Ολοκλήρωση της οριστικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του υπό ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Προσμονή για τη συνέχιση των εργασιών

Σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον προγραμματισμό ζητά ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου

Με σταθερά βήματα φαίνεται πως προχωρά η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, σημαντικό έργο που δύναται να συμβάλει στην ανάδειξη της μεγάλης ιστορίας του νησιού.

Την ολοκλήρωση της οριστικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του υπό ίδρυση Μουσείου, καθώς και της συντήρησης μεγάλου μέρους των εκθεμάτων του, ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μετά την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» πρώτο μέλημα της υπηρεσίας ήταν η μεταφορά όλων των ευρημάτων από το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο, σε νέο χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κύθνου, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.

Εντός του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποιούνται οι εργασίες συντήρησης, καταγραφής και αρχαιολογικής τεκμηρίωσης που οδήγησαν στην ολοκλήρωση των δύο παραπάνω μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα, προκειμένου ο σχεδιασμός της έκθεσης και η χωροθέτηση των ενοτήτων της να εναρμονιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το σενάριο και την τελική επιλογή των εκθεμάτων.

Το πλήθος των σπουδαίων ευρημάτων από το νησί, σε συνδυασμό με την ανάγκη να παρουσιαστεί διαχρονικά η ιστορία της Κύθνου μέσα στο μουσείο-κιβωτό, έπρεπε να συνδυαστούν με τον περιορισμένο διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο αλλά και την επιθυμία μας η έκθεση να είναι σύγχρονη και ελκυστική.

Στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, που αποτελεί το κέλυφος του Μουσείου, καθαιρέθηκαν τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματα, προκειμένου να ελεγχθεί η παθολογία του και να ακολουθήσει η μελέτη για τη στατική ενίσχυσή του. Αποχωματώθηκε ο υπόγειος χώρος, που είχε χρησιμοποιηθεί για απόθεση υλικών από προηγούμενες επισκευαστικές φάσεις, καθαιρέθηκαν τα εσωτερικά ξύλινα χωρίσματα και οι ψευδοροφές, αφαιρέθηκαν τα σαθρά υφιστάμενα κουφώματα και επισκευάστηκε η στέγη. Αμέσως μετά τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την στατική μελέτη θα προχωρήσουν οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης της τοιχοποιίας, θα αντικατασταθούν τα πατώματα και θα τοποθετηθούν νέα κουφώματα.

Οι μελέτες και το έργο υλοποιούνται με αυτεπιστασία από το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Την μουσειογραφική μελέτη εκπόνησε ο Σπύρος Νάσαινας.

Καταλήγοντας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαρίστησε τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Κύθνου τόσο για τη συνεχή στήριξή τους, όσο και για τη συμβολή της στην πρόοδο των εργασιών και την αντιμετώπιση κάθε απρόβλεπτου εμποδίου.

Ανησυχία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων

Οι διευκρινίσεις για την πορεία του εν λόγω έργου αποτέλεσε μια μορφή απάντησης της Εφορείας στα ερωτηματικά και τις απορίες του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου, ο οποίος με ψήφισμα που απέστειλε προς την υπηρεσία πριν από δύο μήνες, ζήτησε να ενημερωθεί για τη συνέχιση των εργασιών, που είχαν σταματήσει από το τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τη σοβαρή καθυστέρηση των εργασιών στο υπό ίδρυση αρχαιολογικό μουσείο.

Στο ψήφισμα, υπενθυμίζεται πως, η απόφαση ένταξης του εν λόγω έργου στο ΕΣΠΑ 2016-2020 ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου 2016. Ο ρόλος του Συλλόγου στην απόφαση αυτή ήταν σημαντικός, γεγονός που αναγνωρίσθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε σχετικό έγγραφο, στο οποίο τονιζόταν επίσης η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως υπογραμμίζεται από τον Σύλλογο «στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες στα «χαρτιά», καθώς δεν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό». Αυτό έγινε πραγματικότητα πέντε μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Οι εργασίες στο κτίριο ξεκίνησαν έξι μήνες αργότερα (30-08-2017) μετά την αποστολή του απαραίτητου εργαλειακού – τεχνικού εξοπλισμού. Η κατασκευή της στέγης ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2018 και έκτοτε οι εργασίες έπαυσαν.

«Προσθέτοντας τα διαστήματα της απραξίας, το άθροισμά τους είναι 17 μήνες. Αφαιρώντας τους από τους 24, έχουμε μόνο 7 μήνες εργασιών και από αυτούς, μόνο 5 στο κτίριο», τόνισε ο Σύλλογος ο οποίος απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τον προγραμματισμό και το χρονικό ορίζοντα των επόμενων εργασιών.

Στην απάντησή του (14/11/2018), η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι το υποέργο «Μετατροπή του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στη Χώρα Κύθνου σε Αρχαιολογικό Μουσείο και έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής» που υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Υπηρεσία εξελίσσεται ομαλά και υπόκειται σε όλους τους ελέγχους που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

Λίγες ημέρες αργότερα, η Υπηρεσία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την πορεία του έργου, με την οποία ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι η οριστική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη έχουν ήδη πάρει το δρόμο του Συμβουλίου Μουσείων.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, ο οποίος συγχαίρει το προσωπικό της Εφορείας (αρχαιολόγους, συντηρητές και αρχιτέκτονα) για την εξαιρετική εργασία τους, εξακολουθεί να ζητά συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

 «Το έργο αυτό, από ό,τι καταλαβαίνουμε, εδράζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό που καλύπτει πλέον, η σημερινή ενημέρωση της Ε.Α.Κ. Το δεύτερο , το οποίο απαιτεί πολλές εργασίες αλλά και χρόνο, είναι το ίδιο το κτίριο. Από την ενίσχυση της τοιχοποιίας μέχρι και την τελευταία προθήκη που θα φιλοξενήσει το τελευταίο (αριθμητικά ) συντηρημένο και μουσειογραφικά καταγραμμένο εύρημα. Δεν θα σταθούμε στο χρόνο που χάθηκε. Όμως ένα ερώτημα προκύπτει...Τι θα εμπόδιζε να προχωρά η συντήρηση και μουσειογραφική μελέτη παράλληλα με τις εργασίες στο Μουσείο;», αναφέρει ο Σύλλογος, υποστηρίζοντας ότι η Υπηρεσία απαντά εν μέρει στα ερωτήματά του. Μεταξύ άλλων την ευχή του για την άμεση αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες το ταχύτερο δυνατό και να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για τη δημιουργία του Μουσείου, που αξίζει στην Κύθνο και στην χιλιάδων ετών ιστορία του.