Η ταινία της Ελιάνας Αμπραβανέλ είναι αφιερωμένη στους συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλης εποχής

Το ντοκιμαντέρ “Mykonian Pastoral” παρουσιάζει μία άλλη πλευρά της Μυκόνου

  • Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Το ντοκιμαντέρ της Ελιάνα Αμπραβανέλ, «Mykonian Pastoral» που είναι αφιερωμένο στους αγρότες της περιοχής Μαού της Μυκόνου, επανέρχεται μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Η ταινία που απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, καθώς και το βραβείο φωτογραφίας (Ζωή Μαντά) στο 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest (2023), αναδεικνύει μία διαφορετική εικόνα ενός τουριστικά αναπτυσσόμενου νησιού.

Η προβολή του «Mykonian Pastoral», έγινε χθες στο κτήριο του ΠΙΟ στην Αθήνα.

Οι αγρότες μίας άλλης εποχής

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου, με τίτλο «Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ», στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε χθες, παρουσία της σκηνοθέτριας, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mykonian Pastoral»,

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της Μυκόνου, προβάλλοντας τους συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλης εποχής, που επιβιώνουν στη Μαού, τη μοναδική αγροτική περιοχή στο νησί των Ανέμων.

Η ταινία συνάντησε κάποιους από τους αυθεντικούς Μυκονιάτες, οι οποίοι ως οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει.

Η ταινία του 2022, διάρκειας μίας ώρας, απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους καθώς και το Βραβείο Φωτογραφίας (Ζωή Μαντά) στο 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest (2023).

«Μία κιβωτός του Νώε»

Σύμφωνα με την σκηνοθέτρια Ελινάνα Αμπραβανέλ, η ταινία διαπραγματεύεται μία άλλη μορφή της Μυκόνου, μία μορφή η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από τη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει «η περιοχή Μαού, είναι «μια κιβωτός του Νώε», όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν καταφύγιο μαζί με τα ζωντανά τους, από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει. Συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλη εποχής, αυτοί και τα ζωντανά τους μας προσκαλούν σε ένα πιο απλό και πιο αργό κόσμο, όπου ακόμα και η πιο άχαρη δουλειά φαντάζει μεγαλειώδης και πολύτιμη».

Το ντοκιμαντέρ προβάλει τον Δημητράκη, τον Γιάννη, τον Τζώρτζη, τη Ζαμπέτα και τη Λίζα, όπου μέσα από εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, ζουν και εργάζονται στη Μύκονο. Βλέπουμε ένα γαϊδουράκι στην άκρη του δρόμου περιμένει έναν άνδρα που μαζεύει με τα χέρια του αλάτι. Μία γυναίκα ταΐζει τις κότες που έχει στο κοτέτσι της, ενώ ένας γείτονάς του δίνει σανό στις αγελάδες τους και ένας νεαρός κατευθύνει τα πρόβατά του στα καταπράσινα λιβάδια της περιοχής. «Εικόνες που δύσκολα κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο κοσμοπολίτικο νησί τη Μύκονο αλλά αυτή είναι η αλήθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι στενοί δεσμοί της με τη Μύκονο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ αν και δεν γεννήθηκε στο νησί, χαρακτηρίζει τον εαυτό της «εξ επιλογής Μυκονιάτισσα» καθώς, όπως τονίζει είναι ένας τόπος τον οποίο διάλεξε για να ζει, από την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκε, την εποχή της εφηβείας της.

Η Ελιάνα Αμπραβανέλ είναι σκηνοθέτης και εικαστικός. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει μεταξύ Αθήνας, Μυκόνου και Τελ Αβίβ. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στα Οικονομικά και την Ιστορία στην Ελλάδα και την Αγγλία, επέστρεψε στα θρανία, αποφοιτώντας από το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του New York College το 2009.

Συντελεστές: Διεύθυνση φωτογραφίας-Ζωή Μαντά, μοντάζ-Δημήτρης Πεπονής, μουσική-Ακίνδυνος Κουτσουράς, ηχητικός σχεδιασμός και μίξη ήχου-Λέανδρος Ντούνης, Executive producer-Δέσποινα Παυλάκη, σενάριο, σκηνοθεσία και Παραγωγή-Ελιάνα Αμπραβανέλ.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

Το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποστηρίζει τη διάσωση και  ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον.
Το έργο  του ιδρύματος υλοποιείται μέσω του δικτύου θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, του ιστορικού αρχείου, της βιβλιοθήκης του ιδρύματος, του ερευνητικού έργου, των εκδόσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των  πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Τα θεματικά μουσεία υποδέχονται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ απασχολούν, ως προσωπικό, μέλη της τοπικής κοινωνίας. Μέσω των μουσείων, το ΠΙΟΠ δημιουργεί ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια. Για τη δημιουργία και λειτουργία των μουσείων, το ΠΙΟΠ συνεργάζεται αποτελεσματικά με το υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευρύ δίκτυο ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βάσει του καταστατικού του, οι λειτουργικές του δαπάνες, περιλαμβανομένων και αυτών για τα Μουσεία, καλύπτονται από την τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, για ορισμένα έργα, το ΠΙΟΠ επιδιώκει τη συγχρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ίδρυμα έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδεικτική είναι η συνεργασία που έχει δημιουργήσει με το μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, μέσω της οποίας έχουν διεξαχθεί δεκάδες εκδηλώσεις.