Της Μαρίας Ρώτα

Nike = Νίκη

Το αθλητικό σύμβολο!
  • Πέμπτη, 5 Ιουλίου, 2018 - 06:08
  • /   Eνημέρωση: 5 Ιουλ. 2018 - 7:38

Χάρη στην αφοσίωση στον άνθρωπο και στον αθλητισμό, η “Nike” (Νίκη) έχει γίνει σήμερα η πρώτη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Αυτό το σημερινό άρθρο για τη Νίκη είναι αφιερωμένο σε μια ομάδα νέων παιδιών του νησιού μας που μου ζήτησαν να το γράψω ώστε να μπορούν να το δείχνουν σε φίλους τους και ξένους, θέλοντας ακόμη μια φορά να εξηγήσουν ότι πάλι η Ελλάδα έδωσε ένα δικό της όνομα στον κόσμο.

Η Εταιρεία Nike

Πριν από 58 χρόνια, περίπου, στο Πανεπιστήμιο του Oregon στην Αμερική, προπονητής στον αθλητικό τομέα ήταν ο Bill Bowerman, που δίδασκε τους φοιτητές να γυμνάζονται και να αναζητούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο Bowerman ήταν ο καθηγητής που έκανε γνωστό το τζόκινγκ (jogging) το ελαφρύ τρέξιμο στους φοιτητές.

Ένας από τους φοιτητές του στον αθλητισμό, ο Phil Knight, που φοιτούσε στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Oregon, ήταν δρομέας μέσων αποστάσεων υπό την καθοδήγηση του Bowerman. Αυτοί οι δύο άνθρωποι, προπονητής και αθλητής λίγο αργότερα ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την εταιρεία Nike την πιο γνωστή και αγαπημένη φίρμα αθλητικών ρούχων και υποδημάτων. Η “Nike” μέχρι σήμερα συνδέεται με την πρωτοποριακή τεχνολογία των προϊόντων της και πολλοί είναι οι διάσημοι αθλητές που την προτιμούν. Και όπως είναι γνωστό, η “Nike” είναι αγαπητή στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Δημιουργία της Εταιρείας

Ήταν το 1962 όταν ο Phil Knight είχε την ιδέα και πρότεινε στον Bowerman να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν την πρώτη εταιρεία αθλητικών ειδών. Η εταιρεία έγινε και πήγε πολύ καλά από την αρχή. Την ονόμασαν αρχικά Blue Ribbon Sports. Η επιτυχία της οφείλεται και στους δυο ιδρυτές που είχαν το μεράκι και του αθλητισμού αλλά και της καλής ποιότητας των προϊόντων.

Το 1965, τρία χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας προσλαμβάνουν τον πρώτο τους υπάλληλο τον Jeff Johnson, ο οποίος ήταν πρώην αθλητής και πολύ γνωστός και των δυο δημιουργών της νέας εταιρείας. Ο Johnson ήταν ένα άνθρωπος με μόρφωση και ιδιαίτερες γνώσεις για την ιστορία και μάλιστα για την Ελληνική Ιστορία. Με δική της πρωτοβουλία ανοίγει και το πρώτο κατάστημα αθλητικών ειδών στην Santa Monica.

O Johnson είχε ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης, στη Γαλλία και φυσικά στο Παρίσι, όπου επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου. Είχε ιδιαίτερα εντυπωσιασθεί από το υπέροχο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Κορυφαίο έργο, βέβαια, της συλλογής ελληνικών αρχαιοτήτων του Λούβρου. Η Νίκη απεικονίζεται πάντοτε στην ελληνική γλυπτική σαν λεπτή φτερωτή θεά που πετούσε γύρω από το άρμα του Δία, η γύρω από τους τρίποδες των νικηφόρων αθλητών. Ο Jeff Johnson, ακόμη και όταν επέστρεψε από την Ευρώπη, όταν κοιμόταν ονειρευόταν τη Νίκη, την αρχαία Ελληνίδα θεά της Νίκης! Προσέλαβε τότε μια φοιτήτρια γραφιστικής, την Carolyn Davidson και σχεδίασε το γνωστό σε όλους σήμα της Nike αντιγράφοντας το φτερό του αγάλματος της θεάς Νίκης. Το 1971 το φτερό της Νίκης έγινε “σύμβολο”. Αυτή ήταν η πιο μακροχρόνια και σημαντική προσφορά του στην εταιρεία. Η Blue Ribbon Sports μετονομάστηκε σε Νike το 1972.

Η εταιρεία Nike κάνει το ντεμπούτο της, την αρχή της παρουσίας της, στους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1972 οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στο Μόναχο. Το 1973 ο αθλητής Steve Prefontaine, δρομέας από το Πανεπιστήμιο του Oregon, έγινε ο πρώτος αθλητής με χορηγό της Nike. Η εταιρεία τότε παίρνει το προβάδισμα στα παπούτσια για μπάσκετ όπως επίσης και τις φόρμες και τα παπούτσια δρόμου, που έως σήμερα θεωρούνται τα καλλίτερα.

Το 2005 δημιουργείται και στην Ελλάδα η Nike Hellas με σκοπό να αυξήσει το επίπεδο ποιοτικής συνεργασίας με τους πελάτες της και υποστηρίζει αθλητές και ομάδες. “Στη Nike επιδιώκουμε τη νίκη, τίποτα λιγότερο. Αποστολή μας είναι να δώσουμε έμπνευση και καινοτομία σε κάθε αθλητή στον κόσμο. Αν διαθέτεις σώμα είσαι αθλητής” είπε ο ιδρυτής της Nike Bill Bowerman.

Η Νίκη....νίκησε

Η Νίκη, όπως αναφέρει ο Ησίοδος ήταν κόρη της Στυγός και του Πάλλαντα και αδελφή του Ζήλου και της Βίας. Όταν έγινε μια τιτανομαχία στον Όλυμπο, ο Δίας ζήτησε από τη Νίκη να προσφέρει τη βοήθειά της. Σύμφωνα με τα γραπτά του Ησιόδου, η Νίκη παρουσιαζόταν ως μια φτερωτή νέα η οποία κρατούσε στα χέρια της “...στέφανον και κλάδον επινίκειον” που όπως αναφέρεται ήταν έμβλημα δυναμικής νίκης και φρόντιζε πάντοτε η θεά να υπάρχει αυτός ο μικρός κλάδος “....επί της δεξιάς χειρός του Διός ή της Αθηνάς, εις τα μεγάλα αυτών αγάλματα. Όπως αναφέρουν τα αρχαία κείμενα, Ελλήνων τα φτερά αφαιρέθηκαν από τη Νίκη. Τότε ο ναός που έγινε στα προπύλαια της Ακρόπολης ονομάστηκε Ναός Άπτερου Νίκης. Παράλληλα και στη Ρώμη υπήρχε ο Ναός Victoria προς τιμήν της.

Το υπέροχο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης (γράφουν οι Ιστορικοί) ότι αφιέρωσε ο Δημήτρης Πολιορκιτής με αφορμή τη μεγάλη θαλάσσια νίκη του εναντίον του Πτολεμαίου. Και το άγαλμα αφιερώθηκε στο νησί της Σαμοθράκης. Πιθανόν να τοποθετήθηκε εκεί κατά το 4ον αιώνα.

Οπωσδήποτε η Νίκη της Σαμοθράκης με την ορμή της, με δεξιοτεχνία των ενδυμάτων και των μεγάλων ανοικτών φτερών της είναι ωραίο και υπερήφανο έργο, άξιο να αντιπροσωπευτεί το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.

“Η πεντάμορφη κυρία του Λούβρου, το καμάρι του Μουσείου της Γαλλίας που εντυπωσιάζει και γοητεύει τους επισκέπτες, πήγε στο Λούβρο το 1879. Το συνόδευσαν Γάλλοι αρχαιολόγοι οι οποίοι και φρόντισαν την αποκατάσταση του αγάλματος που είχε βρεθεί σε δυο κομμάτια. Αποκομμένο ήταν και το ένα φτερό της. Το 1884 τοποθετήθηκε στην εσωτερική σκάλα του Μουσείου που παραμένει έως σήμερα. Είναι το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα που βλέπουν και θαυμάζουν εκατομμύρια επισκεπτών στο Μουσείο της Γαλλίας.

Πόσα Ελληνόπουλα, πόσοι από τους νέους μας που ασχολούνται με τον αθλητισμό γνωρίζουν ότι πάνω στη φόρμα τους ή στα παπούτσια τους, που είναι φίρμα Nike υπάρχει ως σύμβολο το φτερό της Νίκης!....της Ελληνίδας θεάς.

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: