Το παλιό σχολείο της Σικίνου μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο μουσείο

Δημιουργία ενός ζωντανού χώρου πολιτισμού

Βασίλης Μαράκης: "Το νέο μουσείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, μετά την Επισκοπή, για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού"

Τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου πολιτισμού και συγκεκριμένα ενός σύγχρονου μουσείου, μπήκαν στη Σίκινο.

Ο λόγος για την ανακατασκευή του κτηρίου που στέγαζε το παλαιό σχολείο του νησιού, οι εργασίες του οποίου άρχισαν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Βασίλη Μαράκη στην "Κοινή Γνώμη", πρόκειται, μετά τον ναό της Επισκοπής, για το δεύτερο σημαντικότερο έργο του νησιού, καθώς ο στόχος είναι στο νέο μουσείο να εγκατασταθεί η Νεικώ, μοναδική γυναικεία ταφική επιγραφή της αρχαιότητας που ανακαλύφθηκε στο νησί, όπως και πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα της Σικίνου.

Ένα νέο μουσείο "γεννιέται"

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το όραμα της Δημοτικής Αρχής, για τη δημιουργία μουσείου στη Σίκινο, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στο παλιό σχολείο, το οποίο θα στεγάσει τη Νεικώ και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού.

Πρόκειται για τη δημιουργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο δήμαρχος, κ. Μαράκης, ενός ζωντανού χώρου πολιτισμού, ο οποίος θα μπορεί υποδεχθεί τη Νεικώ, τη μοναδική γυναικεία ταφική επιγραφή της αρχαιότητας που ανακαλύφθηκε στο νησί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Μαράκης "πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για τη Δημοτική Αρχή, όσο και για το νησί, το οποίο διεκδικούσαμε επί πολλά χρόνια. Οι εργασίες του άρχισαν τη χειμερινή περίοδο, θα γίνει μία μικρή διακοπή λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και θα συνεχίσουν από τον Σεπτέμβριο. Ετοιμάζουμε τον χώρο υποδοχής, ένα νέο μουσείο, ώστε να φέρουμε στο νησί τη Νεικώ, στον χώρο καταγωγής της δηλαδή. Είναι κάτι το πολύ σημαντικό για εμάς".

Μάλιστα, ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως "ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των εργασιών, με βάσει τις προβλεπόμενες μελέτες. Πρόκειται για μια σειρά σημαντικών τεχνικών επεμβάσεων, που δημιουργούν τα θεμέλια για την αναγέννηση του χώρου", υπογραμμίζοντας ότι "μέχρι και σήμερα έχουν γίνει εργασίες, όπως η αφαίρεση των παλιών οροφών του κτηρίου, η απομάκρυνση όλων των σοβάδων, η κατεδάφιση των παλιών δαπέδων, η απομάκρυνση των φθαρτών υλικών από τα υπόγεια, τα οποία αποκαλύφθηκαν και αναδεικνύονται για πρώτη φορά. Ο χώρος πλέον "αναπνέει" και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα του αποστολή. Το παλιό σχολείο μεταμορφώνεται με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του ταυτότητα, αλλά και με γνώμονα τη λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση ως μουσειακού χώρου".

Στην ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες, σημείωσε ότι "το συγκεκριμένο που είναι ενταγμένο σε ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακό, σε συνεργασία με την εταιρία Κτηριακών και Υποδομών (ΚΤΥΡ) και βρισκόμαστε σε τροχιά υλοποίησης", υπογράμμισε, κάνοντας γνωστό ότι η δεύτερη φάση του έργου θα ξεκινήσει δυναμικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου.

"Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου, φιλόξενου και επιστημονικά τεκμηριωμένου μουσειακού χώρου, που θα τιμά το παρελθόν και θα εμπνέει το μέλλον. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες του προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. Δεν γνωρίζω εάν έχουμε και τα εγκαίνια του μουσείου, όμως καλώς των πραγμάτων, σε ένα χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες. Αγωνιζόμαστε να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα μας, ώστε πέρα από την Επισκοπή, το εκκλησάκι του Ελύτη και τους παραδοσιακούς οικισμούς να έχουμε και έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού", είπε, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να παραμείνουν ενεργοί και αισιόδοξοι, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτού του "ονείρου".

"Σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του νησιού"

Όπως είπε ο κ. Μαράκης "το νέο μουσείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, μετά την Επισκοπή, για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Σικίνου. Η παρουσία της Νεικώς, της επιτύμβιας στήλης της νεαρής γυναίκας από τα ελληνιστικά χρόνια, δίνει στο έργο ιστορική βαρύτητα. Μαζί της, θα φιλοξενηθούν και άλλα σημαντικά ευρήματα από το νησί, φωτίζοντας πτυχές της καθημερινής ζωής, της τέχνης και της λατρείας των αρχαίων Σικινιτών".

Συνεχίζοντας επί του θέματος, συμπλήρωσε ότι "η Νεικώ εντοπίστηκε μετά την αναστήλωση της Επισκοπής, το σήμα κατατεθέν για τη Σίκινο, το 2018 κατά τη διάρκεια του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής Σικίνου, που τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra για το 2022. Πρόκειται για εντυπωσιακό ηρώον, το οποίο αργότερα κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους μετατράπηκε σε εκκλησία. Στο εσωτερικό λοιπόν του κτηρίου βρέθηκε ο κρυμμένος ασύλληπτος τάφος της Νεικώς, 2.000 ετών, που είναι η "ψυχή" και η ταυτότητα του μνημείου της Επισκοπής. Το συγκριμένο είχε φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης".

Ο δήμαρχος Σικίνου δήλωσε ότι "η διαμόρφωση του νέου μας μουσείου, θα αποτελέσει το χώρο υποδοχής και φιλοξενίας της Νεικώ, που επιβάλλεται να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής της", ενώ έκανε γνωστό, κλείνοντας, ότι "η Επισκοπή, όσο και η Νεικώ έχουν ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας, καθώς το 2024 μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δρ, Δημήτρη Αθανασούλη, ταξίδεψαν και στο Λονδίνο και παρουσιάστηκαν στη χειμερινή διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας".

Ετικέτες: