Μια αληθινή κατάδυση στον εσώτερο κόσμο του ελληνικού τοπίου με τη σφραγίδα της Χρύσας Βέργη

Σωματική και βιωματική επαφή με τη φύση

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ φύσης και τέχνης, καθώς και η βιωματική επαφή ενός καλλιτέχνη με το περιβάλλον, που μεταδίδεται αυτόματα και στους θεατές της ζωγραφικής επιφάνειας αποτυπώνεται στην αναδρομική έκθεση της Χρύσας Βέργη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με τίτλο «Η ψυχή του τοπίου».

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην εξελικτική πορεία της ζωγράφου, μέσα από μία επιλογή έργων τριών δεκαετιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πορεία της ελληνικής τοπιογραφίας.

Έργα της κ. Βέργη έχουν φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στην Κορέα, στη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ δημιουργίες της βρίσκονται επίσης στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μουσείο Μπενάκη και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διασώστης του περιβάλλοντος

«Η κ. Βέργη, εκτός από σπουδαία ζωγράφος, είναι και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Έχει καταφέρει να αγγίξει την ψυχή του τοπίου αλλά και μέσα από τους πίνακές της τις ψυχές όλων μας» σημείωσε στα εγκαίνια της έκθεσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού.

Στην υψηλή ποιότητα του έργου της, αλλά και στη εμνότητα που τη διακρίνει αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση της κ. Βέργη, ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχη του πολιτισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατηρείται σε ένα καλό επίπεδο, χάρη στις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή. “Η φιλοξενία έργων μίας τόσο σπουδαίας ζωγράφου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας. Το ταλέντο της κ. Βέργη είναι αναμφισβήτητο και τα έργα της είναι ελκυστικά, όμορφα και εντυπωσιάζουν”, κατέληξε.

“Διασώστη του περιβάλλοντος” και “οικολογικό πρεσβευτή” χαρακτήρισε την κ. Βέργη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, ο οποίος στο λεύκωμα της έκθεσης κάνει λόγο για “έναν μουσικό θίασο, που πλημμυρίζει τους χώρους των πινάκων της με θεσπέσιες συγχορδίες χρωμάτων και σχημάτων”.

Για την ισχυρή παρουσία της κ. Βέργη στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική μίλησε και ο ιστορικός τέχνης – σημειολόγος και μέλος της Academia Europaea Χάρης Καμπουρίδης, σημειώνοντας πως ο τίτλος της παρούσας αναδρομικής έκθεσης θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “το δέρμα της φύσης”, καθώς τα έργα γεννούν την επιθυμία στον θεατή να ακουμπήσουν το τοπίο, να το χαϊδέψουν και να πλησιάσουν τη φύση, είτε είναι μία υγρή επιφάνεια, είτε χώμα και κλαδιά.

Χρ. Βέργη: “Οι ύλες της φύσης γίνονται μέρος των έργων μου”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η κ. Βέργη εξέφρασε την αγάπη της για το νερό, με το οποίο ασχολείται ζωγραφικά τα τελευταία 15 χρόνια. “Παλαιότερα, ήμουν περισσότερο πιστή στα γεώδη στοιχεία δέντρα, χώματα. Κάποια στιγμή, όπως κυκλοφορούσα και δούλευα μέσα στη φύση, η αντανάκλαση στο έδαφος μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω εκεί έξω τέτοιου είδους αντανακλάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις πηγές έμπνευσής της, αλλά και τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον εξήγησε: “σίγουρα επηρεαζόμαστε από κινηματογράφο, αλλά τα έργα μου δουλεύονται έξω. Βάζω το μουσαμά μου κάτω στο έδαφος και συνεχίζω μέσα, όταν θέλω να αποστασιοποιηθώ και να ξεχάσω με κάποιον τρόπο. Πρόκειται για έναν βιωματικό τρόπο δημιουργίας. Δουλεύω γρήγορα ώστε να προλάβω το φως και εκμεταλλεύομαι παράλληλα τις ύλες από τη φύση οι οποίες μπαίνουν στα έργα μου και γίνονται μέρος τους. Έτσι το αισθάνομαι εγώ, αν το εισπράξει και ο θεατής είναι πολύ σημαντικό για μένα”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι την έκθεση διοργάνωσε και επιμελήθηκε ο κ. Κώστας Ιωαννίδης με την πολύτιμη βοήθεια της Ομάδας Εργασίας Εικαστικών. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο πρώην Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 11:00 – 14:00 και 18:00 – 22:30 και θα διαρκέσει έως 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Ψυχή του Τοπίου-Αναδρομή 1989-2015», φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου από 22 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου 2015. Μια αληθινή κατάδυση στον εσώτερο κόσμο του ελληνικού τοπίου, στην οποία η καταξιωμένη ζωγράφος βάζει τη δική της σφραγίδα.