Παραχώρηση Ανεμόμυλου του Δήμου Μυκόνου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη φιλοξενία αρχαιολογικής έκθεσης και τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο χώρο

Ουσιαστική προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για δεκαετή παραχώρηση χρήσης ενός εκ των Ανεμόμυλων με στόχο τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο μνημείο, τη φιλοξενία αρχαιολογικών εκθέσεων με θέμα τη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία του νησιού, καθώς και την πλήρη λειτουργία του.

Στα σχέδια της υπηρεσίας περιλαμβάνεται επίσης η αποθήκευση ευρημάτων από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών, που θα δώσει λύση στις αυξημένες ανάγκες του αρχαιολογικού μουσείου της Μυκόνου.

Με τις ανωτέρω ενέργειες, ο μύλος, ο οποίος αποτελεί μέρος του υπό ανάπλαση μνημειακού συνόλου των Κάτω Μύλων, θα αποτελέσει ένα επιπλέον σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα και πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και των τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται, πως η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου ήταν η δεύτερη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές πως το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν αφορά στην παραχώρηση δημοτικής περιουσίας, αλλά στη χρήση του ανεμόμυλου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν θα έχουν σημείο αναφοράς την εποχή κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι ανεμόμυλοι και όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν το νησί στην ακμή του.

Σταδιακή αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Μιλτιάδη Ατζαμόγλου, οι ενέργειες αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για τη συντήρηση και των υπόλοιπων ανεμόμυλων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσειακό σύμπλεγμα που θα ικανοποιεί τον επισκέπτη στο έπακρο.

Ο ίδιος έκρινε μάλιστα πως, οι συνθήκες και η εποχή έχουν ωριμάσει ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμιση της περιοχής των ανεμόμυλων, την αναβάθμιση της περιοχής των ανεμόμυλων, ένα αίτημα που αποτελεί διαρκή επιθυμία των πολιτών της Μυκόνου καθώς και μια διαρκή ανάγκη των επισκεπτών και τουριστών.

«Το αποτέλεσμα που θα απολαύσουμε οι ντόπιοι θα είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Ατζαμόγλου, εξηγώντας πως κατά το παρελθόν, γίνονταν μικρά αθώα «εγκλήματα» στην περιοχή πίσω από τους ανεμόμυλους, η οποία χρησιμοποιούταν ως σημείο εναπόθεσης μπαζών. «Ο κόσμος δε θεωρούσε ότι προσέβαλε το περιβάλλον. Αν όμως επιχειρήσουμε μια μερική ανάπλαση του χώρου με την αυστηρή επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία θα αξιοποιήσει και θα καταστήσει επισκέψιμο τον έναν ανεμόμυλο αναδεικνύοντας αντικείμενα και συνθήκες της εποχής κατά την οποία αυτοί ήκμασαν, η εικόνα θα είναι εντυπωσιακή».

Εκδηλώσεις με διεθνή ακτινοβολία

Ο κ. Ατζαμόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η λειτουργία του ανεμόμυλου υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και με τη συνδρομή του Δήμου Μυκόνου θα προσφέρει την ευκαιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων στο εν λόγω σημείο με ιδιαίτερο πολιτιστικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα.

Επισημαίνεται δε, πως το πρόσφατο παρελθόν της Μυκόνου απέδειξε πως η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κυκλάδων (Υπουργείου Πολιτισμού) έχει επιτύχει σημαντικές παρουσίες που αναγνωρίστηκαν σε όλα τα έγκυρα και έγκριτα διεθνή μέσα.

Η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η έκθεση Vanity – Ιστορίες Κοσμημάτων που ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών των Κυκλάδων στη Μύκονο, την Πομπηία και την Κίνα, έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη. Η έκθεση «Sight» με τις 29 ανθρωπόμορφες εγκαταστάσεις από σίδηρο του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλι χάρισε στους επισκέπτες της Δήλου μία βιωματική εμπειρία σύγχρονης τέχνης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η παράσταση «Εκάβη» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, μια ελάχιστη συνεισφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νησιά του Αιγαίου, τοποθέτησε εκ νέου τη Μύκονο και τη Δήλο στο παγκόσμιο χάρτη πολιτισμού. Υπενθυμίζεται πως, ήταν η πρώτη παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου μετά από 2.000 χρόνια.

Επιπλέον, η μονόπρακτη όπερα «Ήρα» του διακεκριμένου συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, έμπνευση της Αλεξάνδρας Δήμου πάλι από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καθώς και η ανασκαφή στην περιοχή της Παραπορτιανής που ανέδειξε τον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας Μυκόνου, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να μας υποσχεθεί πως αυτή η συνεργασία θα επιφέρει.

Ο κύβος ερρίφθη

Οι εργασίες αποκατάστασης της αντένας του τελευταίου Ανεμόμυλου ξεκίνησαν χθες το πρωί. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο από την Αθήνα. Η επιμέλεια και η δαπάνη οργανώνεται και πραγματοποιείται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μυκόνου ΚΔΕΠΠΑΜ, η οποία εύχεται και προσβλέπει σε ουσιαστική χρήση του Μύλου για το καλό του τόπου αλλά και για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ουσιαστικής προβολής των μνημείων του.