Ανάδειξη της διαχρονικά ενεργής παρουσίας του πρωτογενούς τομέα στο νησί της Σύρου

Δημιουργία Αγροτικού-Αλιευτικού Μουσείου στον Φοίνικα

Η παράδοση συναντά τον πολιτισμό μέσα από το νέο εγχείρημα της Κοινότητας Φοίνικα, οι ιδέες της οποίας διαδέχονται -το τελευταίο διάστημα- η μία την άλλη, προσανατολισμένες σε έναν κοινό στόχο: την αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής, ώστε να καταστεί κοιτίδα αξιόλογων πρωτοβουλιών που θα προσελκύσουν κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την οργάνωση και λειτουργία Παιδικής και Εφηβικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο γραφείο της Κοινότητας σε συνεργασία με την Ομάδα Ενηλίκων Αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ».

Παράλληλα, η Κοινότητα Φοίνικα θέτει τις βάσεις για τον σχεδιασμό μίας ακόμη δομής πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην «καρδιά» του χωριού, όπου θα αποτυπώνεται η ενεργή και ουσιαστική παρουσία του πρωτογενούς τομέα στον τόπο.

Ειδικότερα, τα μέλη της γνωμοδότησαν θετικά για τη δημιουργία ενός Αγροτικού-Αλιευτικού Μουσείου στην περιοχή, που θα στεγάσει αντικείμενα, μηχανήματα, εξοπλισμό και λοιπά τεκμήρια της αγροτικής και αλιευτικής δραστηριότητας της Σύρου. Η ιδέα προέρχεται από τον κ. Δημήτρη Ρούσσο, κάτοικο Φοίνικα, που στο παρελθόν είχε διατελέσει Δήμαρχος Ποσειδωνίας και Αντιδήμαρχος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επί θητείας Γιάννη Δεκαβάλλα. Η Κοινότητα Φοίνικα αποφάσισε ομόφωνα την αναζήτηση κάποιου δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου προς παραχώρηση για τη στέγαση του Μουσείου ώστε να διασωθούν τα τεκμήρια της αγροτικής και αλιευτικής παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Αναζήτηση δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου για τη στέγαση του Μουσείου

Ως η ιδανικότερη λύση φαντάζει η εξεύρεση στεγαζόμενου χώρου για την έκθεση των μικρότερων αντικειμένων, που θα διαθέτει επίσης υπαίθρια έκταση για τη συγκέντρωση αγροτικών οχημάτων ή/και αλιευτικών σκαφών, όπως η βάρκα που υπάρχει έξω από το κτίριο της Κοινότητας. Τα μέλη της καλούν τον κόσμο που ενδιαφέρεται να στηρίξει και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, για υποβολή σχετικών προτάσεων προς εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού. Από την άλλη, προτείνουν σε όσους έχουν στην κατοχή τους μικρότερα ή μεγαλύτερα αντικείμενα (οχήματα, τρακτέρ, φορτηγάκια μέχρι λεπίδες, πριόνια κ.α.), να τα προστατεύσουν από τη φθορά του χρόνου και να τα συντηρήσουν ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους για τις ανάγκες του Μουσείου.

«Κύριο μέλημά μας είναι να βρεθεί αρχικά ένας χώρος και να στηθεί ένα κανονικό μουσείο με επισκέπτες, είσοδο, πληροφορίες, ψηφιακό αρχείο, αλλά και αφηγήσεις ανθρώπων για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονταν παλιά», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοίνικα, Γιώργος Περρής. Από την πλευρά της, η Κοινότητα επιθυμεί να κάνει γνωστή την πρόθεσή της για τη δημιουργία ενός Αγροτικού και Αλιευτικού Μουσείου προκειμένου να κινητοποιήσει τόσο κατοίκους της περιοχής όσο και μέλη της Συριανής κοινωνίας γενικότερα που μπορούν να βοηθήσουν με τις ιδέες τους. «Καλούμε ιδιώτες να προτείνουν χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις και ανταποκρίνονται στα σχέδιά μας, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού αναζητούμε και δημόσιους χώρους, που είναι βέβαια ελάχιστοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόσκληση για τη συλλογή τεκμηρίων

Αμέσως μετά, θα δοθεί έμφαση στη συγκέντρωση αντικειμένων και οχημάτων, τα οποία θα παρουσιάζονται τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό (προαύλιο) χώρο του Μουσείου, συμβάλλοντας στην προβολή και τη διάδοση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

 «Γνωρίζουμε μέσα από συντοπίτες μας ότι υπάρχει αρκετό υλικό για να μπορέσει να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Ως εκ τούτου, είναι καλό να ενημερωθούν όσοι διαθέτουν εξοπλισμό για να τον διατηρήσουν σε καλή κατάσταση και να μας τον παραχωρήσουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προστασία των οχημάτων και των παλαιών σκαφών που θα μπορούσαν να εκτεθούν, προβλέπεται και η πιθανή εγκατάσταση σκέπαστρου αναλόγως των αναγκών του χώρου, όπου το έργο της Κοινότητας θα πάρει σάρκα και οστά.

«Με την πρότασή του, ο συντοπίτης μας Δημήτρης Ρούσσος μας έβαλε τη σπίθα για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα όσο μεγαλόπνοο ή δύσκολο κι αν φαίνεται, αλλά θέλουμε να το τρέξουμε και να το πραγματοποιήσουμε», επισημαίνει ο κ. Περρής.

Επιθυμία της Κοινότητας είναι η δημιουργία του Μουσείου στους κόλπους του Φοίνικα ή και του Βήσσα, περιοχής με αγροτική δραστηριότητα. «Ο πρωτογενής τομέας είναι ενεργός καθώς πολλές οικογένειες αγροτών συντηρούνται από αυτό, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αλιείς παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σύλλογος στο χωριό μας».