Φωτογραφική έκθεση Δημητρίου Χαρισιάδη στη Σίφνο

"Μοναδικές αποτυπώσεις μιας άλλης Ελλάδας"

Φωτογραφικά έργα από την αναδρομική έκθεση του Δημητρίου Χαρισιάδη με τίτλο “Μοναδικές Αποτυπώσεις μιας άλλης Ελλάδας”, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2009, φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”.

Οι φωτογραφίες επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά τοπία και θερινές δραστηριότητες της ελληνικής υπαίθρου, με το μοναδικό τρόπο που ο σημαντικός αυτός φωτογράφος τα αποτύπωσε.

Το Μουσείο Μπενάκη, είχε την τύχη να συμπεριλάβει στις συλλογές του το 1997, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της ελληνικής φωτογραφίας. Το αρχείο του Δημητρίου Χαρισιάδη, ο οποίος διατηρούσε στην Αθήνα για τέσσερις περίπου δεκαετίες (1948-1984) το ομώνυμο φωτογραφικό πρακτορείο.

Το Φεβρουάριο του 2009 οργανώθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Ιδρύματος μεγάλη αναδρομική παρουσίαση του έργου του, από την οποία επιλέχθηκαν οι εικόνες της παρούσας έκθεσης.

Η επιλογή είναι βασισμένη στα θέματα που ο ίδιος ενέταξε ως “καλλιτεχνικά” στο ογκώδες και πολυποίκιλο αρχείο του και διατρέχουν χρονικά τις δεκαετίες 1930-1970. Πρόκειται για ομαντικές αποτυπώσεις της περιόδου του μεσοπολέμου, θαλασσινά τοπία, νησιωτική αρχιτεκτονική, αρχαιότητες, αγροτικές δραστηριότητες του θέρους, καρνάγια και ναυπηγεία, καθώς και οι άνθρωποι στη διάρκεια της θερινής τους ραστώνης, είναι τα θέματα που αποτελούν τον κορμό της έκθεσης.

Η έκθεση η οποία ξεχωρίζει για την άρτια σύνθεση και την άψογη τεχνική των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του δημιουργού θα διαρκέσει έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013.