Η πορεία του Συριανού Ναυπηγείου στο χρόνο και η συμβολή του στην οικονομική αναγέννηση του νησιού μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και σπάνια τεκμήρια

Μια λαμπρή ιστορία που συνεχίζεται

Σε όσους αγάπησαν, τίμησαν και σεβάστηκαν τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της Ερμούπολης, που μέσα στη μακρόχρονη πορεία της άφησε ανεξίτηλα τα χνάρια της στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, είναι αφιερωμένη η έκθεση «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ (1861 – 2018)».

Η έκθεση που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και επιμελήθηκε ο τέως καθηγητής της Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου και επί πολλά χρόνια εργαζόμενος του Συριανού Ναυπηγείου, Κωνσταντίνος Καπούτσος, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Μέσα από κείμενα και εικόνες «φωτίζονται» γνωστές και άγνωστες πτυχές του Νεωρίου, οι αλλαγές των ιδιοκτησιακών καθεστώτων, η επέκτασή του κατά τη δεκαετία του 1970, οι παύσεις λειτουργίας του, τα επιτεύγματά του, καθώς και η διαχρονική προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

«Η καρδιά του Νεωρίου είναι οι εργαζόμενοί του»

Τη σημασία και το συμβολικό χαρακτήρα της εν λόγω έκθεσης σε μια εποχή που η ελπίδα για την επαναλειτουργία του Νεωρίου παραμένει ζωντανή μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, υπογραμμίστηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.  

«Το Ναυπηγείο δεν αποτελεί απλά μία βιομηχανική μονάδα του νησιού μας, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι του, διότι η καρδιά του συνεχίζει να χτυπά μέσα από τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο. «Το αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας, που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία, ανήκει στους ίδιους και σε κανέναν άλλον που προσπαθεί να καπηλευτεί την όποια επιτυχή έκβαση. Η ιστορία του Ναυπηγείου σίγουρα δε σταματά εδώ, αλλά θα εξακολουθήσει να γράφεται για πολλά χρόνια ακόμη» κατέληξε η κ. Μενδρινού, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στον εμπνευστή της έκθεσης κ. Καπούτσο.

Αντικειμενική παρουσία του Συριανού Ναυπηγείου

Στην ιστορική διαδρομή του Νεωρίου, η οποία αναδεικνύεται μέσα από το αρχειακό υλικό και την πρωτογενή έρευνα του κ. Καπούτσου αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια έκθεση αντάξια της σημασίας του Συριανού Ναυπηγείου που παρουσιάζει αντικειμενικά το Νεώριο και το απομονώνει από τις υποκειμενικές εκδοχές και τους αστικούς μύθους, καθώς ο κ. Καπούτσος, παραθέτει διασταυρωμένες και εξακριβωμένες πληροφορίες. Ξεχωριστή αξία και σημασία έχουν το οπτικό υλικό και τα πρωτότυπα ντοκουμέντα όπως, μία φωτογραφία του 1926,  την οποία παραχώρησε η κ. Μόνικα Δενδρινού, κόρη του Χημικού Μηχανικού Νικήτα Δενδρινού, του Διευθυντή που ανέδειξε τη Νυχτερινή Σχολή Μηχανικών Σύρου ως ένα από τα καλύτερα τεχνικά εκπαιδευτήρια της χώρας. Επιδέξιος φωτογράφος αποδεικνύεται και ο ίδιος ο δημιουργός της έκθεσης, ο οποίος παρουσιάζει υπέροχες απόψεις του Ναυπηγείου, ιδίως νυχτερινές.

Η έκθεση «Νεώριον Σύρου (1861-2018), την οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Τμήμα Πολιτισμού και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης υποδέχτηκαν με την αρμόζουσα σοβαρότητα, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις λιγότερο γνωστές περιόδους του Ναυπηγείου και να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα του.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε, ότι το Βιομηχανικό Μουσείο, φιλοξενώντας αυτή την έκθεση, επιχειρεί να ανοίξει τη μεγάλη υπόθεση της Σύρου, το Ναυπηγείο της, να τιμήσει όσους το στήριξαν και να μεταφέρει, την αίσθηση της Συριανής μας υπερηφάνειας, ξεκλέβοντας λίγη από εκείνη την αύρα του ‘60 και του ’70.

Ανεκτίμητο Βιομηχανικό Μνημείο

«Το Νεώριο αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της Σύρου που διαχρονικά υπήρξε και θα εξακολουθήσει να είναι ο κύριος στυλοβάτης της οικονομίας του νησιού μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Καπούτσος, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία παλαιών και νεότερων συναδέλφων του με τους οποίους πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή του στους χώρους του Ναυπηγείου.

Στο στενό πλαίσιο μιας έκθεσης, ο δημιουργός της προσπάθησε να παραθέσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πορεία αυτού του ιστορικού Ναυπηγείου στο χρόνο, για τις αλλαγές των ιδιοκτησιακών καθεστώτων, τα χρόνια της ακμής και της ανάπτυξης, αλλά και τις δύσκολες περιόδους που είχε ανασταλεί η λειτουργία του. Ένας ακόμη στόχος του ήταν η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και σημασίας του για το νησί της Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί πως, ένα κομμάτι της έκθεσης αναφέρεται στην παλαιά Κρατική Πλωτή Δεξαμενή που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του Νεωρίου, επί ιδιοκτησίας του Ρεθύμνη και μετέπειτα επί  Γουλανδρή και σε δύο εμβληματικά και ιστορικά πλωτά του Νεωρίου, τον «Φοίνικα» και το «Μαμούθ», τα οποία παρά τη μουσειακή τους αξία κατέληξαν το 2011 στα διαλυτήρια. Καταλήγοντας, ο κ. Καπούτσος τόνισε ότι η έκθεση, είναι επίσης αφιερωμένη σε όλους τους συναδέλφους του, που κατά καιρούς έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων,  το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης τίμησε την κ. Ελένη Μενικίδου για την ανιδιοτελή προσφορά της τόσο στο Βιομηχανικό Μουσείο, όσο και στους εκθεσιακούς χώρους της Άνω Σύρου.