Σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής στη Σύρο

  • Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022 - 06:16

Τα σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής στη Σύρο ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2016. Η πρώτη διοργάνωση έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ στα επόμενα χρόνια τη διοργάνωση ανέλαβαν με τη σειρά τους διάφοροι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο  Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της παράδοσης" και διάφορες άλλες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Φέτος, τα σεμινάρια θα διεξαχθούν από τις 16 μέχρι και τις 18 Σεπτέμβρη υπό τον τίτλο: «Από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη & τα νησιά του Αιγαίου: Ένα μουσικό ταξίδι»

Εξερευνώντας την παραδοσιακή μουσική

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων στη Σύρο, σε ένα τόσο μουσικά φορτισμένο περιβάλλον από τη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη, μαζεύονται μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού  για να μελετήσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τη νησιώτικη όσο  κι όλες  τις υπόλοιπες μουσικές καταβολές που προέρχονται από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι και τις υπόλοιπες περιοχές της στεριανής Ελλάδας. Όλες μαζί, οι ρίζες αυτές, διαμόρφωσαν το μουσικό περιβάλλον πριν ακριβώς από την εμφάνιση του Μάρκου Βαμβακάρη, παρουσία που οριοθέτησε το μετέπειτα ρεμπέτικο, αστικό, λαΐκό και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Φέτος, στα σεμινάρια  θα διδάξουν κ Καίτη Κουλλιά παραδοσιακό τραγούδι, ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και στα μουσικά σύνολα μαζί με  τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και το λαούτο και τον Βαγγέλη Πασχαλίδη στο σαντούρι. Θα εξερευνήσουν και θα προσεγγίσουν μουσικά και διδακτικά, το προγενέστερο του ρεμπέτικου μουσικό ιδίωμα. Αυτό αφορά τόσο τη νησιωτική ζυγιά, βιολί- λαούτο, όσο και το Σμυρνέικο σαντουρο-βιόλι(ζυγιά βιολί-σαντούρι), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να βιώσουν και να πράξουν μέσα στην προφορική μουσική μας παράδοση, με το λειτουργικότερο τρόπο, παίζοντας, τραγουδώντας, συνοδεύοντας άλλους μουσικούς, συμμαθητές ,συναδέλφους, φίλους,  τόσο στα στενά της Σύρας όσο και σε συναυλιακούς χώρους του νησιού σε ένα τριήμερο γεμάτο μουσική,  δράση, παίξιμο, τραγούδι, χορό, συμμετοχή, πειραματισμούς, μοίρασμα αλλά και μελέτη, προσπάθεια για αυτοβελτίωση, συνύπαρξη και τελικά αυτογνωσία.

Ένα σεμινάριο με ηχηρά ονόματα

Την πρώτη χρονιά των σεμιναρίων, σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική δίδαξαν ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Βασίλης Σμάνης και ο Βαγγέλης Πασχαλίδης. Μέσα στα επόμενα χρόνια, από τη Σύρο και τα σεμινάρια, πέρασαν και  δίδαξαν μεταξύ άλλων ο αείμνηστος τραγουδιστής από την Μυτιλήνη Σόλωνας Λέκκας, ένας από τους τελευταίους που γνώριζαν την φωνητική τέχνη των παραδοσιακών τραγουδιών της Μυτιλήνης και του αμανέ, η Καίτη Κουλλιά από την Κάλυμνο που θα είναι και στο φετινό σεμινάριο με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του νησιώτικου τραγουδιού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου συνεχίστρια του έργου της Δόμνας Σαμίου και καθηγήτρια του μεταπτυχιακού «Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  του ΕΚΠΑ, ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος του οργάνου στην Ελλάδα, καθηγητής Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οΧρήστος Τσιαμούλης πολυοργανίστας μουσικός και τραγουδιστής, δεξιοτέχνης του ουτιού, μελετητής της θεωρίας της παραδοσιακής μουσικής και γνωστός από το σχήμα “Δυνάμεις του Αιγαίου”, ο Βασίλης Κασούρας στο ούτι και το λαγούτο που θα είναι και φέτος,επίσης πολυγραφότατος δάσκαλος και συνθέτης και ο Στέφανος Δορμπαράκης δεξιοτέχνης του κανονιού (κανονάκι) ενός οργάνου εξέλιξης του μονόχορδου του Πυθαγόρα και των θεωριών του περί μουσικής.

Τρεις βασικές μουσικές κατευθύνσεις

Το φετινό σεμινάριο θα έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη θα αφορά στην εκτέλεση του οργάνου: μελέτη ρεπερτορίου, ασκήσεων τεχνικής σε μελωδία και ρυθμό, ύφος και αυτοσχεδιασμό, συμμετοχή στην ορχήστρα ως σολίστας, είτε με λαούτο, είτε με σαντούρι ,είτε με βιολί ή τελικά και με άλλο όργανο(κανονάκι, ούτι, κλαρίνο, νέυ, ακκορντεόν,ταμπουρά, μαντολίνο κ.ά.).Η δεύτερη επικεντρώνεται στη μουσική συνοδεία, τη ρυθμική και μελωδική επικοινωνία μεταξύ των μουσικών, την ανταλλαγή ιδεών , την ομαδική έκφραση, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή σε ορχήστρα σαν συνοδευτικό ή σολιστικό όργανο ενώ η τρίτη είναι αφιερωμένη στο τραγούδι: ύφος, έκφραση και συμμετοχή σε ορχήστρα ως τραγουδιστής, είτε ως τραγουδιστής-οργανοπαίκτης ταυτόχρονα.

Από το χθες στο σήμερα

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει τη μουσική του διαδρομή με τραγούδια και σκοπούς από την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη συνεχίζοντας στα παράλια της Μικράς Ασίας, στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θα εξεταστεί η τεχνική των οργάνων και το ρεπερτόριο κομματιών, κάνοντας συγχρόνως θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στους ρυθμούς, την αρμονική συνοδεία και τους ήχους. Ειδικά στη θεωρία θα χρησιμοποιηθούν τα ονόματα των Βυζαντινών Ήχων, των Ανατολικών Μακάμ και των Ρεμπέτικων Δρόμων. Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν συγκερασμένα και ασυγκέραστα όργανα ανεξαρτήτως επιπέδου.

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

Παρασκευή 16/09 5μμ-9μμ, Σάββατο 17/09 10πμ-2μμ, Κυριακή 18/09 12μμ-2μμ και 5μμ -8μμ.

(Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα)