Τα κάλαντα της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων θα «τρυπώσουν» μέσω του διαδικτύου στις καρδιές των αναρίθμητων φίλων της

Αγαπημένη συνήθεια που ενώνει φωνές και ψυχές

Διαδικτυακά θα μας ευχηθούν φέτος «Καλά Χριστούγεννα» οι μικροί χορωδοί της Ορχήστρας των Κυκλάδων που παρά τα τείχη που η πανδημία έχει ορθώσει ανάμεσά μας, βρήκαν τον τρόπο για να γλυκάνουν και να φωτίσουν με τις μελωδικές φωνές τους τη γκρίζα καθημερινότητά μας.

Η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Νίκου Ρούσσου πρωταγωνιστεί κάθε χρόνια στην έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνοδεύοντας με τα τραγούδια τους την φωταγώγηση του μεγάλου και εντυπωσιακού δέντρου.

Λόγω της φετινής συγκυρίας και των μέτρων προστασίας για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, οι συμμετέχοντες δεν είχαν την ευκαιρία να καλωσορίσουν τη φετινή εορταστική περίοδο από τα σκαλιά του εμβληματικού Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης. Τα λαμπιόνια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του δήμου μας άναψε χωρίς την παρουσία κόσμου, χωρίς τραγούδια, χωρίς χαρούμενα παιδικά χαμόγελα. 

Ακύρωση της εκδήλωσης ΑΝΩ Χριστούγεννα

Η Παιδική Χορωδία σκόπευε να δώσει το στίγμα της στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», συμμετέχοντας στο εναρκτήριο βίντεο της εκδήλωσης. Τα παιδιά θα τραγουδούσαν τα Κάλαντα της Σύρου από την πλατεία Μιαούλη και συγκεκριμένα από το σημείο με το οποίο τα έχουμε ταυτίσει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δυστυχώς, η σκέψη αυτή δεν θα περάσει στην πράξη, καθώς η εκδήλωση «ΑΝΩ Χριστούγεννα 2020» δεν θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

«Η κατάσταση που ζούμε μας αναγκάζει να σας ανακοινώσουμε την ματαίωση της φετινής εκδήλωσης του «ΑΝΩ Χριστούγεννα 2020». Ένα κρούσμα covid στο εργασιακό περιβάλλον ενός εκ των μουσικών, που είναι βασικός συντελεστής της εκδήλωσης δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει ώστε να βρίσκεται στην μαγνητοσκόπηση. Μετά από την εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων, προκειμένου να μην ακυρώσουμε την εκδήλωση, δεν βρέθηκε άλλη δυνατή ημερομηνία μαγνητοσκόπησης της εκδήλωσης ή συνδυασμού εκκλησιαστικού οργάνου με άλλο όργανο».

Υπενθυμίζεται ότι η μαγνητοσκόπηση θα γινόταν στο νησί της Σύρου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Η επόμενη εκδήλωση του Φεστιβάλ ΑΝΩ προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2021.

Δημιουργία βίντεο με κάλαντα και ευχές

Μετά την ακύρωση της παραπάνω εκδήλωσης, η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων θα προσπαθήσει να έρθει με εναλλακτικό τρόπο πιο κοντά στο κοινό που τη θαυμάζει, την περιμένει και τη χειροκροτεί με θέρμη σε κάθε εμφάνισή της.

Χρησιμοποιώντας και η ίδια την τεχνολογία, θα τραγουδήσει και πάλι στους φίλους της τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα του νησιού που πλέον θα μπορούν να ταξιδέψουν παντού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου της χορωδίας, Νίκου Ρούσσου, τα μέλη έχουν αρχίσει ήδη να ηχογραφούν μόνα τους τα κάλαντα, αλλά και να ετοιμάζουν κάρτες με τις δικές τος χριστουγεννιάτικες ευχές. Το υλικό που θα αποσταλεί έως την προσεχή Παρασκευή, θα συγκεντρωθεί και θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός βίντεο που θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο λίγο πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Αφού ακυρώθηκε η βιντεοσκόπηση για το ΑΝΩ, θα κάνουμε το δικό μας βίντεο. Κάθε παιδί θα τραγουδήσει τα Κάλαντα και στη συνέχεια θα ενώσω όλα τα κανάλια ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύφωνο, πολύχρωμο και ολοκληρωμένο, όπως το έχουμε συνηθίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της χορωδίας.

Όπως τονίζει, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, οι συναντήσεις της χορωδίας βρίσκονται υποχρεωτικά στον πάγο. Τα μαθήματα της φετινής σεζόν ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη και ολοκληρώθηκαν πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown.

Μέχρι τότε, το σύνολο πραγματοποιούσε τις πρόβες του, χωρισμένο σε μικρότερα τμήματα. «Το κυρίως τμήμα της Χορωδίας που αποτελείται από 60 και 70 παιδιά έσπασε σε έξι διαφορετικά τμήματα. Οι πρόβες μας δεν θύμιζαν σε τίποτα παλαιότερες συναντήσεις μας. Αν έμπαινε κανείς στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, θα έβλεπε 12 με 16 παιδιά σκορπισμένα και με απόσταση δύο μέτρων το ένα καρεκλάκι από το άλλο», εξηγεί ο κ. Ρούσσος.

Κατά τη διάρκεια των προβών τηρούνταν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Οι χορωδοί εισέρχονταν στο χώρο με αντισηπτικά και μάσκες, τις οποίες έβγαζαν μόνο όταν τραγουδούσαν. Στο πλαίσιο αυτό, καταργήθηκαν και τα διαλείμματα προκειμένου το μέχρι πρότινος μάθημα 1,5 ώρας, να περιοριστεί στα 45 λεπτά. Έτσι, υπήρχε χρόνος για καθαρισμό της αίθουσας πριν από την υποδοχή του επόμενου τμήματος.

Εν αναμονή της επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, είναι δύσκολη η λειτουργία ενός χορωδιακού συνόλου υπό αυτές τις συνθήκες. «Η χορωδία είναι ομαδική προσπάθεια και δεν μπορείς να τη σπάσεις σε ομάδες των 10-15 παιδιών, εφόσον όμως η κατάσταση είναι γενική και υποχρεωτική, συμμορφωθήκαμε κι εμείς στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των υπουργείων».

Μέχρι να ευνοήσουν και πάλι οι συνθήκες, τα μέλη της χορωδίας δεν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους ούτε μέσω του διαδικτύου. «Η καθυστέρηση του ήχου, δηλαδή η αδυναμία συγχρονισμού δημιουργεί πρόβλημα σε μια ορχήστρα και μια χορωδία να παίξει την ίδια στιγμή. Από την πλευρά μας, στέλνουμε κάθε εβδομάδα την ανακοίνωσή μας, ενημερώνουμε γονείς και παιδιά για τις εξελίξεις και στέλνουμε στους συμμετέχοντες ηχητικά για να κρατούν την επαφή τους με τα τραγούδια».

Η χορωδία αριθμεί σήμερα γύρω στα 85 παιδιά, αριθμός ο οποίος παραμένει στάσιμος, καθώς η κατάσταση δεν δόθηκε χρόνος για νέες εγγραφές.