“Glossa”: η νέα παραγωγή του Χοροθεάτρου Ακροποδητί στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018»

Ένα ταξίδι του σώματος σε διάφορους τόπους της γλώσσας

Συνέντευξη της Αγγελικής Σιγούρου για την πολλά υποσχόμενη παράσταση της βραβευμένης ομάδας

Την απόσταση μεταξύ κοινού και ερμηνευτών θα μηδενίσει η επερχόμενη παράσταση του Χοροθεάτρου «Ακροποδητί» με τίτλο «Glossa», διάδοχος της επιτυχημένης «Μέδουσας», που τον Νοέμβριο του 2016 απέσπασε το Βραβείο Χορού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού.

Η νέα παραγωγή της ομάδας, που προσεγγίζει τον τρόπο αντίδρασης του σώματος στο άκουσμα μιας γλώσσας οικείας ή μη, θα παρουσιαστεί από 25 έως 28 Αυγούστου, στον Κατασκηνωτικό Χώρο στα Χρούσσα, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σημειώνεται ότι, το εν λόγω πρότζεκτ έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παράσταση με κοινωνικοπολιτική τοποθέτηση

Από την «Προσευχή» στον “Sebastian”, από τον «Sebastian” στη “Medusa” και από τη “Medusa” στη “Glossa”. Σύμφωνα με δηλώσεις της δημιουργού Αγγελικής Σιγούρου στην «Κοινή Γνώμη», η επιλογή μονολεκτικού τίτλου αποτελεί και το μοναδικό κοινό σημείο ανάμεσα στις προηγούμενες παραστάσεις των Ακροποδητί και την καινούρια τους παραγωγή.

«Στο μυαλό μου, η ιδέα είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Είχε γίνει λίγη δουλειά, διακόπηκε λόγω της περιοδείας της «Μέδουσας» και στήνεται εντατικά πλέον από τον περασμένο Οκτώβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό πως πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό έργο, το οποίο έρχεται πιο κοντά στους ανθρώπους. «Γίνεται ένα με το κοινό. Δεν υπάρχει η απόσταση της σκηνής. Για το λόγο αυτό, έχουμε επιλέξει την παρουσίασή του σε φυσικό περιβάλλον, καθώς θέλουμε να μοιάζει με κάτι που μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας, αλλά το μοιραζόμαστε μαζί με τους θεατές».

Η «Glossa» είναι ένα τεράστιο πεδίο, ένα ταξίδι του σώματος σε διάφορους τόπους της γλώσσας. Της νοηματικής γλώσσας, της γλώσσας του σώματος, καθώς επίσης της οικείας και ανοίκειας γλώσσας, της μητρικής, της ξένης, της μη κατανοητής. Είναι ένα είδος μετανάστευσης χωρίς αλλαγή αληθινού τόπου, αλλά με αλλαγή τόπων της ίδιας της γλώσσας.

Γιατί στο Δάσος και όχι στο Θέατρο;

«Δεν μπορώ να φανταστώ το έργο σε κλειστό θέατρο, γιατί είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο που δεν χωρίζει τους θεατές με τη σκηνή. Ακόμη κι αν ταξιδέψει μελλοντικά όπως η «Medusa» θα παρουσιαστεί πάλι σε εξωτερικό χώρο», υπογραμμίζει η κ. Σιγούρου.

Η «Glossa» αποτελεί και για την ίδια μία χορογραφική εξέλιξη. «Είναι μια νέα τοποθέτηση και πραγματικά νιώθω ότι, το θέμα θα αγγίξει τους ανθρώπους. Αυτή η παράσταση διαφέρει από τις προηγούμενες γιατί έχει και μια τοποθέτηση κοινωνικοπολιτική. Επίσης είναι η παράσταση που έχει τον περισσότερο λόγο από κάθε άλλη. Περιλαμβάνει γλώσσες από όλο τον κόσμο, αλλά και λόγο που κατασκευάσαμε εμείς».

Επισημαίνεται ότι, μεγάλος μέρος της παράστασης έχει βασιστεί σε συνεντεύξεις που έκαναν οι ίδιοι οι performers σε φίλους και συγγενείς πάνω σε ζητήματα που απασχολούσαν τα παιδιά της ομάδας σε σχέση με τη γλώσσα. Το ηχητικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί μέσα στην παράσταση και οι θεατές θα ακούσουν πάρα πολλούς ανθρώπους να τοποθετούνται επί του θέματος.

Στην παράσταση συμμετέχουν συνολικά 12 άτομα. Η ομάδα απαρτίζεται τόσο από χορευτές, όσο και από ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του θεάτρου και οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στη θεατρική παράσταση των Ακροποδητί «Τιμωρία». «Δεν έχω εστιάσει μόνο στο χορό. Η παράσταση αυτή έχει μια άλλη κινητική προσέγγιση. Αυτοί που θα την παρακολουθήσουν, δεν θα δουν μόνο χορού.

Την επιμέλεια του ήχου και της μουσικής έχει αναλάβει ο Γιάννης Βρυζάκης, συνεργάτης της Αγγελικής Σιγούρου και στη «Medusa», όπου είχε συμμετάσχει και ως ερμηνευτής.

«Από την Αρχή»

Με αφορμή τη λήξη των φετινών μαθημάτων στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν στις 8 και 9 Ιουνίου στο Θέατρο Απόλλων την χορευτική παράσταση «Από την Αρχή», μια αναδρομή στην τέχνη του Χορού, από την Αναγέννηση μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Το έργο συμπεριλαμβάνει ρεπερτόριο από έργα σημαντικών χορογράφων και προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.

«Η φετινή παράσταση θα είναι μοναδική, γιατί έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα», δηλώνει η κ. Σιγούρου, η οποία έχει επιμεληθεί τα κείμενα. Μέσα από τις παρουσιάσεις των τμημάτων, αλλά και παράλληλες προβολές με αφήγηση, θα περάσουμε από όλους τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του χορού. Το κάθε τμήμα θα παρουσιάσει χορογραφίες, όπως δημιουργήθηκαν από χορογράφους διαφόρων εποχών και κινημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι, η προηγούμενη παράσταση των μαθητών του Κέντρου ήταν το έργο «Ίου- Το τραγούδι της νύχτας», ένα παραμύθι του Χάρη Βεκρή. Το «Από την αρχή» δεν είναι μια αυτόνομη ιστορία, αλλά προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει τους μαθητές να ερμηνεύουν έργα μεγάλων χορογράφων.

Διδασκαλία: Σταμάτης Μπενέτας, Θαλασσινή Νομικού, Αδαμαντία Παπανδρέου, Αγγελική Σιγούρου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου. Τα κοστούμια επιμελήθηκαν η Ρίτα Κάιλα, η Χάρις Καστρινού, η Βάσω Κωσταντέλια και τα βίντεο η Μαριάννα Σταθάκη.

Αkropoditi DanceFest 2018

Τέλος, το Κέντρο Χορού Ακροποδητί διοργανώνει φέτος το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο από 7 έως 21 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του «Akropoditi DanceFest» θα διεξαχθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή 18 διδασκόντων και θα πραγματοποιηθούν 15 παραστάσεις δημιουργών από διάφορες χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Ιταλία, η Κύπρος κ.α.

Τα εργαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, απευθύνονται σε αρχάριους, σε ερασιτέχνες ή σε επαγγελματίες του χώρου του χορού και του θεάτρου και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να επιλέξει συνδυασμό εβδομαδιαίων εργαστηρίων καθώς και ανεξάρτητα εργαστήρια που διεξάγονται μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Κάθε χρόνο, οι Ακροποδητί καλούν στη Σύρο χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να μοιραστούν το ίδιο πάτωμα, την ίδια αμμουδιά, να χορέψουν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες αλλά και να προσεγγίσουν νέους τρόπους επικοινωνίας, έκφρασης και παρατήρησης.