Το Δημαρχείο της Σύρου στη νέα έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων από φερμουάρ «handmade by alcha»

Αρχιτεκτονικό κόσμημα: όνομα και πράγμα

Φανταζόσασταν ποτέ το εντυπωσιακό Δημαρχείο της Σύρου με την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, κατασκευασμένο εξ΄ ολοκλήρου από φερμουάρ;

Η καλλιτέχνης Αλίκη Χατζαντώνη, όχι μόνο το φαντάστηκε, αλλά το έκανε και πράξη αφιερώνοντας τέσσερις ολόκληρους μήνες από τη ζωή της και χρησιμοποιώντας συνολικά 692,50 μέτρα φερμουάρ.

Το πρωτότυπο αυτό έργο δεσπόζει στη νέα έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων από φερμουάρ της νεαρής δημιουργού στην Αίθουσα «Καμάρα» στην Άνω Σύρο.

Η έκθεση «Handmade by alcha” παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2016» και θα διαρκέσει έως 4 Σεπτεμβρίου 2016.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Αλίκη Χατζαντώνη δίνει ραντεβού με τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού, που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν καινούρια και πρωτότυπα έργα, σε γεωμετρικά κυρίως σχήματα. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης μία μικρή συλλογή από χειροποίητες πλεκτές τσάντες, ενώ τα βλέμματα μαγνητίζει ο πίνακας του Δημαρχιακού Μεγάρου, του μοναδικού αυτού αρχιτεκτονικού «κοσμήματος» τόσο με τη μεταφορική, όσο και με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.   

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αλίκη Χατζαντώνη εξηγεί πως η κατασκευή έργων τέχνης από φερμουάρ είναι για την ίδια μία καινούρια «αγάπη», που θα την οδηγήσει μελλοντικά σε περισσότερα δημιουργικά σκιρτήματα. «Θα με ενδιέφερε πολύ να το εξελίξω και ήδη έχω στο μυαλό μου κι άλλες πλευρές του νησιού που θα ήθελα να αναδείξω με αυτό τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μου αρέσει να εξελίσσομαι»

Όπως επισημαίνει, στόχος της είναι να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο και να αναζητά καινούριες τεχνικές μέσα από την κατασκευή. «Από την πρώτη παρουσίαση των κοσμημάτων του μέχρι σήμερα, υπάρχει μια συνεχής ανοδική πορεία και βελτίωση, κυρίως στις λεπτομέρειες που καθιστούν τη δουλειά μου περισσότερο επαγγελματική».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα ότι τα κοσμήματα που βλέπει μπροστά του είναι κατασκευασμένα από φερμουάρ παρά μόνο όταν τα πλησιάζει. «Η αντίδραση παραμένει ίδια. Ο κόσμος ξαφνιάζεται και ενθουσιάζεται τόσο με τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια, όσο και με τα κολιέ», καταλήγει η κ. Χατζαντώνη, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στην «Κοινή Γνώμη», όσο και στον Βαγγέλη Περρή που της έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για τη τέχνη της στο free press περιοδικό «Συριανό Πανόραμα».

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως τις 24:00.