Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Δήμου Μόρφου στη Σύρο

“Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς”

Η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Μόρφου με τίτλο “Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς” της επί 39 χρόνια κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”.

Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τα μνημεία της τουρκοκρατούμενης περιοχής της Μόρφου και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της πολιτισμένης Ευρώπης, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της κατοχικής Τουρκίας και να επιτραπεί η άμεση συντήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου.

Βεβήλωση των εκκλησιαστικών μνημείων

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τη βεβήλωση και τη λεηλασία των εκκλησιών και των κοιμητηρίων στις 23 κατεχόμενες κοινότητες του μορφίτικου κάμπου. Εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία, μεταξύ αυτών και ευαγγέλια με πολύτιμα αργυρεπίχρυσα καλύμματα, καθώς και η επίπλωση των ναών κλάπηκαν και όσα δεν καταστράφηκαν, πωλήθηκαν στο εξωτερικό. Επιπλέον, σημαντικές τοιχογραφίες που κοσμούσαν τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου έχουν αποτοιχιστεί ή καταστραφεί.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δύο δήμων, οι οποίοι υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης στις αρχές του 1994. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει από κοινού πλήθος εκδηλώσεων, ενώ αντιπροσωπεία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρευρίσκεται ετησίως στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Μόρφου στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Παράλληλα, επιβράβευσε τις προσπάθειες που καταβάλλει επί σειρά ετών ο Δήμος Μόρφου, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη, αλλά και τον πόθο των κατοίκων για επαναπατρισμό σε μία ενιαία και ελεύθερη Κύπρο.

Καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας ο οποίος μίλησε για τους σκοπούς της έκθεσης, η οποία επιχειρεί μία ιστορική παλινδρόμηση και ένα “ταξίδι” αυτογνωσίας.

Μέσα από τα φωτογραφικά έργα, φανερώνεται η προσπάθεια των Τούρκων κατακτητών να εξαλείψουν από προσώπου γης καθετί το χριστιανικό, εξευτελίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χριστιανική θρησκεία και καταπατώντας το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Όπως υπογράμμισε, οι κάτοικοι δεν θα παύσουν να “διεκδικούν την επιστροφή τους στη ρίζα τους, στην πόλη των Αγίων, των Μαρτύρων και των Ηρώων ως αφέντες και νοικοκύρηδες και όχι σαν επισκέπτες”.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου, ενώ μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο, στο πλαίσιο των ισχυρών αυτοδιοικητικών δεσμών που συνδέουν το Αιγαίο και την Κύπρο.

Ετικέτες: