12 months of summer: Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

  • Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2015 - 13:15
  • /   Eνημέρωση: 18 Ιουλ. 2015 - 15:16

Η εικαστική παρουσία του Φίλιππου Θεοδωρίδη στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τη διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ. Εξετάζοντας με προσοχή τις αιτήσεις εικαστικών που επιδίωξαν παρουσίαση στους χώρους της Πινακοθήκης -αίθουσα οδού Καλογερά και αίθουσα στο Ματογιάννι- από την πρώτη στιγμή ομόφωνα στηρίξαμε την παρουσίαση του καλλιτέχνη. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο Φίλιππος Θεοδωρίδης εκθέτει τη δουλειά του στη Μύκονο. Η γκαλερί Σκάλα τον είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν με επιτυχία στην έκθεση "Midsummer Crisis". Ο Θεοδωρίδης, αριστούχος απόφοιτος της ΑΣΚΤ και μαθητής του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ανήκει στην νέα γενιά ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Τα έργα του απεικονίζουν στιγμές καθημερινότητας χρησιμοποιώντας αφαιρετικές συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και με σχέδια δουλεμένα με ευαισθησία και λεπτομέρεια. Θυμίζουν εικονογραφήσεις της δεκαετίας του ΄50 διαθέτοντας χιούμορ. Παρ’ ότι είναι ψηφιακές ανατυπώσεις το στοιχείο του χειροποίητου είναι έντονο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει σημειώσει σχετικά πως θέλει να εναρμονίσει αποσπάσματα και θραύσματα της καθημερινότητας δημιουργώντας έτσι ένα «κολάζ εντυπώσεων»

Έμπνευσή του όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν είναι “…οι φίλοι μου και ο άνθρωπος που έχω δίπλα μου. Δεν είμαι μοναχικός, ούτε δουλεύω αν δεν είμαι καλά, δεν τα απολαμβάνω. Επίσης ακούγοντας μουσική συνέχεια μου έρχονται πράγματα, καθαρίζει το μυαλό μου. Ο χώρος που ζω επίσης είναι σημαντικός για μένα και επίσης η πόλη. Γυρνάω σε δισκάδικα, βιβλιοπωλεία, σε γειτονιές, σε καφέ, παίρνω φωτογραφίες, μιλάω με κόσμο μετά γυρνάω, προσπαθώ να τα ταξινομήσω στο κεφάλι μου και κάτι γεννιέται. Έχω δυσκολία να βρω θέματα, με βρίσκουν αυτά, όπως έλεγε ο Hemingway.”

Η διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ εύχεται καλή επιτυχία στην έκθεση του καλλιτέχνη και προτρέπει το κοινό να την επισκεφθεί.

Η έκθεση “12 months of summer” παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”, στην Αίθουσα Ματογιάννη.