Αφιέρωμα της Süddeutsche Zeitung στην Συριανή Φαίδρα Ρίχτερ

Εκτενές αφιέρωμα κάνει μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, η Süddeutsche Zeitung, στην καλλιτέχνη, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας στη Σύρο, την Φαίδρα Ρίχτερ.

 

Η ιδέα της Φαίδρας να δημιουργήσει εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας το tablet της, φαίνεται να έχει ενθουσιάσει το φιλότεχνο κοινό σε Γερμανία, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Βιέννη και φυσικά στην Ελλάδα.

Το άρθρο φιλοξενείται στην ενότητα της εφημερίδας, η οποία απευθύνεται κυρίως σε νέους και εξαίρει αυτή τη νέα μορφή τέχνης, την οποία χρησιμοποίησε η συριανής καταγωγής καλλιτέχνης. Αν και τα έργα φαίνεται να είναι υδατογραφίες ή ελαιογραφίες, στην πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω ενός tablet.

Όπως ανέφερε η Φαίδρα στην Süddeutsche Zeitung, η τέχνη, για εκείνη, λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία, σαν ένα προσωπικό της ημερολόγιο. Άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή της, οικογένεια, φίλοι, άνθρωποι που αγαπά, αλλά και άνθρωποι που την έχουν βλάψει, "βρίσκονται" και μέσα στα έργα της συλλογής των ψηφιακών εικαστικών δημιουργιών της, με τίτλο "Die Chroniken von Fedralita" ("Τα χρονικά της Φεντραλίτα").

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και για την Σύρο, όπου μεγάλωσε η καλλιτέχνης, έως τα 18 της χρόνια, καθώς το νησί είναι γενέτειρα και τόπος κατοικίας της μητέρας της, ενώ και η ίδια παραδέχεται, πως το ελληνικό στοιχείο, το οποίο "κουβαλά" μέσα της, την έχει κάνει να αγαπά τις πόλεις που δεν κοιμούνται.

Όπως αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, η Φαίδρα σκοπεύει να οργανώσει εργαστήρια ζωγραφικής για φοιτητές και μαθητές στο Μόναχο.