιά ενός φεστιβάλ είναι η καρδιές των ανθρώπων που δουλεύουν γι’ αυτό. Εμείς ως ΟΠΕΡΑ ΝΕΩΝ είμαστε πάντα κοντά και στηρίζουμε ό,τι νέο γίνεται στον χώρο μας που πραγματικά αξίζει να προβληθεί στο κοινό. Με ποιότητα, με πρωτοτυπία, αλλά και με σεβασμό πάνω από όλα στη μουσική και στους μουσικούς. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει πολύ μέλλον και ευχόμαστε κι εμείς να συνεχίσουμε να είμαστε κομμάτι του. Πολλά συγχαρητήρια και τα υπόλοιπα θα τα πούμε με μουσική στην Εκκλησία»…