Έρχεται το 1ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τίτλο «Συριανοπατώ»

Η νέα γενιά χορευτών… εν δράσει

Την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» θα έχει το πρώτο παιδικό φεστιβάλ, το οποίο αποκτά φέτος μία θέση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κατόπιν πρότασης της υπεύθυνης του Ομίλου, Σοφίας Λούβαρη, το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τίτλο «Συριανοπατώ» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Στις διήμερες εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος παιδικά και εφηβικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, με μέλη ηλικίας 5-18 ετών.

«Ξεκινάμε δειλά-δειλά με τη στήριξη των Τμημάτων Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η προσπάθειά μας θα υποστηριχτεί από πολλούς εθελοντές -η συνεισφορά των οποίων κρίνεται απαραίτητη και πολύτιμη, καθώς και από τοπικούς χορηγούς», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Σοφία Λούβαρη.

Το κύριο μέρος των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθεί στην Πλατεία Μιαούλη, ενώ θα προγραμματιστούν και παράλληλες δράσεις στα χωριά της Σύρου.

Όπως υπογραμμίζεται, μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους αρκετά χορευτικά τμήματα, τα οποία αναμένουν την επίσημη πρόσκληση από τον Όμιλο.

«Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με Δωδεκάνησα, Σίφνο, Ελασσόνα, Μακεδονία και περιμένουμε κι άλλους».  

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ με τη σφραγίδα του Ομίλου «γεννήθηκε» πριν από δύο έτη. Τους τελευταίους μήνες ωρίμασε και τώρα εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ταξιδέψει και συμμετάσχει σε διάφορα παιδικά φεστιβάλ για να αποκτήσουμε την εμπειρία», εξηγεί η κ. Λούβαρη. «Πέρυσι διοργανώσαμε το διήμερο χορευτικό αντάμωμα «Όσα η μουσική υφαίνει… ο χορός σε κύκλους δένει», μαζί με όλους τους συλλόγους της Σύρου, οπότε είδαμε πώς λειτουργεί αυτό και έτσι προχωράμε».

«Γέφυρες» συνεργασίας

Η «σοφία της παράδοσης» συστήθηκε στο κοινό της Σύρου το 2012, ως χορευτικό εργαστήρι και το 2014 εξέλιξε τις δράσεις και τη γενικότερη φυσιογνωμία του, ως Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος. Πέρα από την προσωπική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, στόχος του είναι και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς και συλλόγους, που προβάλλουν και αναδεικνύουν την παράδοση, μέσα από το έργο τους.

«Όταν προτείναμε στους Συλλόγους τη συμμετοχή τους στο «Αντάμωμα», υπήρξε διάθεση και άμεση ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, δουλέψαμε πάρα πολύ αρμονικά όλοι μαζί. Αυτή ήταν η αρχή. Απλώς σκεφτήκαμε ότι σαν Όμιλος θα έπρεπε να διοργανώσουμε και το δικό μας φεστιβάλ, πέρα από τα υπόλοιπα που σχεδιάζονται και αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι».

«Στον πολιτισμό δε χωρούν εγωισμοί»

Σε πολλές από τις παραστάσεις του με θέμα την ελληνική παράδοση λαμβάνουν μέρος και μέλη άλλων συλλόγων που μεταφέρουν επί σκηνής τις γνώσεις, τα βιώματά τους, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή των Συλλόγων Κρητών και Ηπειρωτών Σύρου στην παράσταση «Ελλήνων Πάσχα» που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Θέατρο «Απόλλων».

«Δίνουμε χώρο στους ανθρώπους που έχουν την ανάλογη κουλτούρα να δείξουν και να προσεγγίσουν με πιο προσωπικό τρόπο αυτές τις περιοχές. Είναι πολύ σημαντικό που η Σύρος διαθέτει Συλλόγους με καταβολή από άλλες περιοχές. Οι συνεργασίες αυτές χαροποιούν και εμάς και τους ίδιους, γιατί στον πολιτισμό δε χωρούν εγωισμοί».

Αγάπη και σεβασμός στην παράδοση

Η κ. Λούβαρη δεν κρύβει τη χαρά και τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι, η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» τη δράση του Ομίλου, ο οποίος στο πέρασμα των ετών αφήνει το στίγμα του, αποκτώντας συνεχώς καινούρια μέλη, φίλους και υποστηρικτές.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, δείξαμε την αγάπη και το σεβασμό μας για την παράδοση και πως δεν κάνουμε πρόχειρες δουλειές, απλά για να παρουσιάσουμε κάτι. Οι εκδηλώσεις μας μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις μέσα στο χρόνο, αλλά τις προσέχουμε πολύ».

Σημειώνεται μάλιστα, πως μετά την επιτυχία των περσινών εκδηλώσεων «Ο Καραγκιόζης Συριανάει στις γειτονιές της Σύρου", ο Όμιλος προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ με θέμα τον αγαπημένο λαϊκό ήρωα, καθώς και στην παρουσίαση μέρους του αφιερώματος στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη στην Ποσειδωνία, την Άνω Σύρο και την Ερμούπολη. «Το σημαντικό είναι πως ο “Βαμβακάρης” πρόκειται να ταξιδέψει και σε κάποια νησιά των Κυκλάδων, τα οποία μας έχουν απευθύνει σχετική πρόσκληση. Σε όποια φεστιβάλ κι αν μας καλούν, παιδικά ή ενηλίκων, η προτίμηση των διοργανωτών είναι να παρουσιάσουμε ρεμπέτικο. Δεδομένου ότι οι νησιώτικοι χοροί προβάλλονται από τους περισσότερους συμμετέχοντες, τους ενδιαφέρει το ιδιαίτερο «χρώμα» της Σύρου».

Πέρα από τη λειτουργία των τμημάτων του στην έδρα του την Ποσειδωνία, στον Πάγο και την Ερμούπολη, η «σοφία της παράδοσης» διατηρεί άριστη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επισκοπείου. Στον Όμιλο λειτουργεί επίσης θεατρικό εργαστήρι με υπεύθυνη την Ελένη Βουτσίνου και η Χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού με υπεύθυνη τη Ρένα Βέργου.