Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία κάθε 21 του μήνα

  • Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:12

Στις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της εμβληματικής επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης συμμετέχουν πολλά μουσεία των Κυκλάδων, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο στο κοινό, στις 21 των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη δράση λαμβάνουν μέρος: το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Συλλογή Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και εικόνων Αγίας Τριάδας Πύργου Θήρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου συνεχίζεται για όλο τον Σεπτέμβριο η περιοδική έκθεση «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται» με θέμα την θέση των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821 για την ελευθερία των Ελλήνων. Στον πατρογονικό τόπο της Μαντώς Μαυρογένους αναδεικνύονται πτυχές του προεπαναστατικού πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, με νύξη στις πολιτισμικές συνιστώσες που επηρέασαν την οπτική των κυκλαδιτών για τον αγώνα, ύστερα από μακρά περίοδο λατινοκρατίας και με την παρουσίαση του τρόπου ζωής μέσα από νέα ευρήματα από τη μεταβυζαντινή Μύκονο. Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος των κυκλαδικών αρχαιοτήτων στην αυτοσυνειδησία του ελληνικού έθνους και η σύνδεση με το αρχαίο παρελθόν του τόπου που αξιοποιήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές και δασκάλους του γένους για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και αυτονομίας του γένους, αλλά και η μέριμνα που ελήφθη για τις αρχαιότητες στα χρόνια του αγώνα και αμέσως μετά από αυτόν. Τέλος προβάλλεται η προσωπικότητα της Μαντώς καθώς και άλλων κυκλαδιτών αγωνιστών που έδρασαν μέσα στις φλόγες του πολέμου, τεκμήρια του ναυτικού κυρίως αγώνα στον οποίο επιδόθηκαν, καθώς και τα τεκμήρια της θρησκευτικής πίστης που τους εμψύχωνε. Η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη (ίδιοι πόροι και Δήμος Μυκόνου), και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τοπικών συλλόγων καθώς και της Εκκλησίας που δάνεισαν υλικό ώστε να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν εναργέστερα η παρουσία των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821.

Λοιπές δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προγραμματίσει κι άλλες δράσεις μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο δικός τους ρόλος την περίοδο την Επανάστασης.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αμοργού σχεδιάζει τη συγγραφή παιδικού βιβλίου – εικονογραφημένου παραμυθιού για την Αμοργό της Επαναστατικής περιόδου του 1821, με πρώτιστο μέλημα να μάθουν τα παιδιά μας την σπουδαία ιστορία του τόπου μας. Τι επιπτώσεις είχε η πειρατεία στην Αμοργό; Ποιοι ήταν οι Αμοργιανοί Αγωνιστές και ποιος ο ρόλος τους στην Ελληνική Επανάσταση; Πώς το Μοναστήρι προστάτευσε το νησί; Τι το μαγικό είχε εκείνο το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον τόπο μας; Όλη η ιστορία του νησιού μας, ιδωμένη με ευαισθησία και φαντασία.

Στις δράσεις του, περιλαμβάνεται επίσης μια πολυτελής ιστορική έκδοση που θα τονίσει τη δράση της Αμοργού στο ιστορικό περιβάλλον του 1821.Με πυρήνα τα επαναστατικά χρόνια, καλύπτει ακόμα πολλές χρονικές περιόδους και διάφορες πτυχές της ιστορίας του τόπου, με σαφείς αναφορές στο εμβληματικό Ελληνικό Σχολείο - Γυμνάσιο, τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, τους ηρωικούς αγωνιστές και διδασκάλους κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, συνοδευόμενη από αδημοσίευτο υλικό από τη Δημοτική Αρχειακή Συλλογή. Συγκεκριμένα, τα κυρίως κεφάλαια είναι τα εξής: 1) Λατινοκρατία (1207-1537), 2) Τουρκοκρατία (1537-1821), 3) Ελληνική Επανάσταση - Οι Αμοργιανοί στον Αγώνα (1821-1827), 4) Η Ανεξαρτησία, 5) Πρόσφυγες στην Αμοργό , 6) Πειρατεία στην Αμοργό και 7) Η παιδεία.