Βράβευση της Εθελοντικής Ομάδας «Κιμωλίστες» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου

Αναγνώριση μιας αξιόλογης προσπάθειας με κυκλαδίτικο αίμα

Βραβείο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους απονεμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στους «Κιμωλίστες».

Η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση του πολύτιμου έργου που επιτελεί η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου μέσω της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου».

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης ξεκίνησε το 2016 και η συλλογή της αριθμεί σήμερα περισσότερους από 2.000 τίτλους. Η δράση έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από την τοπική κοινωνία η οποία έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη και επέκτασή της σε διάφορα σημεία του νησιού, όσο και από τους επισκέπτες της Κιμώλου κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Προώθηση της φιλαναγνωσίας στο παιδικό – νεανικό κοινό

Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY). Τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο και το αποδεικνύουν έμπρακτα.

Η IBBY εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Παραρτήματα της οργάνωσης υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου απονέμει κάθε χρόνο βραβεία σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στον Πολυχώρο των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων και οι «Κιμωλίστες» στην κατηγορία των ομάδων ή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική - νεανική λογοτεχνία. Το βραβείο Μαίρης Κωνσταντακοπούλου, το οποίο αθλοθετήθηκε από τις εκδόσεις «Μίνωας» παρέλαβε εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας Κιμώλου ο Σταύρος Σωτηρόπουλος.

Μεγάλη αλυσίδα εθελοντισμού

Οι «Κιμωλίστες» αφιέρωσαν το βραβείο σε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν στη λειτουργία της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου» με τις ιδέες τους, τη διάθεση βιβλίων και την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων.

Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά χωρίς τη γενικότερη βοήθεια του Δήμου Κιμώλου, ο οποίος παραχώρησε υπαίθριους χώρους για την τοποθέτηση των βιβλιοθηκών. Η δράση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με τις βιβλιοθήκες με βάση τα θαλασσόξυλα που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Βενιού και Αθηνά Σαμίου. Στη συνέχεια, προτάθηκε από την κ. Φλώρα Ράμφου η ιδέα των βιβλιοθηκών με τη χρήση μπαούλων και πιατοθήκης. Με τη σειρά της η κ. Κατερίνα Αντιβάχη επιμελήθηκε και δημιούργησε τις συνοδευτικές επιγραφές. Οι μεταφορικές εταιρείες των Βασίλη Μωραΐτη και Νίκου Μουστάκα υποστηρίζουν την προσπάθεια της ομάδας, μεταφέροντας χωρίς επιβάρυνση τα βιβλία που αποστέλλονται στην ίδια. Το Αφεντάκειο Κληροδότημα διαθέτει στους «Κιμωλίστες» χώρο για την αποθήκευση των βιβλίων κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη θα κατασκευαστούν μελλοντικά βιβλιοθήκες σε στυλ βάρκας, προκειμένου να τοποθετηθούν σε παραλίες του νησιού.

Χρήστες που εκτιμούν, σέβονται και αγαπούν το βιβλίο

«Το θετικό του όλου εγχειρήματος είναι ότι δεν έχουμε καμία απώλεια βιβλίου, παρόλο που δεν ακολουθούνται οι τυπικές διαδικασίες δανεισμού, όπως συμβαίνει στις κλασικές βιβλιοθήκες», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Σωτηρόπουλος. Οι χρήστες της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης Κιμώλου επισκέπτονται τα σημεία της, ξεκρεμούν το βιβλίο που επιθυμούν να δανειστούν και στη συνέχεια το επιστρέφουν. «Μάλιστα έρχεται και κόσμος, που εκτιμώντας την προσπάθειά μας, αφήνει και βιβλία χωρίς να το γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κάποιες φορές βρίσκεις περισσότερα από αυτά που είχες τοποθετήσει εξ’ αρχής». Στη Βιβλιοθήκη φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων και ξενόγλωσσα βιβλία για τους κατοίκους του εξωτερικού, ενώ υπάρχει και παιδικό τμήμα, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους βράβευσης της ομάδας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς το σημείο επιστροφής των βιβλίων. Κάποιος που δανείζεται ένα βιβλίο από τα μπαούλα μετά μπορεί να το αφήσει στην πιατοθήκη. Σε περίπτωση που είναι κακές οι συνθήκες τα μαζεύουμε και φροντίζουμε να ανανεώνουμε τους τίτλους», σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, καθιστώντας γνωστό ότι η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί ως κλασική βιβλιοθήκη σε κλειστό χώρο. Εκεί, μπορεί κανείς να βρει και εγκυκλοπαίδειες ή άλλου είδους βιβλία τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στα υπαίθρια σημεία.

Καταλήγοντας, ο κ. Σωτηρόπουλος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση της εθελοντικής ομάδας για τη σημαντική αυτή διάκριση που αποτελεί για τα μέλη της κίνητρο για να συνεχίσουν με περισσότερη όρεξη και ανεβασμένη διάθεση το έργο τους.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει ξεχωριστά κάθε ένα κάτοικο της Κιμώλου αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, τους εκδοτικούς οίκους, τους συλλόγους και φορείς που προσέφεραν βιβλία, μπαούλο, πιατοθήκη ή άλλη βοήθεια, προσθέτοντας το δικό τους πολύτιμο λιθαράκι για τη  λειτουργία της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου».