Προετοιμασίες για την 1η Γιορτή παραμυθιών στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» με την υπογραφή των δραστήριων παραμυθάδων του νησιού

Έρχεται η “Παραμυθιών Σύναξις”

Ένα νέο πολιτιστικό γεγονός ξεπροβάλλει στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως θεσμός, που θα παρασύρει κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Η ομάδα ενήλικων αφηγητών «ΠαραµυθιαΖΩ» έβαλε μπρος για την 1η Γιορτή Αφήγησης Παραμυθιού, η οποία θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με δράσεις στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης και την Άνω Σύρο.

«Η σκέψη προϋπήρχε εδώ και 2-3 χρόνια», περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της ομάδας Γεωργία Ματσούκα. «Μάλλον χρειαζόμασταν ένα γερό σκούντημα, το οποίο ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των ανοιχτών συναντήσεών μας στις παραλίες της Σύρου. Διαπιστώσαμε ότι, κόσμος μας ακολουθούσε, ακολουθούσε τα παραμύθια. Επίσης, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας ως ομάδα και ως αυτόνομοι παραμυθάδες και είδαμε ότι πλέον, μπορούμε να «σηκώσουμε» μια ευρύτερη διοργάνωση».

Η φετινή ατζέντα των «ΠαραμυθιαΖΩ» περιλαμβάνει δωρεάν παραστάσεις σε τρία νησιά των Κυκλάδων με τη συνδρομή του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια καθώς την «Παραμυθιών Σύναξη» (15-17 Σεπτεμβρίου). Τον υπόλοιπο καιρό, οι φίλοι των παραμυθιών μπορούν να βρουν την ομάδα τις Δευτέρες σε κάποια παραλία, αρκεί να παρακολουθούν τις διαδρομές της στην προσωπική σελίδα τους στο facebook.

«Το παραμύθι είναι ένα ελεύθερο πουλί»

Η “Παραμυθιών Σύναξη” αποτελεί ένα κάλεσμα για όποιον αγαπάει το παραμύθι και τις επιμέρους εκφάνσεις του. Για όποιον αρέσκεται να ακούει παραμύθια ή να λέει με τον δικό του τρόπο. Γιατί, δεν είναι μόνο η τέχνη του αφηγητή αλλά κάθε καλλιτέχνη παραστατικών τεχνών, εικονογράφων, μουσικών, σκηνογράφων, ψηφιακής τεχνολογίας, χειροτεχνών και όχι μόνο. «Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία μας. Το παραμύθι είναι μια σημαντική υπόθεση στη ζωή των ανθρώπων, είναι παραπάνω από «ιστοριούλες» για να περνάει η ώρα. Κι όπως λέει ο Μπουκάι κι έχει μεγάλο δίκιο, με τις ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνάνε οι μεγάλοι. Κι εγώ προσθέτω λογοπαίζοντας, και για να γίνουν τα παιδιά μας έξυπνοι μεγάλοι», σημειώνει η κ. Ματσούκα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι «ΠαραμυθιαΖΩ» θα αφηγηθούν παραμύθια για παιδιά και για ενήλικες σε διαφορετικές παραστάσεις και θα υλοποιήσουν παιχνίδια κι εργαστήρια. «Το ωραιότερο είναι ότι, όταν αρχίσαμε να το διαδίδουμε, σιγά σιγά μαζεύτηκαν γύρω μας άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν. Φέτος, θα λειτουργήσουμε πιλοτικά, μια συμμαζεμένη γιορτή, μια no budget διοργάνωση που με τα χρόνια θέλουμε να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά παραμυθική. Οι εκδηλώσεις θα είναι ως επί το πλείστον δωρεάν, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια με εισιτήριο. Δε μπορώ να πω περισσότερα για το πρόγραμμα ακόμα, αλλά αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι προσκαλούμε όποιον θέλει να πει παραμύθι, να μη διστάσει να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας μας μέχρι τέλος Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους άλλων τεχνών που πιστεύουν ότι έχουν συνάφεια με τα παραμύθια και για κάθε φορέα που έχει μια όμορφη πρόταση συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί κι αγαπάμε τις συνέργειες. Το παραμύθι δεν έχει στεγανά, είναι ελεύθερο πουλί κι έτσι του αξίζει να το βάζουμε στη ζωή μας».

Παραµύθια στην Πηγάδα

Πριν βάλουν «πλώρη» για Κυκλάδες και πριν ξεχυθούν στις παραλίες της Σύρου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεγάλη γιορτή τους, οι «ΠαραµυθιαΖω»,  θα παρουσιάσουν στα σκαλάκια στην Πηγάδα, ιστορίες άνοιξης και καλοκαιριού. Παραμύθι, µμουσική, τραγούδι, ζωντανεύουν στην όμορφη γειτονιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, μέσα από τις μαγικές ικανότητες της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Η παραμυθένια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μάιου 2018, στις 18.00, στα σκαλάκια έξω από το παλιό 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στην οδό Βαφιαδάκη και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου.

Η ομάδα δραστηριοποιείται στη Σύρο από τον Οκτώβριο του 2013. Έχει προκύψει από την παρακολούθηση εργαστηρίων παραγωγής και αφήγησης παραμυθιών, τα οποία συνεχίζονται µμέχρι σήμερα. Απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικο κοινό. Στο ρεπερτόριό της είναι το λαϊκό παραμύθι (µμαγικό, το ευτράπελο, μύθοι και θρύλοι), το λογοτεχνικό αλλά και η δημιουργία παραµυθικών ιστοριών µε το κοινό.