Απολογισμός πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2017

Σύρος Πολιτισμός - 12 μήνες το χρόνο

Φωτογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης

Πλούσιο και πολύπλευρο είναι το έργο που καταγράφεται στον απολογισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017.

Μέσα από τον έγκαιρο σχεδιασμό εκδηλώσεων και προγραμμάτων, τη διοργάνωση λαμπρών φεστιβάλ, την αγαστή συνεργασία με συλλόγους και σωματεία, τη συνεχή συντήρηση όλων των πολιτιστικών χώρων, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, το αρμόδιο τμήμα επιδίωξε την προαγωγή της Τέχνης και του Πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τον προσδιορισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου και την αναβάθμιση της πολιτισμικής αγωγής της νέας γενιάς.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των παραστάσεων – συναυλιών – εκδηλώσεων (118) που πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Τα εισιτήρια που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2017 ήταν 16.212, ενώ η επισκεψιμότητα από το 2015 στο 2017 αυξήθηκε κατά 17%.

Εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο

Σημαντική ήταν η οικονομική στήριξη κληροδοτημάτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Σύρου μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με φορείς και χορηγούς.

Φιλανθρωπικό χαρακτήρα είχαν οι θεατρικές παραστάσεις «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» από την «Ομάδα Θεάτρου 08/ Θεατροπαρέα» και «Εκτός Ύλης» με πρωταγωνιστή τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Τα έσοδα διατέθηκαν σε κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις και συγκεκριμένα, στο κληροδότημα Δον. Ι. Στεφάνου.

Στο πλαίσιο πραγματοποίησης της έκθεσης του γνωστού γλύπτη Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Διαστρωματώσεις» πωλήθηκαν κατάλογοι της έκθεσης, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων του Γεωργίου Φουστάνου με τίτλο “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995” που φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», Έπαυλη Τσιροπινά και Πινακοθήκη Κυκλάδων πωλήθηκαν κατάλογοι της έκθεσης για την ενίσχυση του Κληροδοτήματος Δον Ι. Στεφάνου.

Μετά τη λήξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2017» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλη των καρναβαλικών ομάδων παρέδωσαν δωροεπιταγές στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

Τέλος, το Τμήμα Πολιτισμού παρείχε στήριξη στους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Κοινότητας και έστειλε πράγματα στην Κιβωτό του Κόσμου και τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος.

Τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27η Μαρτίου) στη Σύρο εγκαινίασε ο Δήμος με ξεναγήσεις μαθητών στο Θέατρο Απόλλων, προβολές έργων ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού και την εκτύπωση εντύπου με την Ιστορία του Θεάτρου σε τρεις γλώσσες.

Εργασίες στο Θέατρο Απόλλων

Ευρύ ήταν το φάσμα των εργασιών συντήρησης του Θεάτρου Απόλλων, κατά τη διάρκεια του έτους με σημαντικότερη την αναβάθμιση του συστήματος ενεργειακής πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης (αναγομώσεις πυροσβεστήρων και προμήθεια νέων, προμήθεια και τοποθέτηση πλήρως αυτόματης πυράντοχης κουρτίνας για τη σκηνή, έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας).

Μεταξύ άλλων, αντικαταστάθηκε το δίκτυο σωληνώσεων νερού του κλιματισμού του θεάτρου με νέο από πολυπροπυλένιο με εξωτερική μόνωση ISOPIPE Heavy Duty, εγκαταστάθηκε κλιματιστική μονάδα στο χώρο της εισόδου, έγινε προμήθεια δίδυμου αντλητικού συγκροτήματος λυμάτων για τις ανάγκες αποχέτευσης και αναβαθμίστηκε η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του θεάτρου, με αλλαγή των ηλεκτρικών πινάκων, έλεγχο ολόκληρης της ηλεκτρικής εγκατάστασης και επεμβάσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσης: εργασίες χρωματισμού των τριών κεντρικών θυρών, οικοδομικές εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτιρίου (καθαιρέσεις επιχρισμάτων λόγω υγρασίας, χρωματισμοί κ.α.), εργασίες συντήρησης και επισκευής του εξοπλισμού του θεάτρου και διαμόρφωση δαπέδου στην πλαϊνή είσοδο για ευκολότερη πρόσβαση ΑΜΕΑ. Επιπλέον, Επιπλέον, εξασφαλίστηκε πιστοποιητικό υγειονομικού ελέγχου από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων.

Εικαστικό Εργαστήρι

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης σε συνεργασία με καταξιωμένους εικαστικούς, διοργάνωσε το 2ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Mom, που δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Το εργαστήρι είχε διάρκεια από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2017 και συμμετείχαν κάθε Παρασκευή στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, πάνω από 50 παιδιά. Στο σύνολο, η συμμετοχή των μαθητών από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε τα 800 παιδιά.

Αποκατάσταση των σχέσεων με την οικογένεια Βαμβακάρη

Το Υπουργείο Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια διαφύλαξης και διατήρησης του ρεμπέτικου, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, έθεσε υπό την αιγίδα του το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η εμφάνιση του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου, στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος «Ο Μάρκος ο  Φραγκοσυριανός», με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, όπου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Βαμβακάρη. Επιπλέον, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης  απέκτησε ένα εντυπωσιακό αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη δια χειρός του οργανοποιού Τάσου Κατσιφή, ανοίγοντας το δρόμο για τον σταδιακό εμπλουτισμό και κατ’ επέκταση, την αναβάθμιση της Μόνιμης Έκθεσης στην Άνω Σύρο. Σημειώνεται μάλιστα, πως πριν από δυο ημέρες, ένας μουσικός που συνεργαζόταν με τον Μάρκο Βαμβακάρη εξέφρασε στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού την πρόθεσή του να δωρίσει το ακορντεόν του στο Μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη χρονιά ο Δήμος κατέθεσε μελέτη για τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Πιάτσα του Μεσαιωνικού οικισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές προτάσεις, η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Η μελλοντική αξιοποίηση της μελέτης θα ωφελήσει σημαντικά την Άνω Σύρο και γενικότερα, το νησί.

Τα θεμέλια για τη διάσωση και διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου έβαλαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, με τη μεταφορά παλαιών μηχανημάτων που φυλάσσονταν σε αποθήκες του νησιού στο χώρο του πρώην Κλωστοϋφαντουργείου Βελισσαρόπουλου για την δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου.

Σε ιδιαιτέρως σημαντικό βαθμό αναδείχθηκε το μνημείο της προτομής του Φερεκύδη στην Άνω Σύρο, μετά από τις σχετικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με απόφαση του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Πέραν της απομάκρυνσης των ογκωδών κάδων απορριμμάτων από το σημείο εισόδου προς την προτομή, το Τμήμα Πολιτισμού μερίμνησε για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης της προτομής στην πρότερη  μορφή της, με σκοπό εκτός της ανάδειξής του, την έναρξη της ξενάγησης των  τουριστών από τους μικρούς ξεναγούς από το συγκεκριμένο σημείο κατά τη θερινή περίοδο. Το μνημείο σύντομα θα πλαισιώσουν και λουλούδια, αφού ήδη το πετρόχτιστο παρτέρι έχει καθαριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι δαπάνες που προέκυψαν το 2017 ήταν μειωμένες κατά 40% από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί το 2016.

Διατήρηση του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου

«Εκδηλώσεις γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο νησί μας. Και στο παρελθόν, το πολιτιστικό επίπεδο της Σύρου ήταν πολύ υψηλό. Ωστόσο, δεν μένουμε μόνο στις εκδηλώσεις, είναι πολύ σημαντική η διασφάλιση όλων των πολιτιστικών μνημείων με έμφαση στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και την κτιριακή συντήρηση και βέβαια ο έγκαιρος σχεδιασμός του προγράμματός μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Μενδρινού.

Το έργο του Τμήματος Πολιτισμού παρουσιάστηκε κατά τον χθεσινό απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2017.