Σημαντικές θεατρικές και μουσικές στιγμές στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου που κατάφερε και φέτος να ξεχωρίσει για την ποιότητα των εκδηλώσεών του

Σύντομη αλλά γενναία πολιτιστική ανάσα

Φωτογραφία - Μαρία Λαμπριάδου

Στο πλαίσιο ενός μικρού αλλά περιεκτικού πολιτιστικού προγράμματος αναπτύχθηκε ο φετινός «διάλογος» του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου με το ένθερμο κοινό του.

Από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου 2020, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είχαν τη χαρά να απολαύσουν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις αλλά και να βιώσουν την εμπειρία ενός μουσικού ταξιδιού συγκίνησης και γνήσιου πάθους με οδηγό τον μετρ του είδους, Σταύρο Ξαρχάκο.

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης στο σύντομο καθιερωμένο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την έκτη διοργάνωση και ευχήθηκε σύντομα «δει ξανά τα πρόσωπα των θεατών χωρίς μάσκες».  

Γέλιο και συγκίνηση

Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων άνοιξε με τη θεατρική παράσταση «Το Παγκάκι» Γκέλμαν, που μετά τον επιτυχημένο κύκλο της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, ανάμεσα στους σταθμούς της καλοκαιρινής περιοδείας της ήταν και το νησί της Σύρου, όπου παρουσιάστηκε δύο ημέρες νωρίτερα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το έργο του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν είναι μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων. Πικρό χιούμορ, ψευδαισθήσεις, χαμένες ελπίδες, οξύτητα στους διαλόγους και αριστουργηματικές ερμηνείες από τον Γιώργο Κιμούλη και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη αποτελούν τα δυνατά «χαρτιά» αυτού του διαχρονικού και επίκαιρη έργου που αποτέλεσε πραγματική απόλαυση για όσους βρέθηκαν στην πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου. Μία ιστορία που θέτει ένα βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Το Παγκάκι γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αλεξάντερ Γκέλμαν είναι από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς της Ρωσίας.

Στις 4 Αυγούστου 2020, παρουσιάστηκε στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου το θεατρικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες» από την Ομάδα Σημείο Μηδέν. Η μεσήλικη Γουίννι εγκλωβισμένη στη μοναξιά της, απαγγέλλει στίχους, μιλά αδιάκοπα, με αγωνία προσπαθεί να δώσει νόημα στη ζωή της, σχολαστικά συνεχίζει τις καθημερινές συνήθειες, σπαρακτικά φωνάζει και ελπίζει πως την ακούει ο Γουίλι. Το έργο είναι μια πραγματεία στο υπαρξιακό κενό την αγωνία και την απόγνωση. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Σάββας Στρούμπος και έπαιξαν η Ανέζα Παπαδοπούλου και η Έλλη Ιγγλίζ. Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της στο 6ο Φεστιβάλ Άνδρου, η Ανέζα Παπαδοπούλου, η «μάνα» της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλίας» επέστρεψε στο νησί, επτά χρόνια μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Εντόνως και εξόχως μαγικός Σταύρος Ξαρχάκος

Μοναδική στιγμή στη φετινή διοργάνωση αποτέλεσε η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν», που ενθουσίασε το κοινό του φεστιβάλ. Ο αγαπημένος συνθέτης και η ορχήστρα του, αποτελούμενη από τους: Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο), Βασίλη Δρογκάρη (ακορντεόν), Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργο Λιμάκη (κιθάρα), Αντώνη Τζίκα (κοντραμπάσο), Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά) και Δημήτρη Ρέππα (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά) παρουσίασαν για δύο βράδια ένα μουσικό ταξίδι με έργα του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη και Σταύρου Ξαρχάκου.

Αρμονικό σύνολο, καλοδουλεμένη ορχήστρα, όλοι σαν ένας, αγγελικές φωνές και ο μαέστρος αεικίνητος, απόλυτα κυρίαρχος και μοναδικός! Η συναυλία του Σαββάτου 8/8 μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του YouTube. 

H εκδήλωση ήταν ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου”.

«Κήπος» συνάντησης και διαπραγμάτευσης»

Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον θεατρικό «Κήπο» του Bruce Gooch, που προσπαθεί να θυμίσει στους θεατές την τεράστια δύναμη της αγάπης. Ο “Κήπος” είναι ανθηρός… αλλά κρύβει πολλά αγκάθια, όπως ακριβώς η ζωή, όπως συνήθως η αγάπη. «Στην “ξηρή” ζωή των δύο ηρώων, ο Κήπος είναι μία όαση» λέει εύστοχα ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Μυλωνάς. Το έργο βάζει τους ήρωες να εισχωρήσουν ο ένας στον άλλο και παρά τις αντιθέσεις τους να αγαπηθούν. Ο άξεστος Μπάρι και η ντελικάτη Λουίζ τελικά θα συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο. Εξαιρετικοί στους ρόλους τους ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη.

Πέραν του καθορισμένου προγράμματος, το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου και η Άνδρος Κοιν.Σ.Επ παρουσίασαν χθες το μουσικό παραμύθι με τις εξαιρετικές κριτικές και την τεράστια δισκογραφική και εκδοτική επιτυχία «ο Γαργαληστής» του  Δημήτρη Μασλάμ.

Δύο «μάγοι» ξεδίπλωσαν επί σκηνές του Ανοιχτού Θεάτρου Άνδρου την ιστορία ενός ληστή που κλέβει το γέλιο των ευτυχισμένων παιδιών ώστε να το μοιράσει σε παιδιά που το στερούνται!

Ο Δημήτρης Μπασλάμ μπασίστας του Θανάση Παπακωνσταντίνου το 2005 κυκλοφόρησε το Γαργαληστή και έκανε τη διαφορά στο χώρο του παραμυθιού! Το έμμετρο αυτό μουσικό παραμύθι με τις αφηγήσεις των Αντώνη Καφετζόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα στο ρόλο του Γαργαληστή και  με μοναδικές ερμηνείες από τους καλύτερους: Γ. Χαρούλη, Σ.Μάλαμα, Μ. Φριτζήλα, Φ. Σιώτα, Θ. Παπακωνσταντίνου, ήρθε για να μείνει…

Την μουσική παράσταση της Άνδρου πλαισιώνουν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο εξαιρετικός κιθαρίστας Γιάννης Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.