Ομόφωνη έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Θεάτρου «Απόλλων»

Διαφύλαξη του πολιτιστικού «πνεύμονα» της Σύρου

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων όσοι χρησιμοποιούν το Θέατρο Απόλλων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του χώρου, των διοργανωτών και των επισκεπτών περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης, ο οποίος εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί χώρο ανάδειξης της θεατρικής τέχνης στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την κοινωνική ζωή του νησιού. Παράλληλα, περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης.

Κατασκευάστηκε το 1864 σε σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που εμπνεύστηκε το σχεδιασμό του από τέσσερα εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της Σκάλας του Μιλάνου και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

Λειτουργεί ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερης διακίνησης και ανταλλαγής ιδεών και αισθητικών αντιλήψεων, οι οποίες προάγουν τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Σκοπός της λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων είναι η συμβολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην απρόσκοπτη και ελεύθερη επικοινωνία των πολιτών με την τέχνη του θεάτρου, την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό. Για το σκοπό αυτό φιλοξενεί την επαγγελματική και ερασιτεχνική δημιουργία, τοπική και μη, προωθεί την οργάνωση αφιερωμάτων στην ιστορία, σε ρεύματα και προσωπικότητες του θεάτρου και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της θεατρικής τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προέχουσα θέση στη δραστηριότητα του Θεάτρου Απόλλων κατέχουν η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του έργου των νέων καλλιτεχνών, καθώς και των τοπικών θεατρικών πολιτιστικών φορέων και άλλων.

Θετική αντιμετώπιση από τους τοπικούς Θεατρικούς Ομίλους

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση και προστασία του Θεάτρου Απόλλων – «καρδιά» της πολιτιστικής ζωής του νησιού που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες- το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή και το προσωπικό του θεάτρου προχώρησαν στο σχεδιασμό του κανονισμού λειτουργίας του. Στη διαμόρφωσή του συνέβαλαν επίσης οι Ερασιτεχνικοί Θίασοι της Σύρου, οι παρατηρήσεις των οποίων συμπεριλήφθηκαν στο τελικό σχέδιο.

«Παρόλο που κάποιοι όροι είναι λίγο πιο αυστηροί, οι πρόεδροι των Ομίλων αποδέχτηκαν τον κανονισμό, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. «Με εξέπληξε και με ευχαρίστησε αυτή η αντιμετώπιση, που αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις ανάγκες του Θεάτρου, στο χώρο του οποίου έχουν αφιερώσει και οι ίδιοι αρκετές ώρες δουλειάς».

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στον Κανονισμό εντάχθηκαν και δύο προτάσεις του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κεράνη, προέδρου του τέως Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύνταξη ανάλογου σχεδίου. «Στόχος μας ήταν να ακούσουμε τη γνώμη όλων όσοι είχαν ασχοληθεί με το Δήμο παλαιότερα ως αιρετοί και φυσικά των ερασιτεχνών που υπηρετούν τη θεατρική τέχνη», πρόσθεσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το Θέατρο Απόλλων χρησιμοποιείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, όπως και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε ουδεμία περίπτωση φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης, καθώς και για τα πνευματικά δικαιώματα που τυχόν προβληθούν από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο. Το Θέατρο παραχωρείται στους διοργανωτές, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ίδιοι, οφείλουν εντός πέντε ημερών από την κοινοποίησή της, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή του Συμφωνητικού Παραχώρησης Χρήσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρήση του Θεάτρου Απόλλων  μπορεί να επαναδιατεθεί για άλλη εκδήλωση.

Ο χώρος του Θεάτρου δεν παραχωρείται για την πραγματοποίηση σχολικών εορτών, πλην θεατρικών και λοιπών εκδηλώσεων από σχολικές ομάδες, που αποτελούνται από παιδιά άνω των οχτώ ετών και πάντα με τη συνοδεία και επίβλεψη ενηλίκων. «Αυτό μέχρι σήμερα δεν ίσχυε και βλέπαμε ακόμη και παιδιά τριών ετών πάνω στη σκηνή. Έτσι, γίνεται μια καλύτερη διαχείριση και προπάντων διαφυλάσσεται η ασφάλεια των παιδιών», επισημαίνει η κ. Μενδρινού, εξηγώντας πως κατά το παρελθόν, υπήρχαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών, που εγκυμονούσε κινδύνους. «Ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε τόσο η Επιτροπή όσο και οι υπάλληλοι του Θεάτρου Απόλλων».

Η εκάστοτε εκδήλωση δεν δύναται να ανακοινώνεται από τον διοργανωτή πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της υπογραφής του Συμφωνητικού Παραχώρησης Χρήσης.

Ο διοργανωτής είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση ή την οικονομική αποζημίωση κάθε τυχόν φθοράς και καταστροφής που θα οφείλεται σε υπαιτιότητά του και αναλαμβάνει πλήρως την αστική ευθύνη προς τρίτους για την εκδήλωσή του. Επιπλέον, δεν θα παραχωρείται η χρήση του Θεάτρου σε περίπτωση που υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες από προηγούμενες παραχωρήσεις. Έχουμε εταιρείες οι οποίες χρωστάνε στο δήμο εδώ και έναν χρόνο.

Μέσω του κανονισμού ρυθμίζεται ο τρόπος και ο χρόνος έκδοσης των εισιτηρίων. Τα εισιτήρια εκδίδονται από τους διοργανωτές οι οποίοι υποχρεούνται να τηρήσουν για την έκδοσή και διάθεσή τους όλες τις κείμενες διατάξεις και να αποδώσουν αρμοδίως τους φόρους και λοιπές νόμιμες κρατήσεις. Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει το Θέατρο Απόλλων, από το προσωπικό του θεάτρου ή διαδικτυακά. Το κόστος χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του χαρτιού των εισιτηρίων θα επιβαρύνει τον διοργανωτή.

Ο νέος κανονισμός απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη χρήση βεγγαλικών, αθυρμάτων και πυροτεχνημάτων, τη χρήση γυμνής φλόγας, όπως σπίρτα και αναπτήρες, καθώς και την εναπόθεση εύφλεκτων υλικών στους χώρους του Θεάτρου Απόλλων. Επιπλέον, απαγορεύεται στα παιδιά κάτω των δέκα ετών η πρόσβαση στα θεωρεία του πρώτου ορόφου και τους εξώστες του θεάτρου, χωρίς τη συνοδεία και την επίβλεψη ενηλίκου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο Θέατρο, μεσολαβεί πλέον μία κοινή ημέρα που επιτρέπει τον έλεγχο του μηχανισμού και της σκηνής από το προσωπικό.

«Μέσω του κανονισμού, επιδιώκουμε να φέρουμε τον «Απόλλωνα» στην ίδια γραμμή με άλλα μεγάλα θέατρα της χώρας μας, όπου η πλειοψηφία αυτών των όρων εφαρμόζονται και συμβάλλουν στον άρτιο και απόλυτα επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας τους», κατέληξε η κ. Μενδρινού, ευχαριστώντας θερμά τους υπαλλήλους τόσο του Τμήματος Πολιτισμού, όσο και του Θεάτρου «Απόλλων» για την πολύτιμη συμβολή τους.