Σχεδιασμός έκθεσης με θέμα τη μακρόχρονη ιστορία του Συριανού Ναυπηγείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018»

Νεώριο Σύρου (1861-2017)

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της μεγαλύτερης βιομηχανικής μονάδας της Ερμούπολης και ενός εκ των παλαιοτέρων μηχανουργείων της Ελλάδας θα έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου μέσα από την προσεχή έκθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με θέμα το Ναυπηγείο του Νεωρίου.

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019.

Το υλικό της αποτελεί προϊόν μακρόχρονης πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποίησε ο Μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Καπούτσος, Ιδ. Εκπαιδευτικός, τ. Καθηγητής της Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου και εργαζόμενος του Νεωρίου επί 38 συναπτά έτη.

Τη δαπάνη για το δημιουργικό και την εκτύπωση του ψηφιακού υλικού θα καλύψει ο Δήμος Σύρος – Ερμούπολη, στην κατοχή του οποίου θα παραμείνει το υλικό μετά το πέρας της έκθεσης.

Πρωτότυπα κείμενα, άρθρα εφημερίδων και λοιπά τεκμήρια

Στο πλαίσιο αναγνώρισης της σημαντικής πορείας του Ναυπηγείου Σύρου ως βασικού οικονομικού πνεύμονα του νησιού, η Επιτροπή Πολιτισμού γνωμοδότησε θετικά για την πραγματοποίηση έκθεσης, αφιερωμένης στη μεγάλη ιστορία του, κατά τη διάρκεια της οποίας το Νεώριο άλλαξε πολλά χέρια και πέρασε από διαδοχικές φάσεις ακμής και παρακμής.

Το υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του κ. Καπούτσου, αναφέρεται κυρίως στην ιστορική διαδρομή του Νεωρίου Σύρου το 1861 (έτος ίδρυσης) έως το 2017 και κατά ένα μέρος στην παλαιά Κρατική Πλωτή Δεξαμενή. Η έρευνά του έλαβε χώρα κυρίως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και σε άλλους αρχειακούς χώρους και πηγές. Αποτελείται από δικά του πρωτότυπα κείμενα, εικόνες, άρθρα εφημερίδων, φωτογραφίες από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και διάφορα άλλα τεκμήρια, σχετικά με το Συριανό Ναυπηγείο, το οποίο διακρίνεται για τη μεγάλη ιστορία του στον τομέα των κατασκευών και των επισκευών.

Το συγκεντρωμένο υλικό μετά την επιμέλεια του κ. Καπούτσου και ως τελικό έργο πλέον, έχει υποστεί την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να εκτυπωθεί σε επιφάνειες διαφόρων διαστάσεων όπου θα παρουσιάζεται με ιστορική ακρίβεια η μακρόχρονη ιστορία του Νεωρίου, κατά χρονικές περιόδους και ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Στόχος του είναι όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών να γίνει προσιτός στο κοινό, ώστε οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Σύρου να γνωρίσουν την ιστορία και την προσφορά αυτής της τόσο σημαντικής για το νησί μας βιομηχανίας.

Μέλος της οικογένειάς του επί 38 χρόνια

«Δούλεψα 38 χρόνια μέσα στο Νεώριο, τη μισή μου ζωή, δηλαδή, οπότε, έχω συναισθηματικούς δεσμούς με αυτό», ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Καπούτσος. Όπως εξηγεί, επιθυμία του είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί με ακρίβεια η ιστορία του ναυπηγεία, καθώς δεν είναι λίγες οι λανθασμένες πληροφορίες που έχουν διαδοθεί ευρέως. «Αρκετές ιστοσελίδες που αναπαραγάγουν ειδήσεις η μία μετά την άλλη, αναφέρουν π.χ. πως, ο Γουλανδρής έφερε δύο δεξαμενές το 1970. Ο Γουλανδρής έφερε μία δεξαμενή το 1973, τη «Βιολαντώ Μ. Γουλανδρή». Η δεύτερη δεξαμενή «Ερμούπολις» παραγγέλθηκε μεν από τον Γουλανδρή, αλλά ήρθε στη Σύρο όταν ο ίδιος είχε εγκαταλείψει πλέον το ναυπηγείο το 1978».

Οι εμπειρίες του από το 1970 έως και το 2008 είναι πολλές και δυνατές. «Στο διάστημα αυτό απέκτησα προσωπική γνώμη και ανέπτυξα απόψεις για το ναυπηγείο. Λίγα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή μου, ξεκίνησα να συλλέγω στοιχεία από τη Βιβλιοθήκη και από άλλες πηγές. Μελέτησα όλα τα άρθρα των εφημερίδων από το 1857 που ιδρύθηκε η Ελληνική Ακτοπλοΐα, μέχρι το 2017 που ο Ταβουλάρης εγκατέλειψε το Ναυπηγείο. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ένα ενδιαφέρον υλικό, το οποίο επιθυμώ να μοιραστώ με τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού».

Σημειώνεται ότι ο κ. Καπούτσος είχε παραχωρήσει ανάλογο υλικό και για την πραγματοποίηση της έκθεσης με θέμα την ιστορική διαδρομή της Νυχτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.