Νέα σύνθεση διοικητικού συμβουλίου για το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Εν χορδαίς και οργάνοις {Η μεγάλη του Μάρκου σχολή}”, απολογισμός δράσεων και μελλοντικοί στόχοι

«Σταδιακή μετεξέλιξη της Σχολής σε κόμβο μουσικού πολιτισμού»

  • Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2020 - 06:12

Γενική συνέλευση, για την παρουσίαση του απολογισμού δράσεων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Εν χορδαίς και οργάνοις – Η μεγάλη του Μάρκου σχολή”, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου, για την ανάδειξη της νέας σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου της μουσικής σχολής, παρουσιάστηκε στα μέλη της γενικής συνέλευσης ένας σύντομος απολογισμός, από τον κ. Στέλιο Νιώτη, δεδομένου, ότι ο επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου και ιθύνων νους για τη δημιουργία της σχολής, κ. Σταύρος Ξαρχάκος, δεν μπορούσε να βρίσκεται στο νησί.

Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

Υπενθυμίζεται, ότι η σύσταση του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου ήταν η εξής:

  • Πρόεδρος: Ξαρχάκος Σταύρος

  • Αντιπρόεδρος: Νιώτης Στυλιανός

  • Γενικός Γραμματέας: Πρωτοπρεσβύτερος Αλμπέσκου Φλαβιανός

  • Ταμίας: Ζάβρας Βρασίδας ου

  • Μέλος: Φουστάνος Γεώργιος

  • Α΄ Αναπληρωματικός: Νιώτης Εμμανουήλ

  • Β΄ Αναπληρωματικός: Σταυρίδη Γεωργία (Τζίνα)

Τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ήταν οι κ.κ. Πρέκας Κωνσταντίνος, Μαραγκός Ιωάννης (Ζαννής) και Στεφάνου Ευάγγελος.

Στη Σύρο, την 10/10/2020,  ημέρα Σάββατο και ώρα 17:00, στα γραφεία του σωματείου, επί της οδού Χίου & Πάρου, στην Ερμούπολη της Σύρου, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του σωματείου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ακόλουθο:

  • Πρόεδρος: Ξαρχάκος Σταύρος του Λεωνίδα

  • Αντιπρόεδρος: Νιώτης Στυλιανός του Ιωάννη

  • Γενικός Γραμματέας: Αλμπέσκου Φλαβιανός του Ιωάννη

  • Ταμίας: Ζάβρας Βρασίδας του Γεωργίου

  • Μέλος: Μητσιάς Εμμανουήλ του Μιλτιάδη

  • Α΄ Αναπληρωματικός: Νιώτης Εμμανουήλ του Ιωάννη

  • Β΄ Αναπληρωματικός: Τσούφης Αναστάσιος του Μιλτιάδη

Τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής παρέμειναν τα ίδια.

«Δημιουργία στη Σύρο διεθνούς πόλου πολιτιστικής έλξης»

Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Νιώτης, τόνισε, πως «διακατέχομαι από χαρά, συγκίνηση, αν όχι περηφάνια, που αντικαθιστώ σήμερα το Πρόεδρο, Μαέστρο και Δάσκαλο Σταύρο Ξαρχάκο στη Γενική Συνέλευση της «Μεγάλης του Μάρκου Σχολής». Του μη κερδοσκοπικού σωματείου που ιδρύθηκε σε ανταπόκριση της σκέψης του, όταν έκανε μια σχετική αναφορά σε μία εκδήλωση του Μουσικού Ομίλου Σύρου, που έγινε προς τιμή του το 2016».

Όπως σημείωσε ο κ. Νιώτης, «μου ζήτησε να μεταφέρω την αμέριστη αγάπη του και τη λύπη που, λόγω ειδικών συνθηκών, αδυνατεί να παρίσταται. Θεωρεί πως έχει τη χαρά, αλλά και ευθύνη να βρίσκεται στην θέση του Προέδρου του Δ.Σ. ο ίδιος. Όταν κανείς δεν πίστευε ότι ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο, σαν αυτό της Σχολής, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εμείς σε πείσμα των καιρών και μόνο χάρη στην αρωγή και την υποστήριξη όσων πίστεψαν στο πολιτιστικό αυτό «όραμα», όχι μόνο υλοποιήθηκε αλλά έκανε και τη διαφορά».

Απολογιστικά, ανέφερε, ότι «σε αυτό το τόσο μικρό χρονικό διάστημα δραστηριοποίησης της Σχολής, φαντάζει δυσανάλογα μεγάλη η απόδοση των όσων έγιναν. 125 μαθητές, 18 συναυλίες και πάνω από 15.000 θεατές που μας παρακολούθησαν, 3 σεμινάρια εκπαίδευσης, 200 αναφορές στα ΜΜΕ με ειδικά αφιερώματα, 30 συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, η δημιουργία μίας ειδικής αίθουσας ηχογράφησης πλήρως εξοπλισμένης, μίας πλούσιας φυσικής θεματικής βιβλιοθήκης, άνω των 45 εθελοντών,  ένα πλήθος ιδιωτών που στάθηκαν στο πλευρό μας,  άνω των 40 εταιρειών που μας στήριξαν και φυσικά η ευγενική και πολύτιμη υποστήριξη του Μέγα Δωρητή μας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον Πρόεδρο του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και τους συνεργάτες του, ως, και μεταξύ άλλων, των κυριών Μαρίας Γαϊτάνου – Εμπειρίκου, Ευγενίας Χατζηλία – Λύρα, των κ.κ Κομνηνού, Μαρτίνου, Γιώργου και Δημήτρη Προκοπίου, Σόλτα και άλλων».

Με στόχευση μόνο στο «αύριο», σύμφωνα με τον ίδιο, «σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα και πολλά από αυτά άμεσα υλοποιήσιμα. Απώτερο όραμα της Μεγάλης του Μάρκου Σχολής  είναι η σταδιακή μετεξέλιξη της Σχολής σε ένα κόμβο μουσικού πολιτισμού με την δημιουργία μίας υποδομής υποδειγματικών προδιαγραφών (ακουστικές τεχνολογίες αιχμής, υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, auditorium, δυνατότητα φιλοξενίας οικότροφων νέων μουσικών από την επικράτεια και διεθνώς), η οποία θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς με έμφαση στη βυζαντινή μουσική και στα λαϊκά όργανα και ακούσματα της πατρίδας μας με διττό στόχο: Αφενός, η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», να δημιουργήσει στην Σύρο αυτόν τον διεθνή πόλο πολιτιστικής έλξης συγκεντρώνοντας καλές πρακτικές, και διασυνδέοντας υπότροφους, μουσικά πανεπιστήμια και ευρύτερα την μουσική κοινότητα, και αφετέρου, με επίκεντρο την Σύρο να διασπείρει την Ελληνική μουσική, τις αξίες και το ήθος της, αποβλέποντας στη διατήρηση της αυθεντικότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του Αιγαίου και τη βιωματική και θεωρητική διδασκαλία της βυζαντινής, ρεμπέτικης και εν γένει λαϊκής μουσικής».

«Άλλωστε, η Σύρος, που έλκει δεσμούς με το ρεμπέτικο της σχολής του Πειραιά, με ορόσημο της τον Μάρκο Βαμβακάρη, αποτελεί τον ιδανικό τόπο να ανθίσει το όνειρο της πραγματικής σπουδής επάνω στον δρόμο του Όμηρου της λαϊκής μουσικής», υπογράμμισε ο κ. Νιώτης.

Εντούτοις, «όσο υψηλότεροι οι στόχοι τόσο δυσκολότερη η πραγματοποίηση τους. Και γι’ αυτή την πραγματοποίηση θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μέχρι τώρα υποστηρικτές θα συνεχίζουν να στέκονται δυναμικά στο πλάι μας», τόνισε.

Κλείνοντας, και εκπροσωπώντας την οικογένεια του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}, αποτελούμενη από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και τα Μέλη του, ο κ. Νιώτης απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους, όσοι συνέδραμαν και συνεχίζουν να συνδράμουν το έργο της Σχολής. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την τοπική κοινωνία που μοιράστηκε το όραμα μας, τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και τις οικογένειες τους που μας εμπιστεύτηκαν την τιμή να μεταλαμπαδεύσουμε την μουσική παράδοση του τόπου μας, τους εθελοντές που μας στήριξαν, την Εκκλησία, τις εταιρείες αλλά και τους ιδιώτες που πίστεψαν στο έργο μας. Παράλληλα επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Πρόεδρο του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και τους συνεργάτες του για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Η ευγενική και πολύτιμη δωρεά του μας έδωσε τα πρακτικά και τεχνικά εφόδια για να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε το έργο μας. Ειδική μνεία γίνεται στους Γιώργο και Άννα Νταλάρα για τις έμπρακτες παρεμβάσεις τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σίλια Κρίνου και στον Κώστα Πρέκα. Τέλος ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Φουστάνο, απερχόμενο μέλος του Δ.Σ., για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση του καθώς και τον απόντα, σήμερα, Βρασίδα Ζάβρα για την συμβολή του στο έργο μας, ως και τον απερχόμενο συνεργάτη μας  - δάσκαλο μουσικής - κ. Δημήτρη Μαραγκό για τη συνεργασία και τις γνώσεις που προσέφερε στους μαθητές της σχολής. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε στα εκλιπόντα μέλη του σωματείου μας  για την στήριξη και την αρωγή τους, κ. Γιώργο Κανάκη, κ. Γιώργο Μαυροσκότη, κα Τζίνα  Σταυρίδη. Θα ήταν παράλειψη όμως να μην ευχαριστήσουμε από καρδίας τη ψυχή της οργάνωσης και καρδιά του εγχειρήματος, Σταυρούλα Κοπανιτσάνου».