Εκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης με θέμα τη γέννηση και την εξέλιξη της γραφής

«Από τη Βραχογραφία στην Τυπογραφία»

Την ιστορία της Γραφής θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο παιδιά, ηλικίας 6 -12 ετών, μέσα από το εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Από τη βραχογραφία στην τυπογραφία», που θα πραγματοποιηθεί για τέσσερις Κυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Τη δράση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανιχνεύοντας τους Τυπογράφους και τα Τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα», η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2018.  

Το εργαστήρι με υπεύθυνες τη φιλόλογο, εμψυχώτρια Ελένη Βουτσίνου και τη δασκάλα Γλυκερία Τσιρωνίκου, θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους: ο πρώτος την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ο δεύτερος την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2018. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στη σοφίτα του Βιομηχανικού Μουσείου, η οποία έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τον σκοπό αυτό και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά θα ξεναγηθούν στον χώρο της Έκθεσης Τυπογραφίας.

Κατανόηση της σημασίας της Γραφής και της Τυπογραφίας

«Έχοντας πάντα στο μυαλό μας τη διοργάνωση δράσεων, απευθυνόμενων στα παιδιά, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για τη γέννηση και την εξέλιξη της γραφής, μέσα από το οποίο οι μικροί συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία της και θα εξοικειωθούν με το χώρο του Μουσείου και τα εκθέματά του», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος, Ειρήνη Δράκου.

Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται επίσης η διερεύνηση του όρου «μουσείου», ενός χώρου στον οποίο συλλέγονται, μελετώνται, διατηρούνται, εκτίθενται τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος με στόχο τη μελέτη, εκπαίδευση, ψυχαγωγία.              «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει το νόημα του Μουσείου, δεν είναι μόνο εκθέματα, τοποθετημένα πίσω από γυάλες. Μένω, μπορώ να αγγίξω, αν όχι όλα, τουλάχιστον κάποια, να τα έχω κοντά μου και να αφουγκραστώ την ιστορία τους», εξηγεί η Ειδική Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στη βαθύτερη γνωριμία των παιδιών με τη Γραφή και την Τυπογραφία, δύο στοιχεία που έμελλαν να αλλάξουν την ροή της ιστορίας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση τους ως προς τα “τυπωμένα αντικείμενα” και τις μηχανές εκτύπωσης, ώστε να τα δουν όχι ως άψυχα υλικά αλλά ως ζωντανούς οργανισμούς που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και μεράκι από τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο και τον κόσμο κι ως τέτοια αξίζουν το σεβασμό και την αγάπη μας.

Συνεργασία και επαφή με τις τέχνες

Μέσα από δράσεις, όπως ασκήσεις γραφής/ γραφοκινητικές, παιχνίδια αποκρυπτογράφησης, εργαστήριο κατασκευής χαρτιού, δραματοποίηση ιστοριών, χειροτεχνίες (με ανακυκλώσιμα υλικά), μουσική, παντομίμα, «Τα τρελά πινέλα ζωγραφική γραμμάτων με το στόμα» και τη δημιουργία μικρού βιβλίου με την τεχνική  της χαρτοδιπλωτικής, τα παιδιά θα συνεργαστούν και θα αναπτύξουν την ψυχοκινητική αγωγή τους, ερχόμενα σε επαφή με τα εικαστικά, το θεατρικό παιχνίδι, τη λογοτεχνία, και γενικότερα, τις τέχνες.

Σταθμοί του προγράμματος θα είναι η Βραχογραφία, η Σφηνοειδής Γραφή, η Ιερογλυφική Γραφή, η Γραμμική Α& Β, ο Δίσκος της Φαιστού- πρώτη μορφή τυπογραφίας, το Αλφάβητο: Φοινικικό-Ελληνικό-Λατινικό-Κινεζικό, η Μουσική γραφή, η Νοηματική γλώσσα και το Σύστημα Μπράιγ, μέσα από τους οποίους οι μικροί συμμετέχοντες θα κατανοήσουν ότι δε γράφουμε μόνο με το μολύβι.

Την πρώτη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2018 θα λάβουν μέρος 17 παιδιά, ηλικίας 6-9 χρονών, ενώ για την επόμενη Κυριακή έχουν δηλώσει συμμετοχή 25 παιδιά, ηλικίας 11 ετών.