«Ανακαλύπτοντας την Ελληνική ζωγραφική» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Εικαστικά «διαμάντια» μέσα από τα κιτάπια του Δήμου

Έργα σημαντικών Συριανών καλλιτεχνών, αλλά και της αφρόκρεμας της ελληνικής ζωγραφικής, που επί σειρά ετών παρελαύνει μέσα από τις εικαστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, κατά την περίοδο του Πάσχα, το φιλότεχνο κοινό του νησιού.

Η έκθεση «Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική» με την επιμέλεια του προέδρου της Επιτροπής Εικαστικών, Γεώργιου Αλτουβά φιλοξενείται στην ανακαινισμένη Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Μεγάλα ονόματα όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιάννης Κόττης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Σαράντης Καραβούζης, ο Μάρκος Βενιός, ο Βασίλης Θεοχαράκης και ο Γιώργος Ξένος υπογράφουν μερικά από τα αριστουργήματα που βγάζει από τα κιτάπια του ο Δήμος, επιθυμώντας να τα μοιραστεί με τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Σύρου.

Έργα τους έχουν επίσης δωρίσει, καλλιτέχνες που είτε κατάγονται από το νησί, είτε ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτό. Ανάμεσά τους η Έλσα Χαραλάμπους, η Μαρία Ξαγοράρη, ο Γιάννης Ξενάκης, ο Κώστας Ντάφος, ο Κώστας Βαρβέρης, ο Πέτρος Καραβέβας, η Αγγελική Μπρισνόβαλη, ο Γιώργος Κανάκης, η Μισέλ Μπάλκον Βαρθαλίτου, η Εύα Περσάκη, η Κατερίνα Κυπριώτη και η Λιλή Ελευθερίου.

Ερμούπολη: Το επίκεντρο του καλλιτεχνικού κόσμου

Σημειώνεται ότι ανάλογες εκθέσεις είχαν προηγηθεί το 2009 και 2010 στην πρώην Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη», σε επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά και του Νίκολας Μουρ αντίστοιχα. Έξι χρόνια αργότερα, η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να εκθέσει μερικά ακόμα διαμάντια μέσα από την πολύτιμη συλλογή του Δήμου, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία χάρη στις ενέργειες συντήρησής της και τη γενναία χρηματοδότηση του Ιδρύματος του Αντώνη Κομνηνού, αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο χώρο τέχνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αλτουβά στην «Κοινή Γνώμη», ο Δήμος έχει στην κατοχή του περίπου 400 έργα ζωγραφικής, ωστόσο αυτή τη φορά παρουσιάζονται κυρίως δωρεές του τελευταίου χρόνου. Όπως εξηγεί, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν οι εικαστικές τέχνες στη Σύρο τα τελευταία 20 χρόνια, έχει κινήσει το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδας και όχι μόνο, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.  

«Έχοντας αυτή την παρακαταθήκη, υπάρχει μια συνέχεια και από την τωρινή δημοτική αρχή, που δίνει μεγάλη σημασία στην προβολή του νησιού, και ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, οι φιλότεχνοι περιμένουν εναγωνίως κάθε χρόνο την ανακοίνωση των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

 «Οι Συριανοί δεν έχουν καταλάβει τη σημασία αυτών των εκθέσεων»

Ωστόσο, εκφράζει το παράπονο για το γεγονός ότι τόσο η σπουδαιότητα, όσο και ο αντίκτυπος αυτών εκδηλώσεων δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. «Ο Συριανός δεν τις έχει αγκαλιάσει τόσο θερμά ή δεν έχει καταλάβει τη σημασία τόσο μεγάλων πρωτοβουλιών και για την προβολή του νησιού αλλά και για το εικαστικό γίγνεσθαι της Σύρου» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία παρατήρηση που αφορά στο γενικότερο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου. «Ένα παράδειγμα είναι το Φεστιβάλ Αιγαίου με την υπογραφή του Πίτερ Τιμπόρις. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πόσο τρομακτικά μεγάλο γεγονός είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλτουβάς αναφέρεται και στις προσπάθειες του Δήμου να φέρει τις νεότερες γενιές του νησιού πιο κοντά στις εικαστικές τέχνες. «Τον περασμένο χειμώνα έγινε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά, τα οποία διδάχτηκαν από καθηγητές καλών τεχνών και ζωγράφους κάποια στάδια της ζωγραφικής». Προσθέτει επίσης, ότι η συμμετοχή των παιδιών είναι το ίδιο αθρόα και σε άλλα πολιτιστικά προγράμματα, όπως αυτά που υλοποιούνται στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. «Τα παιδιά μαθαίνουν, γίνονται ξεναγοί για τους επισκέπτες κι εμείς θα πρέπει να τα βοηθούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο για να μην τα παρατήσουν» τονίζει, εκτιμώντας πως ο πολιτισμός αποτελεί την πιο ανώδυνη οικονομικά ευχαρίστηση, η οποία ψυχαγωγεί και ξεναγεί το κοινό σε διαφορετικά μονοπάτια, ανοίγει το μυαλό και τη σκέψη και ταυτόχρονα απομακρύνει τις έγνοιες και τα προβλήματα.

Εικαστικό καλοκαίρι 2016

Η έκθεση «Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική» λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00 – 14:00) και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου 2016. Τον προσεχή Ιούνιο η Πινακοθήκη Κυκλάδων θα φιλοξενήσει τον ζωγράφο Γιώργο Ξένο, τον οποίο θα διαδεχτεί η μεγάλη έκθεση του καλοκαιριού (9 Ιουλίου – 20 Αυγούστου) με έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου. Αμέσως μετά, καθηγητές καλών τεχνών θα παρουσιάσουν έργα τους με τη συνεργασία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου της Σύρου.

Αξιόλογες εκθέσεις θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός» και η Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Η Ιόλη Ξιφαρά και ο Γιάννης Βαλυράκης θα παρουσιάσουν έργα τους τον Ιούνιο και  τον Ιούλιο του 2016, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και μία μικρή αναδρομική έκθεση του Πάνου Φειδάκη.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου 2016.