Τοποθέτηση πινακίδας για την πληροφόρηση των επισκεπτών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης χάρη στην ευγενική προσφορά του Animasyros

Πύλη ιστορίας, γνώσης και πολιτισμού

Την όψη του εμβληματικού κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης κοσμεί πλέον πινακίδα, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να ενημερωθούν σχετικά με την πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή της.

Στο πλαίσιο του Amimasyros 11, η Βιβλιοθήκη και η Επιτροπή Ταφικών Μνημείων συνεργάστηκαν με την ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων για την πραγματοποίηση ενός πρωτότυπου εφηβικού εργαστηρίου με θέμα το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως (26-30 Σεπτεμβρίου 2018).

“Το εργαστήριο του Animasyros για το Μαυσωλείο υπήρξε πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου -Ερμούπολης με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Επιτροπής των Ταφικών Μνημείων», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βιβλιοθηκών & Εικαστικών Δραστηριοτήτων Δήμου, Μαρίζα Αγγελοπούλου, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των δράσεων της δομής έχουν επίκεντρο το παιδί. «Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο Βασίλη Καραμητσάνη και το εισηγηθήκαμε τον προηγούμενο χειμώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, να εκπονήσει ένα εργαστήριο εφήβων που να απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων μας. Δημιουργήσαμε  το ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην παραγωγή μιας πρωτότυπης animation μικρού μήκους ταινίας με θέμα τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου. Πράγματι, το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η συμμετοχή των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας μια μοναδική παραγωγή. Μια animation μικρού μήκους ταινία φτιαγμένη από τους εφήβους μαθητές μας και τους ειδικούς επιστημονικούς υπευθύνους του Animasyros για τα Ταφικά μας Μνημεία μοναδική σε όλη την χώρα. Μοναδική και Πρωτότυπη. Θα έχουμε την χαρά να την παρουσιάσουμε επίσημα στο νησί, αλλά και εκτός Σύρου».

Δημιουργία αφίσας… δώρο προς τη Βιβλιοθήκη

Ένας ακόμη «καρπός» από τη συνεργασία των δύο πλευρών είναι και η δημιουργία μίας αφίσας με αναφορές τόσο στην ιστορία και το έργο της Βιβλιοθήκης, όσο και στη διεξαγωγή του παραπάνω εργαστηρίου. Ο πρόεδρος Βασίλης Καραμητσάνης δώρισε στη δομή την αφίσα, η οποία κατόπιν ενεργειών των υπευθύνων μετατράπηκε σε πινακίδα και τοποθετήθηκε στην είσοδο της Βιβλιοθήκης για την πληροφόρηση των χρηστών της και όχι μόνο.

“Στη σκέψη μας ότι απαιτείται να έχουμε μια σύγχρονη πινακίδα με πληροφορίες για την δομή, ο Πρόεδρος και η ομάδα του Animasyros, στο πλαίσιο της καθημερινής μας συνεργασίας, προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν και να μας δωρίσουν μια σύγχρονη αφίσα. Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε αυτό το ανέλπιστο δώρο, μια αφίσα υψηλής αισθητικής, την οποία και αναρτήσαμε ως πινακίδα. Πρόκειται για μια σπουδαία πινακίδα που δίνει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες στο αναγνωστικό κοινό  για την Δημοτική Βιβλιοθήκη, αναγράφοντας με τιμή τα στοιχεία του δωρητή, δηλαδή του Animasyros εργαστηρίου παραγωγής της animation μικρού μήκους ταινίας για το Μαυσωλείο του Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου. Είμαστε ευγνώμονες», κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου.

Επίσημα λόγος για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως γίνεται από το 1926. Η πρώτη συλλογή βιβλίων της ξεκινά με 2.000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842) κ.ά. Τα πολύτιμα παλαιά βιβλία όπως τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου (1521), το «Ονομαστικόν» του Ιουλίου Πολυδεύκους (1608), οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη – σπάνια συριανή έκδοση κ.ά. διαφυλάσσονται σε ξεχωριστή θέση. Σε ειδική πτέρυγα βρίσκονται οι χιλιάδες τίτλοι, που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σήμερα υπολογίζεται στους 55.000 τόμους. Η δομή στεγάζεται στο ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη, όπου επίσης φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Στο χώρο της οργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι προτομές των Εμμανουήλ Ροΐδη, Γεωργίου Σουρή, Ρίτας Μπούμη – Παππά, Δημητρίου Βικέλα και Τιμολέοντα Αμπελά κοσμούν το χώρο μπροστά από τη βιβλιοθήκη.