“Γειά σου Μάρκο από τη Σύρα”

Στην πλατεία Παπάγου, στο λιμάνι της Ερμούπολης, ο ανδριάντας του Μάρκου Βαμβακάρη, έστεκε υπομονετικά από την προηγούμενη εβδομάδα περιμένοντας να ξεσκεπαστεί και να αντικρίσει ξανά το νησί που τόσο αγάπησε αλλά και τους κατοίκους του που τόσο τον αγάπησαν. Σε μια μικρή -σε σχέση με το μέγεθος του Μάρκου- εκδήλωση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και δώρισε στο νησί ο γιος του Μάρκου, Βασίλης Βαμβακάρης.

Πλήθος κατοίκων αλλά και εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν αυτήν την ημέρα και να αποδώσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συριανό μουσικό που έκανε γνωστή τη Σύρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τιμώντας τον σπουδαίο Συριανό

Ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης άνοιξε την εκδήλωση εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός: “Με μια ενέργεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας, ο Μάρκος  Βαμβακάρης έλαβε τη θέση που του αρμόζει, να καλωσορίζει μαζί με το μπουζούκι του τα πλοία που έρχονται” Ο Μάρκος ανήκει σε όλη τη Σύρο, συμπλήρωσε ο δήμαρχος, και όλοι καμαρώνουμε για το έργο και την προσωπικότητά του.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο κος Μεσσάρης ο οποίος αφού μίλησε κι εκείνος για τη ζωή και την αξία του έργου του Μάρκου, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Βασίλη Βαμβακάρη η οποία έγινε με αφορμή την αγάπη του κου Βαμβακάρη για τα παιδιά της Σύρου και την προσφορά του για την κατασκευή του Βαμβακάρειου γυμνασίου και λυκείου. “Οι Φρερ μας έμαθαν πέντε γράμματα κι εγώ το ανταποδίδω” είχε πει τότε ο μεγάλος δωρητής του σχολείου στον κ. Μεσσάρη, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση “Ο Μάρκος μας ενώνει”.

“Από καρδιάς”

Ο λόγος του Βασίλη Βαμβακάρη που ακολούθησε, ήταν συγκινητικός και μέσα από την καρδιά του όπως είπε. “Είναι μεγάλη τιμή που καταφέραμε να στήσουμε το άγαλμα του Μάρκου μας και σας ευχαριστώ όλους. Είναι μεγάλη μέρα για τη Σύρο μας, για τον Μάρκο μας και για την οικογένειά μας. Ο Μάρκος μας δεν ήταν μόνο ο πατριάρχης του ρεμπέτικου αλλά και θεμελιωτής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.  Η αξία του ήταν μεγάλη και γι’ αυτό μου αρέσει που τον αποκαλούμε “ο Μάρκος μας”. Είμαι ευτυχής που ζω αυτήν τη στιγμή και όσο μου χαρίζει ο Θεός χρόνια, θα κάνω ό,τι μπορώ για τη Σύρα μας. Ουσιαστικά δεν τα κάνω εγώ όλα αυτά, ο Μάρκος τα κάνει. Ο αξέχαστος και ταλαιπωρημένος Μάρκος που είναι όμως νούμερο ένα παντού και είχε πάντα μέσα στην καρδιά του τη Σύρα του”.  Ο ειλικρινής και φορτισμένος συναισθηματικά λόγος του, καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο ενώ αμέσως μετά, μαζί με τον τέως και τον νυν δήμαρχο, αποκάλυψαν τον ανδριάντα του Μάρκου. Με μια αυθόρμητη και ειλικρινή κίνηση, ο Βασίλης Βαμβακάρης, άπλωσε το χέρι του και χάιδεψε το άγαλμα του πατέρα του, σκορπώντας συγκίνηση σε όλους όσους παρευρίσκονταν.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα παιδιά της μεγάλης του Μάρκου σχολής “Εν χορδαίς και οργάνοις” να τραγουδούν μαζί με το κοινό δύο από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μάρκου, “Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά” και  “Φραγκοσυριανή”.

“Εγώ είμαι η ζωντανή ιστορία της φτώχειας”

Νωρίς το πρωί και πριν την εκδήλωση, ο Βασίλης Βαμβακάρης συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειά του, είχε παραστεί στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη του πατέρα του, στο καθολικό κοιμητήριο.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ και ξεναγήθηκε στους χώρους που κατασκευάστηκαν με δική του χορηγία. Συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και παιδιά, έδωσε συμβουλές ζωής και αφηγήθηκε ιστορίες από τα δύσκολα χρόνια στα καράβια. “ Να έχετε ιδανικά και φιλοδοξίες. Ειδικά τα φτωχά παιδιά που πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. Ο δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανυπολόγιστες. Εγώ είμαι η ζωντανή ιστορία της φτώχειας αλλά δείτε που έφτασα”  είπε εμψυχώνοντας τα παιδιά που τον άκουγαν με προσοχή. Συμβούλευσε τους μαθητές να διαβάζουν και αναφερόμενος στη φοίτησή του στη σχολή του Αγίου Παύλου στον Πειραιά, είπε πως ο Μάρκος παρόλο που ήταν αγράμματος, θέλησε να δώσει σωστή μόρφωση στα παιδιά του.

Ο Μάρκος όλων

Το Σάββατο 19 Ιουνίου ήταν μια μεγάλη ημέρα για τη Σύρο. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη σηματοδοτούν την αρχή μιας εποχής που το νησί αρχίζει να αναγνωρίζει και να τιμά τους ανθρώπους που το ανέδειξαν και το τίμησαν με τη ζωή και το έργο τους. Όπως είπε ο ηγούμενος αδερφός Μάριος Καπέλλας στην ομιλία του, στην πλατεία Παπάγου, “ο Μάρκος υπήρξε αρχικά παρεξηγημένος και από την κοινωνία  και από την εκκλησία και από την πολιτεία. Απ’ όλους τους μεγάλους δημιουργούς όμως, μόνο αυτόν αποκαλούμε πια με το μικρό του. Κι αυτό λέει πολλά”.