Τέσσερις παραστάσεις από ομάδες της Αθήνας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης και της Κρήτης στα σχολεία του νησιού

3η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο

Σε αγαπημένο θεσμό τείνει να εξελιχθεί η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο, που επιστρέφει φέτος, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προβολή και ανάπτυξη του θεάτρου με κούκλες, αλλά και τη δημιουργία μίας εστίας στο νησί, για την παραδοσιακή αυτή τέχνη.

Η 3η Γιορτή Κουκλοθεάτρου συνδιοργανώνεται από την ΚΔΕΠΠΑΜ και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτηρίων “Σύγχρονη Παιδεία”. Από 20 έως 24 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές των σχολείων του νησιού θα απολαύσουν συνολικά τέσσερις παραστάσεις κουκλοθεάτρου από ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

«Ψέματα… Μπερδέματα»

Το Θέατρο κούκλας «Artoo Paspartoo» από την Αθήνα θα παρουσιάσει τα «Ψέματα… Μπερδέματα» μία σύγχρονη επεξεργασία-παραλλαγή του πασίγνωστου μύθου του ψεύτη βοσκού που στόχο έχει με διασκεδαστικό τρόπο να προβληματίσει τα παιδιά γύρω από το ψέμα και τις συνέπειές του. Σύμφωνα με την ιστορία, στον μικρό Μηνά αρέσει πολύ το ψέμα. Λέει συνέχεια και με ευκολία ψέματα στη γιαγιά του, τους συγχωριανούς του, εξαπατά τους ίδιους τους φίλους του. Τι θα γίνει όμως όταν έρθει η στιγμή να βροντοφωνάξει μια μεγάλη αλήθεια; Θα τον πιστέψει κανείς; Ένα κουβάρι… ψέματα ξετυλίγεται σε μια ψυχαγωγική, μουσική παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά.

Η ομάδα κουκλοθεάτρου ArtooPaspartoo ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από δύο καλλιτέχνες με πολυετή εμπειρία στον χώρο του κουκλοθεάτρου: τον Σπύρο Καρρά (κουκλοπαίκτης, εκπαιδευτικός, μουσικός) και την Σταυριάνα Κουσκουβελάκου (κουκλοπαίκτρια, ηθοποιός, εμψυχώτρια). Από τότε, η ομάδα δημιουργεί και παρουσιάζει  παραστάσεις για παιδιά σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνεργασία και με πολιτιστικούς φορείς, αλλά και σε θέατρα καθώς έχει συμμετάσχει και σε φεστιβάλ κουκλοθεάτρου. Η «ArtooPaspartoo» δημιουργεί, με ευαισθησία και σεβασμό στο παιδί, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, ποιοτικές και προσεγμένες, τις οποίες παρουσιάζει στα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνέπεια και επαγγελματισμό.

«Ο Εγωιστής Γίγαντας»

Εμπνευσμένη από το παραμύθι του Όσκαρ Γουάιλντ που μιλάει για τον εγωισμό και τη μοναξιά αλλά και για το πόσο δύσκολα μαθαίνουμε να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε τους άλλους, είναι η παράσταση της Ομάδας Κουκλοθεάτρου «Τα Πάντα Φι» από την Αλεξανδρούπολη με τίτλο «Ο Εγωιστής Γίγαντας». Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια και τις διάφορες εκφράσεις του εγωισμού, ενώ με διαδραστικό τρόπο καλούνται να απαντήσουν σε διλήμματα και ερωτήματα σχετικά με την εγωκεντρική συμπεριφορά. Η φιλία και ο αλτρουισμός θριαμβεύουν στο τέλος και τα παιδιά νιώθουν ότι αυτό ήταν δική τους επιλογή. Χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές κουκλοθεάτρου, όπως επιτραπέζιες κούκλες άμεσου χειρισμού και θέατρο σκιών τα οποία είναι χειροποίητα.

Η ομάδα κουκλοθέατρου «Τα Πάντα Φι» δημιουργήθηκε το 2010, από την Κική Μαλτσάκη και την Ειρήνη Μάστορα, έπειτα από πολυετή ενασχόληση με το κουκλοθέατρο, τα εικαστικά και το θεατρικό παιχνίδι. Στόχος της είναι η σύμμειξη τεχνών και τεχνικών στη δημιουργία παραστάσεων για θεατές όλων των ηλικιών.

«Ατρόμητοι Πειρατές»

«Δεν είναι κακό να φοβόμαστε αρκεί, να αναγνωρίζουμε τους φόβους μας και να τους κοιτάμε κατάματα», θα μας θυμίσουν οι «Ατρόμητοι Πειρατές» από την Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Ουπς!» από την Κρήτη. Μια θαλασσινή ιστορία για παιδιά και άτακτους μεγάλους που μας βάζει να σκεφτούμε πως αντί να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από όσα μας δυσκολεύουν είναι καλύτερα να τα αντιμετωπίζουμε μεταμορφώνοντάς τα σε παιχνίδι.

Η ομάδα «ΟΥΠΣ!» δημιουργήθηκε από την Αγγελική Γουναρίδη και τον Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο όταν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάµεις τους. Μέσα από την κοινή τους αγάπη για το κουκλοθέατρο, τις ιστορίες και τις παραστατικές τέχνες προσπαθούν να µμιλήσουν για όλα αυτά που ονειρεύονται και πιστεύουν σε μικρούς και µμεγάλους. Με όχημα το κουκλοθέατρο και σαν τρελοί οδηγοί οι 2 κουκλοπαίχτες ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε σχολεία, πλατείες, κοινωνικά κέντρα, θέατρα αλλά και στο μυαλό σας.

«Μια φορά και έναν καιρό ένα κομμάτι έλειπε»

Τέλος, η ομάδα Θεάτρου «Χ-Saltibagos» από την Πάτρα επισκέπτεται τη Μύκονο με την παράσταση «Μια φορά και έναν καιρό ένα κομμάτι έλειπε», εμπνευσμένη από το κλασικό παραμύθι του Σελ Σίλβερσταιν  “Το κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο” που μας μιλά απλά και αληθινά γι αυτό που όλοι ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι κατανοούμε και ακόμα λιγότεροι κάνουμε πράξη στη ζωή μας: η ολοκλήρωση και ευτυχία μας, είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση. Ένα παραμύθι, παιγμένο με κούκλες αφαιρετικής αισθητικής, αφήγηση και ζωντανή μουσική.

H «X-Saltibagos» είναι μια ομάδα καλλιτεχνών του τσίρκο που από το 2002 δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Πάτρα. Ως ξυλοπόδαροι, κλόουν, ισορροπιστές, ακροβάτες, ζογκλέρ, μίμοι και χορευτές, έχουν δώσει εκατοντάδες παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα και αμέτρητες πλατείες της Ελλάδας με τη συνεργασία δήμων και ιδιωτικών φορέων. Οι καλλιτέχνες της ομάδας έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολές τσίρκο και χορού στο εξωτερικό (Ισπανία, Γαλλία) και πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το κουκλοθέατρο μπήκε πριν δυο χρονιά στη ζωή τους και τους κατέκτησε. Στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς για πρωτοεμφανιζόμενους κουκλοπαίχτες, απέσπασαν το πρώτο βραβείο.

Παράλληλες δράσεις

Η 3η Γιορτή Κουκλοθεάτρου περιλαμβάνει επίσης βιντεοπροβολές από την καλλιτεχνική επιμελήτρια της διοργάνωσης Εύα Νικηφόρου με μία σύντομη αναδρομή στο μαγικό κόσμο της θεατρικής κούκλας, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Οι μεγάλοι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν μία γιγαντόκουκλα πειρατής 3,5 μέτρων, ενώ τα παιδιά κούκλες πειρατές μαρότ (με ράβδους). Όλες αυτές οι κούκλες θα σεργιανίσουν στα σοκάκια της Μυκόνου σε μία μεγάλη παρέλαση, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2018 με σημείο έναρξης τη ΚΔΕΠΠΑΜ.

Τέλος, οι μικροί φίλοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν στη Χώρα της Μυκόνου και στις φωτεινές βιτρίνες των καταστημάτων τα πειρατικά καράβια, που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.