Έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η φαντασία στο δρόμο με την Ύλη

Ένας «ελεύθερος» καλλιτεχνικός άνεμος, που ενθαρρύνει και προκαλεί δημιουργικά τη φαντασία και τον ψυχισμό κάθε φιλότεχνου πνέει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η ζωγραφική έκθεση «Το Πνεύμα της Ύλης» του πολυσήμαντου και αυθεντικού καλλιτέχνη Μάκη Θεοφυλακτόπουλου αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του φετινού εικαστικού καλοκαιριού, που προσκαλεί το κοινό να παρατηρήσει, να ανακαλύψει και να ενεργοποιήσει τους αισθητήριους μηχανισμούς του.

Διαπερασμένες από τη δημιουργικά ασυγκράτητη ορμή του, οι μορφές του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου πλάθονται από την ταυτισμένη με τη φέρουσα επιφάνεια της σύνθεσης ζωγραφική ύλη, που δουλεμένη με ορμή και πάθος – με τη μορφή «πάστας»– κυριεύει το χώρο ολόγυρα, καταργώντας ως και αυτή τη φέρουσα επιφάνεια. Η ενέργεια και το πάθος με το οποίο δημιουργεί τα έργα του ενθαρρύνει το κοινό για μια ελεύθερη ερμηνεία.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Αλτουβάς

Αυθεντικός άνθρωπος, παθιασμένος δημιουργός

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Ιουλίου παρουσία πλήθους εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου. «Νιώθω μεγάλη χαρά και υπέρτατη τιμή που σήμερα εγκαινιάζουμε την έκθεση ενός μεγάλου ζωγράφου, ενός αυθεντικού ανθρώπου και παθιασμένου δημιουργού» υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Όπως σημείωσε, η ζωή του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου ήταν πάντοτε ασυμβίβαστη, όσο και η ίδια του η τέχνη, χάρη στην αυθεντικότητά της. «Το έργο του σε κάθε πινελιά κρύβει μία δυναμική που μετουσιώνεται σε μία ασυγκράτητη ορμή που σε λίγους καλλιτέχνες συναντάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η έκθεση «Το πνεύμα της Ύλης» είναι αφιερωμένη στο μέσο, που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να εκφραστεί και να συνομιλήσει με το κοινό μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών. Την ύλη αυτή ο κ. Θεοφυλακτόπουλος δουλεύει με πάθος και ένταση και κατορθώνει να την μετουσιώνει σε πνεύμα. 

Η κ. Μενδρινού απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στον επιμελητή της έκθεσης Γιώργο Αλτουβά, όσο και στον Διευθυντή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Αλέξη Τσιάντη, ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Τέλος, συνεχάρη τον κ. Θεοφυλακτόπουλο, καθώς με την τέχνη του διεγείρει την φαντασία και μας μυεί στην κοσμοθεωρία του με τον καλύτερο τρόπο.

Μοναδική μορφοπλαστική περιπέτεια

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Αλτουβάς, καθιστώντας γνωστό ότι τα περισσότερα έργα της έκθεσης αποτελούν δείγμα των τελευταίων χρόνων δημιουργικής πορείας του κ. Θεοφυλακτόπουλου, χωρίς ωστόσο να λείπουν και κάποια παλαιότερα έργα του, όπως οι «Μοτοσικλετιστές». « Στα τελευταία έργα του δουλεύει πάρα πολύ την ύλη την οποία μετουσιώνει με έναν απλό τρόπο σε έργα σαν ένας κτίστης. Δουλεύει την πάστα περισσότερο χωρίς μονοχρωμία και δίνει το χώρο στη φαντασία μας, ώστε να μπορέσει να μας εξηγήσει το έργο του», κατέληξε.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής και Τετάρτης (11:00 – 13:00 & 19:00 – 22:00) και θα διαρκέσει έως 21 Αυγούστου 2016.