Η παρέα του ΘΕΠΟΣ Απόλλων παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο της φιλολόγου και θεατρικής συγγραφέως, Χαρούλας Αποστολίδου με τίτλο «Ο Χρόνος είναι αναπνοές»

«Η επαφή μου με τη συγγραφή οφείλεται στον Απόλλωνα»

Τέσσερα πρόσωπα, που ενώνουν τις ιστορίες τους στο Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, έξω από τη Θεσσαλονίκη αποτελούν τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος «Ο Χρόνος Είναι Αναπνοές».

Το βιβλίο της φιλολόγου και θεατρικής συγγραφέως Χαρούλας Αποστολίδου παρουσιάστηκε στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και το Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Η Χαρούλα Αποστολίδου, γεννημένη στη Μελίτη της Φλώρινας, είναι απόφοιτη του Τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θέσπις» και του σεµιναρίου Θεατρικής Γραφής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Με τη θεατρική γραφή άρχισε να ασχολείται το 2006. Το πρώτο της θεατρικό έργο, «Πού Είναι ο Τάσος που Ερωτεύτηκα;», απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό - στην κατηγορία των νέων θεατρικών συγγραφέων - του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2008. Για το ίδιο έργο τής απονεμήθηκε Έπαινος από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το AthensUniversity of Indianapolis.

Συνύπαρξη ιστορίας και μυθοπλασίας

Το θεατρικό έργο με τίτλο «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Ούτε Μία Αναπνοή Χαµένη» αποτέλεσε την πρώτη ενασχόλησή της με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Το καλοκαίρι του 2013 ο εκδότης κ. Χρήστος Βάρφης ο οποίος είχε παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση την παρότρυνε να συγγράψει ένα βιβλίο με αυτό το θέμα. Έτσι άνοιξε ένας νέος δημιουργικός κύκλος έρευνας, καταγραφής και παντρέματος της ιστορικής πραγματικότητας με τη μυθοπλασία. Το σανατόριο λειτούργησε από το 1920 έως το 1965, ωστόσο η ιστορία του βιβλίου της «Ο Χρόνος Είναι Αναπνοές» επικεντρώνεται στην τριετία 1936-1939, μια δύσκολη περίοδο τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα με τη δικτατορία Μεταξά, τα προβλήματα της ανόδου του φασισμού σε όλη την Ευρώπηκαι τα γνωστά αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η συγγραφέας δανείστηκε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες της τα πρόσωπα, ώστε να έχει στο μυαλό της την εικόνα και τον χαρακτήρα τους και έπειτα τα συνέδεσε με τη μυθοπλασία του Σανατορίου.

Ο Θόδωρος, η Σουλτάνα, ο Λυσίμαχος και ο Ανέστης ενώνονται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. και επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους μέσα από την αρρώστια τους, τη φυματίωση ή αλλιώς το χτικιό. Και τα τέσσερα πρόσωπα, όπως κι άλλα πρόσωπα γύρω τους (συγγενείς, ντόπιοι κάτοικοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), σφραγίζονται από την τοπική Ιστορία και το στίγμα του χτικιάρη και γίνονται φορείς ιδιότροπων κοινωνικών συνθηκών, βιώνουν τον φόβο και την προκατάληψη και μοιράζονται την αγωνία για τη ζωή τους και την ελπίδα για την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος, ψυχοπαιδαγωγός, ειδική παιδαγωγός και οικογενειακή σύμβουλος, Ξένια Κοσμίδου, η οποία είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τίτλου μετεκπαίδευσης στην οικογενειακή συμβουλευτική. Μετά από 20ετή επαγγελματική πορεία σε κοινωνικές δομές της Γερμανίας, η κ. Κοσμίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο «Τάσος που ερωτεύτηκα» ήταν μόνο η αρχή

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα μέλη του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων»: Θάνο Φώσκολο, Εύη Αριστείδου, Ιωάννη Τούμπα, Ελίνα Παπαδάκη, Τζώρτζια Ρούσσου, Δημήτρη Καπέλλη και Χρήστο Ρούσσο, καθώς και ποντιακοί χοροί. Το κοινό συγκίνησε για μία ακόμη φορά η φωνή της Αργυρώς Πανταζή, η οποία ερμήνευσε κάποια τραγούδια.

Την εκδήλωση συντόνισε η Βέτα Αποστολίδου, η οποία εξέφρασε την υπερηφάνεια και τον θαυμασμό της για το έργο της αδερφής της, Χαρούλας.

Στο λόγο της, η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές και αποκάλυψε ότι η αγάπη της για τη συγγραφή θεατρικών κειμένων γεννήθηκε μέσα από την επαφή της με τον θίασο του Απόλλωνα, όταν το 1996, κατά την επίσκεψή της στη Σύρο, είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την παράσταση «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Στη συνέχεια, ανέβασε το συγκεκριμένο έργο με τους μαθητές της στο σχολείο και ξεκίνησε να ασχολείται στενά με τη θεατρική επαφή. Το πρώτο της έργο «Πού Είναι ο Τάσος που Ερωτεύτηκα;» παρουσιάστηκε από τον ΘΕΠΟΣ Απόλλων το 2010.